Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, otázka je spíše na mladší ročníky a ideální by bylo odpovědět bez použití vyhledávače.
Proč se to slaví a co tento výraz znamená nebo vyjadřuje? Děkuji Vám za reakce a zdravím!
Řekl bych, že to má něco společného se svěcením, teda nějakým církevním obřadem. To doplní zřejmě lidé věřící, to není moje parketa.
Dnes si pod posvícením spíše představujeme plný stůl, zábavu a setkání lidí...
tenkrát se na ten nějaký křesťanský svátek sešli rodiny, a při té příležitosti si na stůl dali nějaký lepší, svátečnější pokrm, hojnost. A tak se to někomu přeneslo na oblast kulinářskou, někdo zůstal u té duchovní...
doplněno 06.09.14 12:29:Kdysi jsme tak dojížděli z velkoměsta do vsi, byť Nové u Ch. na posvícení. Je to už okolo 60 let, pro mne to představovalo cestu vlakem, potom autobusem, nabitým, starým, dlouho do tmy, a potom ráno to hlavní, zabíjačku pěkně na dvoře, když jsem držel prasátko za nohu, jak škublo v posmrtné křeči, už jsem ležel na hnoji. Jo a ještě králíky, slepice, kohouta, husy, vůni hnoje, tajuplnou stodolu a stroje. Kde já jsem to doma měl možnost vidět...
Z dalších návštěv jsem více vnímal na sporáku kouřící hrnce a jejich obsah později na stole uprostřed světnice. Vnitřnosti, maso, ovar, křen, hořčice, chleba a okolo postávající postavy s nožem a vidličkou labužnicky ukrajující z toho či onoho... Potom ven na náves a ke kolotočům, dospělí na kus řeči...
takže spíše požitky tělesné, ty duchovního rázu mne nějak obcházely...Ale posvícení, to bylo fajn stále!
Dobrý den, jo, jste blízko. Ale, jsem zvědav, jestli to vědí ještě dnes i děcka nebo mladší lidé.
Ono zrovna takové posvícení je dnes u nás a myslím, že si myslí, že je to o houpačkách a "létajících" labutích. Ještě trochu napovím, že pokud není v místě určitá stavba, tak by se tam (asi) ani posvícení konat nemohlo. Zdravím!
doplněno 06.09.14 12:36:hejkal - jo, to jsou krásné a voňavé vzpomínky. A čím budeme starší, tak tím budou krásnější a voňavější.
Pod pojmem "posvícení" používaném předevšim na Moravě si představuji žranici, zabíjačku, hody apod.
doplněno 06.09.14 11:58:Jó tak to se přiznám, že až tak do detailu to nevím. Je to oslava nějakého svátku. Ale jakého apod. to netuším. Tady na tvrdém severu se takovéto zvyky moc nedrží. Tady si spíš člověk musí dávat pozor, aby ho neokradli nebo nedostal přes hubu, to je teprv svátek, když se mu to povede .
Dobrý den, ale ano, proč ne? Je to oslava, tak to k tomu patří. Ale, co tam oslavujete? Zdravím!
doplněno 06.09.14 12:01:repkin - severní vítr je krutý .
Dobrý den, tak, pokud to máte z hlavy a jste mladší generace, tak jste dobrá. Jo jo, musí k tomu být ten kostel. Zdravím!
doplněno 06.09.14 12:33:simsalabim - věřící lidé to vědí určitě, ale ti nevěřící=?
Hm, myslím, že každý tuší, že to má spojitost s kostelem. Jinak tedy dost lidí říká posvícení a myslí tím stůl obložený jídlem.
V Čechách se říká posvícení, na Moravě hody. Je to datum, kdy byl vysvěcen kostel, což byla tehdy velká událost. Někdy se může posvícení shodovat se svátkem svatého, ale není to tak vždy. Posvícení je od slova posvěcení. Dnes je vše volné, lidé ve vsi se sami domluví, kdy si hody udělají, dokonce každý rok je mohou mít jindy. Žádosti o vysvěcení kostela se podávaly na podzim, aby hody byly ve výhodném termínu po žních. Pokud některý kostel měl posvícení na jaře, říkalo se, že v té vsi mají "salátové hody".
Dobrý den, na tom něco je - myslím, že se za minulého režimu tomu posvícení v naší obci říkalo dožínky, aby to nebylo tak nápadně náboženské. Zdravím!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.