Nejste přihlášen/a.
Od téhle diskuze: poradte.cz/... mi leží v hlavě otázka, jaké náklady jsou v dnešní době na dítě studující v jiném městě. Otázka rodičům: Kolik potřebují vaše děti na studium v jiném městě? Jak je to pro vás obtížné/snadné? Pro studující: Kolik stojíte své rodiče? Jak je to pro ně obtížné/snadné? Máte brigády? Pracujete, vyděláváte si při studiu, podnikáte? Ptám se protože jsem sama vychovala a nechala vystudovat dvě děti, které brigádničily velmi pilně, ale přesto vím, jak to byla velmi obtížná doba. Sotva skončila, už bylo potřeba doplnit vybavení bytu, pomýšlet na zadní kolečka, na důchod. A tady stále čtu, jak snadné je měnit školy, studovat až do, já nevím kdy, bez starostí o živobytí. V pěkném oblečení, se značkovou elektronikou. Já jsem asi divná, neodhalila jsem, za celý život, tajemství přísunu peněz. To nemyslím vůbec ironicky.
Prosím ty, kterým piju krev, ať na mně nereagují. Děkuji.
Milá Babkazov,
pro ilustraci: střední škola, 1.ročník, cca 40km autobusová doprava + MHD.
Školné 10tis.ročně, 1480kč ročně MHD, autobus cca 62kč denně.
3průkazky, aby byly možné tyto studentské ceny.
A to jsme nenakupovali ještě učebnice a sešity, jistě toho bude dlouhý seznam.
Takže ano, studovat může každý, ovšem v dnešní době nezaměstnanosti si opravdu spousta rodičů nic z toho nemůže dovolit, nebo pouze obtížně.
Rozhodně se neřadíme mezi horních 10tisíc, takže doufám, že škola dceru bude bavit, a člověk bude mít pocit, že jsou to dobře investované peníze a děti a jejich vzdělání a vývoj je velkou investicí, nejen finanční samozřejmě.
PS: Brigádu nemá, bylo jí teď 15, takže plus nějaké to kapesné na jídlo a tak...
Mé neteři doma přezdívají "tunel Blanka", ještě škola nezačala a už měli 2x jakési povinné seznamování o víkendu-2x 2700 ( za co?), ubytování 3+1 byt, 2x WC 1x koupelna, wifi -8 studentů-každý 3000Kč, platit musí od července i když tam bude až od 20 září. Jídlo, náklady na počítač, tablet který je dnes nutností. Celé prázdniny makala na 3 směny u stroje a ještě soboty restaurace svatby. Já to měla snadné, dcera studovala při zaměstnání dálkově, bydlela doma.
Moje dcera bydlela u babičky v místě kde studovala.Po smrti babičky jsme platili byt 6000kč,týdně dostavala kapesné 200kč/výjimečně něco málo navíc/ a měsíčně na sítovku kolem 300kč.Od státu dostavala příspěvek na bydlení a zbytek si vydělala na brigádach.Toť vše,vždy tvrdím, že bych to srovnala se střední,kdy bydlela doma a dojížděla do jiného města.mamina
Já na VŠ dostávala 3000,-. Bydlela jsem u příbuzných, kterým jsem postupně se zvyšující částkou platila mezi 700 - 1200. Vyloženě příspěvek na vodu a topení, ani jsem u nich nejedla, i když jsem si mohla vzít housku či jablko, nebo když se navařilo. Zbytek mi NEVÍM DODNES JAK stačil na všechno ostatní (jízdné min 450,-, jídlo, kosmetika, prostě všechno...). Je fakt, že mi máma platila větší položky jako kontaktní čočky/roztok a některé oblečení, zvlášť to, co jsem fakt potřebovala, ale dost oblečení jsem si kupovala ze svého. Brigády byl problém, o víkendu jsem si vydělala ve večerce mezi 600,- až 800,- za měsíc, v týdnu se mi do rozvrhu podařilo sem tam vtěsnat hodinu angličtiny pro dospělé, ale nikdy to nebylo nic stabilního. Až poslední rok, ve čtvrťáku, se mi mamku podařilo přesvědčit, aby mi dávala 4000,- - bylo to dočasné, pak jsem se 100% osamostatnila.
Platím 3 000 Kč za ubytování včetně inkasa a wifi, dál cestování v neděli a pátek každý týden 107 Kč (počítám dohromady). Jídlo na studiích, snídaně pečivo s něčím a čaj (cenu si posuďte sami), svačina, ktrerou si dělám sama, opět nějaké pečivo, zelenina, oběd v menze okolo 50 Kč, večeře (studená) pečivo s něčím (cenu posuďte sami). Jinak na začátku roku nějaké skripta, když budu počítat, že mám tak pět předmětů (do kterých něco potřebuji), do každýho koupím něco řekněme za 100 Kč, tak 500 Kč (když si ostatní doporučenou literaturu půjčím v knihovně). Jinak asi nic. Kultura tak 100 Kč až 200 Kč na měsíc (někdy ani to ne). Další výdaje mě nenapadají, mobil dobíjím nezávysle na studiích, moc nevolám, když už, pošlu přes net zdarma SMS. Oblečení nakupuji velmi nerada, jen když je to nutné. Notebook na studia vlastním už od konce gymplu. Stál tuším něco kolem 15 000 Kč.
Asi budu trochu v protiproudu, ale nemyslím si, že by vždycky muselo být studium až tak strašná zátěž. Řekl bych, že náklady (oproti studiu v místě bydliště) budou vyšší o poměrně přesně dané částky: za ubytování na intru/koleji (bývalo výrazně levnější, než byty), jízdenku MHD, něco za jídlo (stravování ve školních jídelnách/menzách zas není taková tragédie a student se přes týden nestravuje doma), něco za jízdenku domů. Že je plno studentů, kteří nechtějí bydlet na koleji, protože "je ošklivá", nestravují se v menze, protože jim to "nechutná" apod., za to nemůže studium ale rozmazlenost. A že by student potřeboval vlastní mikrovlnku, rychlovarku a bůhvíjaké další blbosti - nepotřebuje to.
hm a nějaká čísla? To co píšete, to je mi také jasné. Jen mi neříkejte, že v jiném městě je studující po večerech doma s čajem u počítače nebo u stolních her v kulturní místnosti!
Nejen tohle, ale každý rohlík a něco na něj musí koupit. Doma vždycky něco je. Uvařené, upečené, syté a nemusí se dojídat rohlíkama. Z drahého bufetu. A zapíjet limonádou, když je doma kotel čaje nebo kafe.
doplněno 05.09.14 15:23:Samozřejmě je rozdíl mezi středoškolákem 17 let a vysokoškolákem 20let. Asi je to nesrovnatelné.
No jasně, není to jenom o rohlíku, musíte mít něco na něho, kvalitní šunka něco stojí, zelenina taktéž. Ale ruku na srdce, kdo si dělá z mých spolužáků svačiny doma? Tak 10 % z nich, hádám? Ostatní si koupí bagetu za 50 nebo více Kč nebo pizzu, nebo cokoliv jiného. To samé s večeří. A pití? Proč si doma nalívat vodu z kohoutku, když si můžou koupit minerální vodu ochucenou značky XY. Je to o tom, v jaké třídě, sociální, je student. O tom jsou výdaje.
Čísla jsou pokaždé jiná. Jak za ubytování, tak za dopravu (pro SŠ v menším městě nemusí být nutná MHD, cestu domů má každý jinak dlouhou/drahou atd.). A večer? No, za prvé tam dítko není kvůli zábavě, ale kvůli studiu, za druhé třeba internáty žádné noční zábavy nepodporují (alespoň dřív to tak bylo, v 19:00 stavy a všichni museli být na baráku, kromě povolených vycházek a ty zas rozhodně každý den nebyly). Zkrátka - výdaje za zábavu nejsou nezbytné, ale ať už jsou jakékoliv, byly by i při studiu v místě bydliště; takže nejsou výdajem navíc.
Ohledně stravování: internáty ho mají zajištěné (vždy?) - snídaně a večeře, oběd ve škole, menzy (aspoň některé) vaří také třikrát denně, kromě toho vydávají třeba během oběda "studené večeře" (balíčky), navíc může večeři vzít do ešusu spolubydlící na koleji/internátu, kdyby se nestíhala atd. Možnosti se najít dají.
Máte pravdu, spousta kolejí je ošklivá, plíseň, zima, za vlastní přímotop, aby člověk nezmrznul, docela pálka navíc. Navíc hluk z ostatních pater, protože když se v jednu ráno vrátí ožralá část bigbeatové kapely, je jim fuk, že se potřebujete vyspat nebo se učíte na zkoušku a zahájí improvizovaný koncert na mezipatře. K tomu kontroly pokojů, hlášení, když člověk někam jde, návštěvy na povolení. Noční návraty leckdy s problémy, zamčené dveře. A to není jen moje zkušenost. No víckrát leda ve snu.
Za skoro stejné peníze jsem si našla klidný privát 15 minut od centra. Menzu jsem nestíhala časově (i když byla poměrně blízko - 15 min. šalina tam a zpět - když člověk připočetl stání ve frontě, zbylo mu na jídlo sotva 5 minut), a po skončení výuky už byla zavřená), tak jsem se musela stravovat jinak. Ne všichni studenti jsou zhýčkaní a rozmazlení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.