Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodiče - naschvály a komplikace

Od: noe18 odpovědí: 5 změna:

Je mi 17 let, jsem studentkou SŠ s maturitou, momentálně ve třetím ročníku. V listopadu mi konečně bude 18 a každým dnem se modlím, aby ten den už nastal. Mám přítele, jemuž je také 18, bohužel, rodiče mi (od doby, co táta nemá práci, již po dobu tří let) začali ztěžovat celý můj osobní život, a nejen to. Začínalo to přibližně ve dvanácti, zarachy, braní osobních věcí jako je telefon, počítač, což pokračovalo procházením mých osobních údajů, zpráv či sociálních sítí. Ano, nebylo to jen tak, jedním z důvodů bylo například provolání jeden měsíc 1000 Kč místo 300, nebo pozdními příchody domů, třebaže jen patnáct minut. Poté se začli dít takové věci, že mi sebrali telefon, mému příteli táta napsal sms, že spolu končíme, za mě. Ne že by šlo o něco vážného, ale o to ani nejde. Ale řešila bych momentální situaci. V 17 letech zarachy přetrvávají (za výsledky ve škole, pozdní příchody atp.). Věčně se něco řeší, že nesmím být u přítele tak jak chci, jelikož jsem ještě moc nevyzrálá, nejsem vdaná atd. K tomu cokoli, co od nich požaduji, si musím zasloužit, včetně základních věcí (dobré jídlo, oblečení, boty, přítele, kamarády či výlety). "jestliže zítra něco neuděláš, týden nikam nepáchneš". Jenomže jsem jen člověk. Občas se mi stane, že nestihnu linkový autobus a další jede za hodinu. A už je to tady - záměrně jsem je podvedla, manipuluj nimi, dávají mi jen to nejlepší, dělám si co chci a jen je podvádím. Přítel je z toho už nanervy také - každou chvíli nesmím za ním, vyhodí ho odsud, že jsem neumyla nádobí a tak dále. Jen se modlím, aby mi bylo 18. Jen uplně přesně nevím, jak to je s vyživovací povinností, dokud studuji, jestli se mohu proste v den narozenin sebrat a odjet za přítelem, který mi nabízí bydlení s ním.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tak to si věříš, že až ti bude 18, že se to nějakým zázračným způsobem změní. Pokud nemáš na SVÉM účtě nějakou závratnou sumu peněz, na to, aby se ti dobře žilo i bez pomoci rodičů, tak beze všeho. A vyživovací povinnost je dokud si sama nevyděláváš, jak jo, nemusí platit nic. A i když si nevyděláváš, neočekávej žádné závratné sumy, jestli to půjde k soudu, když se nedomluvíte, tak si rodiče vyhádají nejnižší možné peníze.

jjk*
hodnocení

0x

Hezký večer. Mládí je krásná věc. Člověk chce žít svůj vlastní život, ale bez prostředků to prostě nejde. Odejít v tak mladém věku od rodičů a bez prostředků je promiň hloupé a zablokuje to možnost třeba mít dobré vzdělání a slušný start do života. Spoléhat na pomoc přítele je dětinské, navíc když je taky příliš mladý. Ve Vašem věku taky není možné spoléhat, že je to přítel (budoucí manžel), obecně předpokládej, že je mladý a ještě si nic moc neužil a Ty vlastně taky ne (ikdyž jste zamilovaní) . Teď jsi závislá na rodičích, pak budeš závislá na příteli a rodiče budou třeba uražení, budeš se moct v případě potřeby vrátit?...Rodina je důležitá a vztahy se mění, může to být časem lepší, když rodiče uvidí, že máš perspektivu, že se snažíš dělat rozumné věci, že se Ti daří a jsi schopná se postavit na vlastní nohy... Popřemýšlej nad tím s nadhledem, jak se k rodičům chováš, jestli skutečně se snaží Ti nevyhovět, jestli je to skutečně tak zlé... Porovnej to s tím, když jsi byla trochu mladší, jaké to bylo... Zamysli se nad tím, jak by rodiče reagovali, kdybys byla úspěšná (samostatná) – byli by rádi, že se Ti daří? Pokud ano, tak Tě určitě mají rádi a problém je jinde. Někdy to může být prostě špatně vyjádřený strach o dítě (nebo něco obdobného), jsi holka takže těch strachů může být více... Pokud Ti hrabou v osobní poště apod., tak mají určitě strach s kým komunikuješ, to mi věř...Buď přívětivá, přátelská, promluv si s nimi – hezky, mírně, v klidu, bez emocí, obviňování, negativ, ... pokud to jde, prostě se ptej a nech je vypovídat. Řekni jim, že je chápeš, že pro Tebe chtějí to nejlepší a že se snažíš...Často bývá problém v tom, že si lidi nedokážou věci říct ( také v klidu, hezky...). Pokud Ti něco nevyjde, nabídni jim sama bonus (že uděláš něco navíc apod.). Udělej pro ně občas něco pěkného, nečekaného (aby věděli, že je máš ráda). Překvapíš je, potěšíš je. Uvidíš jak budou reagovat...Nech tomu čas, vyhni se ukvapeným závěrům a odchodu do nejisté budoucnosti (vzdělání, bydlení, práce, životní náklady, příliš mladý a zcela nezajištěný přítel...). S výživným moc nepočítej, z toho určitě nevyžiješ, je to vlastně náklad na základní životní potřeby a věř, těžko to bude stačit. Představ si, co by Tě čekalo a jaké by to bylo, kdybys od rodičů odešla. Představ si, jaké by to bylo, kdybys u rodičů zůstala a vylepšila s nimi vztah (více porozumění atd.). Nech to odležet a pak si vyber. Přeji hodně štěstí a dobrou volbu.

martinaa*
hodnocení

0x

Psaní sms tvému příteli, kontrolování pokoje a řeči, jak je podvádíš, procházejí soc. sítí... to mi přijde přehnané. Ráda bych se ale zeptala, co rodičům vadí na tvém klukovi. Je totiž možné, že oni ho vidí docela jinak, než ty. Možná se o tebe jen bojí, i když to přehání. Zkusila jsi s nimi normálně mluvit? Ne stylem "vy jste hrozní, ostatní můžou a já ne" a další obviňování. Opravud vyhodí přítele jen za to, že jsi neumyla nádobí? Není v tom ještě něco dalšího?

Zbytek je ovšem relativně normální výchova, i když možná přísnější, než vidíš u kamarádek. Zarachy ve 12 letech, pokud nedodržíš, co bylo domluveno, jsou úplně normální (tedy byly, dnešní děti mají americkou výchovu, kdy mohou skoro všechno). V 17 letech jsou zákazy úplně běžným následkem špatných školních výsledků a pozdních příchodů.

rack*
hodnocení

0x
Ahoj noe, mel sem velice podobny problem. Je mi 23,cele detstvi me otcim buzeroval a cele mi ho zkazil,zarachy sem dostaval taky,klidne i na mesic,zakazy PC atd ani nepocitam. Zmenilo se to az obdobim kdy sem zacal pracovat,momentalne si na nic nestezuju, za par "supu"mesicne mam zivotni pohodu,dobre jidlo,obcas s necim doma vypomuzu,ale vetsinu casu sem bud v praci nebo s prytelkyni. Ale mam kde spat,kde odpocivat. Zkus tomu dat jeste nejaky cas :)

hodnocení

0x

Vychova mi neprijde zas tak strasna, jak popisujes. Provolani 1000 misto 300 mi prijde hodne. Jak jsi se k tomu postavila ty? Nabidla jsi, ze si najdes brigadu a rozdil doplatis? Rodicum se nediv, zjedne nemaji penize na rozdavani. Ja jsem bezne doma dostal penize na vsechny potrebne veci ale co nejlevnejsi. Kdyz jsem chtel neco lepsiho, tak jsem si dopacel ze sveho.

Psani sms z tveho mobilu, prohlidky pokoje a soc. sitiberu jako pres caru, ale zarachy chapu. jestli mas spatne vysledky ve skole a chces travit verery s pritelem, tak to nejde moc dohromady. Rodice se snazi, aby jsi vystudovala.

Pises, ze si vse musis zaslouzit. Co si pod tim mam predstavit? Ze musis pomahat doma? To by bylo OK. Nebo se pletu? Pises, ze jsi neumyla nadobi.

Nenacapali te rodice pro lhani a ted ti uz tak neveri? Zkus si s nima sednout a probrat to. proste se jich zeptej, co musis udela tpro to, aby jsi jsi mohla ven, jak muzes doma pomoci ze slozitou situaci, plnit domaci prace jak je mate rozdelene a nekaslat na to...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]