Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poznáte někdo tohle kolo?

Od: mnbl* odpovědí: 8 změna:

Ahoj, dostal jsem od známého tohle báječné kolo, budu ho přes zimu restaurovat. Pod řidítky má na štítku nápis Eska. Nevěděl byste o něm někdo něco víc? Rok výroby atd. Děkuji M.

Poznáte někdo tohle kolo?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

aroff
hodnocení

0x

Řekl bych , že jde o předválečný model Ideal. Třicáté léta

hodnocení

0x
fajny veteranek.

mnbl*
hodnocení

tady je ten štítek. Na těch stránkách tenhle štítek vůbec není. Chtěl bych najít přesný název, rok výroby a barevné provedení.

Poznáte někdo tohle kolo? #2

sonyboj*
hodnocení

0x

Já jsem se na takovém kole učil jezdit. Bylo u babičky na půdě a táta ho dal do kupy. Ještě mělo na předním blatníku nějaký znak - takové jakoby maličké křidýlko. Babička říkala, že si ho koupila když se vdala a to bylo kolem roku 1930. Barvu mělo přibližně TAKOVOUHLE. Přední kola byla přišroubována velkými motýlky, zadní asi 8 cm dlouhými, vroubkovanými maticemi, které se daly dobře využít jako stupačky, když si někdo přisedl na nosič. A nad řetězem mělo plechový kryt. Jezdil jsem na něm ještě začátkem devadesátých let, ale potom už se nevyplatilo ho pořád opravovat a šlo z domu. Navíc bylo hodně těžké a já si koupil horáka, proteže jsem začal jezdit dlouhé trasy. Víc asi nepovím.

ronyx*

Těm dlouhým vroubkovaným maticím vzadu na upevnění kola se říkalo "špačky" - odtud taky hláška "vezmi mně na špačky"

ronyx*
hodnocení

0x

Značku a typ nevím, ale přesně tohle kolo měli děda s babičkou (děda mi kdysi vypravoval, že ho koupil babičce, asi před válkou). Jezdil jsem na něm jako kluk taky. Co se týká barevnéh provedení, tak to naše mělo černou barvu a takový zlatý parádičky po rámu a červenou linku na blatníkách.
Jo a originál na to patřily pláště, kterým se říkalo "falcáky" (falcové pláště). Na rozdíl od dnešních plášťů neměly po obvodě drát, ale byla to vlastně taková trubka, uvnitř uprostřed rozříznutá. Duše musela trochu nafouknout, dát do pláště tak, aby duši obepínal (pásky přes nyple se nepoužívaly) a pak se to celé navléklo na ráfek a dofouklo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]