Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to vepřová pluma

Od: marecek® odpovědí: 12 změna:

Dobrý den všem gastronautům,

dnes jsem se setkala s termínem vepřová pluma.Víte někdo která čast vepře to je?

Našla jsem spoustu odkazů na restaurace kde tento kus vepřového nabízejí,ale nikde o který sval či jeho část se jedná...

Děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

0x

Většinou se dělá grilovaná, tipnu si KRKOVICE (jen můj tip, na praseti žádná "pluma" neroste).

hodnocení

0x

žádný takový kus masa,sval ,na těle vepře není!Je to kulinářský výrobek z panenky,ale ne Pluma ale jen Plum ! theblacksheep.cz/...

tiffany*

Takže originální zacházení s češtinou ;), nakonec, proč ne... Plum je určitě dobrůtka, ale já bych si od švestek raději vybrala "Galvestona", jinak od diesela skvělý jídelní lístek, škoda, že to mám do Boleslavi daleko :) !

dericcaster*
hodnocení

0x

Já myslím, že to s žádným určitým kouskem masa nesouvisí. Nejpravděpodobnější se mi zdá souvislost s anglickým slovíčkem plum - švestka. Tedy úprava s použitím švestek, či třeba švestkové pálenky, marmelády apod. Také mne napadla možná souslost s francouzským plume - pero a částí hovězího pod plecí, které se také říká péro, ale to mi příjde už trošku přitažené za vlasy. Ale nejspíš bych se přiklonil k takovému tomu čecháčkovství, kdy nekdo píše jídelníček a aby to vypadalo zajímavě, dá tomu zajímavý název a už vůbec neřeší souvislosti.

hodnocení

0x

Pluma je španělsky pero. Vzpomínám, že v rodině se často mluvívalo o nějakém mase, že je to pérko. Ale já nejsem moc velký masožrout, takže nevím, kde to na vepřích (nebo skotu?) vlastně je.

Teoreticky by to slovo mohlo být převzato z cizích jídelníčků, vlastně to zní světáčtěji než nějaké pérko na houbách nebo pérko v mrkvi...

dudousek
hodnocení

0x

část masa z krkovice, výjmečný svou křehkostí a chutí, plátek cca 180-220g

hodnocení

Tak jsem se dočkala,děkuji za odpověď. M.

reznik
hodnocení

0x

ahoj je to sval přecházející z krkovice na kotletu a je tmavší než ostatní maso a po uležení křechký a šťavnatý.

bohužel odpovídá ceně 550/1kg

hodnocení

Ahoj řezníku,děkuji za odpověď. Teď už vím, že to je kousek, který je jen pro "vyvolené" a zasvěcené.

U našeho řezníka ho opravdu nedostanu, smůla*sok*

Díky a mějte se krásně.

pepinoreznik

Smůla to není ! Stačí koupit celou krkovici od kotlety vyloupnout s pomocí nože konec té kotlety která se na konci zužuje do špičky a je to hotovo celá ta pluma je na světě a co ze zbytkem je na vás občané ( výpečky,sekaná,a nebo tu díru vyplnit nádivkou a upéct to už je na vás )

medvedice
hodnocení

0x
Plumau. Tento pro nás atypický řez masem je veden v místech rozhraní vrchních částí krkovice a kotlety. Pluma má výborné chuťové vlastnosti a díky svému umístění vyniká svojí texturou a kvalitou. U nas to reznici nedelaji protoze jsou zvykli jinak rozebirat maso...

radovan
hodnocení

0x

Svalu kterému se říká vepřová pluma je na rozhraní kotlety krkovice. Za normálních okolností se netěží, k krkovice se odřezává protože pod ní je chrupavka a kotlety se taky ořezává.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]