Nejste přihlášen/a.
Jel jsem s dodávkou večer, tedy už za tmy a za zatáčkou kuň s jezdcem, neosvětlený, bez nějakých reflexních prvků a opravdu jsem si ho všiml snad až těsně za ním, začal jsem tedy brzdit a že koně tedy objedu (nejel jsem rychle jel jsem nějakých 80-90) jenže ono se skoro 5 tunovou dodávkou se žádný extra manévry dělat nedají a kůň se samozřejmě splašil a urazil mi zrcátko. Potom co kůň prokopl dveře naproti jedoucímu autu ženská uklidnila koně a všechny nás seřvala na což jsem vybouchl a seřval ji protože se tam měla ho*no co dělat v noci na neosvětleným zvířeti který nedokáže ani uhlídat zavolal policii a ta sepsala nějaký papíry co a jak se vlastně stalo. No možná ještě v minulím tisíciletí bylo normální že se jezdilo na koních ale dneska už by podle mě neměli na silnici co dělat, minimálně tedy ne v noci. Stalo se vám někdy něco podobnýho?
Taky jsem potkal, zrovna včera, koně s povozem na silnici, za zatáčkou, + auto v protisměru. Odrazky a nic taky žádné neměl, naštěstí to bylo ještě za šera, takže jsem si ho včas všimnul a zpomalil, být to za tmy tak ho asi naberu zezadu, protože přes oslnění protijedoucího auta bych ho vůbec neviděl.
Mohou tam co dělat, jistě víte, tedy máte vědět, že se o nich zmiňuje i zákon. A proto se nedivím, ostatně neosvětlených cyklistů je kupa. A vy máte jet na dohled, že.
doplněno 11.11.14 23:01:Předevčírem jsem jel po místní komunikaci večer, říkám si, co je to tam za srnky světlé, jakési velké a ejhle ono to koňové. No jak kde.
Nejspíš měla koňovi našroubovat žárovku do zadku.. Jet 80 -90 vedle hloupého zvířete Vám příjde vpořádku? Dobře Vám tak... Jel by jste takhle rychle vedle dvoueltýho díťete? asi ne.
doplněno 29.08.14 14:08:Repkin.. tak taková srnka si ale reflexní nohavičky neobleče .. mě šlo spíš o to, že měl asi tazatel pocit, že objíždí auto... a blbej kůň si dovolil se splašit.. tak.
Repkin: Chápu, ale tazatel píše, jak nejel rychle - 80-90 já osobně bych autem tak rychle vedle koně nejela.. je to nevyzpytatelý tvor.. Když jsme jezdili na vyjíždky - vyjeli jsme za světla- někdy se stalo, že jsme s koníkama v lese zabloudili a pak teprve po silnici trefili zpátky, s tím člověk nepočítá.. Beru, pokud je to v povinnosti jezdce mít označeného koně, to už nevím..
Oki, beru zpět- jsem rekreační jezdec, takže takové zkušenosti s označením nemám, jen vím, že stačí, když kolem koně projede traktor a už se vzpírá.. Myslela jsem, že pan Daniell zpomalil na zmíněnou rychlost.. tak se mu omlouvám a jdu na kafe
Ale kdepak do zadku. Dělají se různé odrazky, koním na nohy, na třmen, blikající světlo může mít klidně člověk připnuté na paži nebo třeba na helmě, tak jako to dělají za šera cyklisti a bruslaři na cyklostezkách. Ono za tmy neosvětlená osoba na silnici vážně není vidět a já si kolikrát jako řidič říkám, že kdo vyrazí v tmavých hadrech neosvětlený na silnici, zaslouží si být sražen kamionem.
Je vidět, že ostatní nepochopili, co tím chtěl tazatel říct. To bylo to, že ten kůň tam neměl co dělat neosvětlený. A to, že mu nenarve do huby a zadku světlo je čistě jen problém toho jezdce. Existují světla, která by se dala určitě připevnit na nohy a stoprocentně si mohl jezdec na sebe dát reflexní vestu a určitě i čelovku apod. Takhle to tazatel myslel. Takže ano, v takovém stavu tam kůň neměl co dělat. Doufám, že to dobře dopadne pro tazatele, jelikož je zjevně v právu. Osobně jsem koně naštěstí nepotkal, ale mám zkušenosti se zajícema, srnkama, prasatama (zvěří) a pak také prasatama dvounohýma (kamiony, neosvětlené auto na dálnici, co jede 50 a má i starou SPZ, takže se nic neodráží apod.) to nemluvím o ožralých, sfetovaných a se zákazama to je snad kapitola sama o sobě. Hlavní je, že se nikomu nic nestalo. Je pravdou, že ten kůň za to nemůže, takže na něj nadávat nemůžeme.
daniell: bacha na to, co říkáte, to dítě za to nemůže, narozdíl od matky má rozum a i když s s Vámi na 50% souhlasím (bez toho dítěte), tak by to bohužel odnesl řidič, takže vlastně nesouhlasím.
ria: to sice ano, ale tazateli evidentně nevadí kůň na silnici jako takový, ale to, že nebyl osvětlený, takže tam neměl co dělat, to by naštvalo každého. Srnky apod. jsem psal svou zkušenost, o tom ,že měly být osvětlené nepadlo ani slovo . Ani bych to od nich nečekal, narozdíl od koně
(v případě, že má na sobě nebo vedle sebe jezdce).
ria: tazatel nejel evedle koně 80-90, ale jel normálně mezi město 80-90 a najednou se tam jel nějakej blb na koni, čtěte pořádně, takže je logický, že auto přece z 80km rychlosti na centimetru nezastaví nebo nesníží rychlost na 5km.
Zrovna dnes jsem jela domů kolem šesté večer, takže tma že nebylo vidět na krok a co nepotkám... nejdřív nezřetelný obrys, pak se ze tmy vynořily dvě jezdkyně na koních. Jela jsem stejně jako vy kolem 80, no a jakmile jsem si jich všimla, tak jsem se snažila zpomalit, přeci jenom jsem nechtěla, aby se koně splašili. Nic se sice nestalo, ale dost mě to vytočilo, protože stejně jako neosvětlený cyklista ani neosvětlený kůň s jezdcem nemá podle mě na silnici za tmy co dělat. A přitom stačí tak málo - když teda holčiny nemají peníze na reflexní deku pro koně, tak by si měly obléct alespoň reflexní vestu, nebo si na sebe nalepit pár odrazek... Jsem taky "koňařka" a bez reflexních prvků bych na silnici s koněm nevlezla. Taky se kolikrát vracím s koněm zpátky za tmy (hlavně teď v zimě), ale já jezdím výhradně po lesních cestách a vždy na sobě něco mám, abych byla vidět i za snížené viditelnosti .
Caroline, takže jako řidička máte, znáte zákon. A máte jet na dohled světel abyste stačila zastavit. Co když tam bude třeba spadlý strom, ležet ožrala aj.?
A kdo říká, že bych nestačila zastavit? Zřejmě to tak nevyznělo, ale jezdím opatrně. To ale nic nemění na tom, že by po silnici neměli chodit lidé celí zahalení v černé a podobně. Upřímně? Takové osoby bych střílela. Ale taky vím, že když řidič někoho takového srazí, je to jeho chyba.
doplněno 12.11.14 17:26:A ještě doplním - slečny jely druhým směrem, tedy proti mně v druhém jízdním pruhu. Takže žádná srážka nehrozila. Já tady nenadávám na koně na silnici. Mně vadí, že jezdí neosvětlení a nejsou vidět.
Stalo. Dobrzdil jsem za nim a pomalu ho objel. Bez problému.
1. Kdo v noci napálí do něčeho neosvětlenýho (neosvětlený chodec, kůň, spadlý strom, ležící ožrala, odstavené auto), tak jel rychleji než měl a je to jeho chyba. Kdo blbě vidí, tak holt musí zpomalit. Mmch. na potkávačky je vidět pár desítek metrů - je 90 bezpečná rychlost? Asi ne, reakce + brzdná dráha je 100 metrů a když vidim 50 tak zastavit nejde stihnout. To že tak jezdí prakticky všichni je jiná věc - všichni taky riskujou že nedobrzdí a je jen otázka štěstí kdo z nich něco na silnici potká a kdo ne. Pokud tam něco bude, tak do toho napálí.
2. Kůň měl mít odrazky a světlo, při nehodě - nedobrzdění by měl mít spoluvinu.
3. Pokud se splašil a pokopal auto - kdo za koňem zakvičí gumama při krizovém brzdění, tak se nemůže divit že se kůň lekne a splaší. Vyčítat jezdci že nezvládne splašenýho koně kterýho mu on sám splašil - to je dost mimo. A cpát se vedle splašenýho koně může taky jen hlupák. Takže sice pokopání auta odnese (zaplatí) majitel koně, ale pokopanej si za to může sám. Nemá to v noci kalit 90 zakvičet gumama za koněm a hned se nacpat vedle něj aby náhodou nemusel chvilku čekat...
4. Samozřejmě ta ženská co koně v noci neosvětlí je káča pitomá.
Kdo v noci napálí do něčeho neosvětlenýho, tak jel rychleji než měl a je to jeho chyba.
To je ptakovina a zaroven dost nestastne zobecneni slozite problematiky...
Zdravím, důležité zde není, tak to napíšu:
Od soumraku (teď asi od 16:00 v závislosti na krajině) do svítání je zakázáno užívat k vedení, jízdě a hnaná zvířat silnice I. a II. třídy, tj. ty které mají které mají jedno až tří místné označení (1-999).
Takže paní na koni je případným viníkem a při zranění zvířete by případná hlídka PČR mohla, pokud by to bylo nutné, zvíře i zastřelit( polometvého splašeného koně chytat nikdo nebude), takže od si jezdí, ale ve dne a též řádně označena. Ono není problém, že případně dobře nevidí ona, ale že není vidět!
Zrovna včera v Brně jsem viděl zhruba v 18:00 chlápka s tmavou Felicií a úplně bez světel a spokojenej, dobře viděl, stačilo pouliční osvětlení a nejel tak jen chvíli.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.