Nejste přihlášen/a.
Zdravím Vás.
Dnes ráno jsem cestou potkal asi 5 cyklistů, jen jeden byl vzorně osvětlený, jednomu světlo blikalo už jen setrvačností (slabé baterie) a zbytek zcela bez světel nebo nějaké vesty atd. U posledního jsem to už nevydržel a troubil na něj. Vesele na mě mával, takže si myslím, že jsem nebyl první a tušil co se mi nelíbí.
Taky jezdíte na kole v mlze bez světel? Já to nechápu. Mlha jako mléko, cyklista ve tmavém oblečení jedoucí rychlostí pod 20km/hod. Šance na reakci není tak dlouhá.
Podobný případ se mi stává, že kolem deváté desáté večer jezdí neosvětlení cyklisté po městě a myslí si, že pod pouličními lampami jsou skvěle vidět. Opak je skoro pravdou.
Máte stejné zkušenosti? Troubíte na ně? Já tedy ano. Myslím, že pokud bychom vytrvale troubili všichni, tak se něco může změnit.
doplněno 16.09.14 07:54:přijde mi to jako když mi v autě prdne žárovka. Kvůli pracné výměně na to zrovna nechvátám, přiznávám (avšak automaticky se rozsvítí přední mlhovky, takže vidět jsem), ale pokud na mě bliká každé druhé třetí auto, tak to nevydržím a vyměním to sakra rychle
Koláči jsou třeba v Praze velmi podporovaná a hájená skupina řidičů, díky tomu jim narůstá sebevědomí a většina z nich si myslí, že jsou nesmrtelní. Obávám se, že troubením se toho moc nevyřeší, cyklista z toho má jen srandu, spíše by ohluchl zbytek světa, než by se cyklista polepšil nebo aspoň zamyslel.
S cyklisty mám převážně špatné zkušenosti, bývají neosvětlení, nedávají znamení o změně směru jízdy, plynule přeskakují ze silnice na chodník a zpět, myslí že mají na přechodu přednost. Prostě většina z nich je na zabití, protože vyvolávají na silnicích kritické situace...
hope, tak přístě zastav. Zavolej městskou, popřípadě státní policii a oznam jim takového cyklistu. Od toho právě policie je, a ne aby se házeli kvůli tomu i ostatní cyklisti na jednu hromadu.
doplněno 16.09.14 10:26:Ano, klidne jej zadrž, klidně jeď za ním. Nadávat cyklisti na internetu moc nepomůže, jen to rozháná skupinu lidí.
A nebo podejte podmět na obecní úřad, ať hlídky MP více hlídají cyklisty na silnicích a dbají na dodržováí vyhlsášky.
A to jako mám zastavit a zatknout toho cyklistu, aby neujel než přijedou pomahači? Anobo mám jet za ním? Třeba autem po chodníku nebo cyklostezce? Pokud je mi známo, tak kola nemají ani registrační značku k identifikaci problémového vozidla...
A neházím VŠECHNY cyklisty na jednu hromadu. I mezi nimi je pár slušných řidičů, ale podle mých zkušeností jsou to spíše výjimky...
doplněno 16.09.14 12:46:Jakým právem bych jej mohl zadržet?
A JAK za ním pojedu po cyklostezce nebo chodníku s dodávkou?
A myslíte, že mám čas někde na úřadech nahlašovat anonymní cyklisty? A ohledně výsledku podobného pondětu jsem velmi skeptický...
Já se nechci s nikým rozhádat kvůli dementním cykliostům, jen jsem zde vyjádřil zkušenostmi podložený názor k dotazu...
Sám jsem byl řidičem a stal jsem se cyklistou, vzhledem k tomu, že vím, jak moc mě cyklisti na silnicích štvali, snažím se jezdit pro řidiče co nejpřijatelněji. Mám silné světlo vzadu i v předu a reflexní prvky, ovšem je fakt, že ve tmě jezdím naprosto minimálně, tak z práce domů max. a to jsou 3km po cyklostezce.
Ovšem stejně mi cyklisti vadi, nejvíc důchodci co ani neví kam jedou, na každym řiditku taška, světla jim nic neřikají a brzdy? Ty už vůbec ne, jednou si takle jedu a v protisměru do mě skoro napálí bába protože musí jet přímo na mě a nemá brzdy. naštěstí jsem uhnul a ona skončila mimo cestu. Hodně jsem nadával a nadávám každýmu blbýmu a bezohlednýmu cyklistovi.
Mezi blbý cyklisty řadím i žiletkáře, co si myslí, že jim patří svět. Ano, ne všichni jsou takový, ale jsou skupinky blbců co jedou tři přes celej pruh a nic je nezajímá. Taky jezdím štreky po okreskách ale sakra při kraji, abych neomezoval provoz!
Závěrem. Na kolo by se měl dělat řidičák stejně jak na auto a bodovat by se mělo též stejně! Pak by byl klid.
Sám jsem cyklista. V předu mám jednu výkonnou LED blikačku (abych byl viděn)+Halogenové světlo (abych viděl já).
Vzadu mám dvě blikačky. Jedna svítí trvale a druhá bliká. Odrázky na kole ani nepočítám, takže si myslím, že jsem takový
"Vánoční stromeček" Dělám to proto, že se mám rád a že vím dobře, jak je neosvětlený cyklista nebezpečný.!
A to nejen sám sobě, ale i tomu řidiči, který by ho mohl "skolit".
Takřka každé ráno, přibližně na stejném místě potkávám jednu dámu na velocipedu, která nemá naprosto nic.!
Ani odrázky, ani blikačky... zkrátka jede úplně po tmě.! Takže když ji předjíždím, zatroubím... Ona si však asi myslí, že Ji tím zdravím. Až Ji jednou přejedu, bude to můj poslední "pozdrav" pro ni a já asi příjdu o papíry.
Všechno je to o vlastní odpovědnosti. Je řada lidí, kteří vůbec nepřemýšlí.
při troubení 5sec si nebude myslet, že jsi rád, že jí vidíš
@hop to se mi naštěstí ještě nestalo. Troubím jen na vitální jedince.
Souhlasím s tebou, nakopat je do zadele. Na jižní moravě, kde neumí řídit ani normální řidiči, tak prozměnu kolobrci jezdí po silnici, byť mají hned vedle nádhernou cyklostezku, nebo jezdí po chodníku a chodci po cyklostezce.
že jim blahopřeju dvě mouchy jednou ranou, chudák řidič
To už je bohužel věcí, každého z nás. Pokud je v blízkosti cyklostezka, pak je cyklista POVINEN ji využít.
Chodci na cyklostezce nemají co dělat.!
Bohužel v tomto státě mi mnoho lidí připomíná mouchy... Ty taky ser@u na všechno.
S největší pravděpodobností nepřizpůsobil rychlost stavu a povaze vozovky a také rannímu počasí,
Zdroj: praha.idnes.cz/...
přát někomu smrt není moc hezké.
Podle fotek kola měli předepsané odrazky a podle článku alespoň jeden cyklista použil osvětlení.
jj, blikačku očividně měl. Pokud zjistí, že v ní byla i nabitá baterie tak ano. Sám co jezdím tak jen pár má blikačku vynikající a ten zbytek má něco na pokraji životnosti baterie - tedy vidím, že bliká až posledních 5 metrů za ním.
Smrt nikomu z nich nepřeju, chraň bůh. Jen všeobecně říkám, že nehod s cyklisty je dost a cyklisté všeobecně (netvrdím, že tito konkrétní) na sebe nedávají moc pozor a pak to takhle dopadá. Jinak nepřizpůsobil rychlost povaze a stavu vozovky a svým řidičským schopnostem řeknou i v případě, že si na dálnici v mlze, v noci lezne opilej člověk do jízdního pruhu a vezmve si na sebe komplet tmavý oblečení. Takže to zas také moc nevypovídá. Každopádně to nic nemění na tom, že samozřejmě i řidiči aut, kamionů a motorek jezdí jako prasata, ale to je zas jiné téma a vyřešit se to nijak stejně nedá.
Já bych světla zařadila mezi povinnou výbavu kola a né jako doporučenou při snížené viditelnosti! Oni se budou divit, až je někdo srazí a bude to pouze jen jejich vinou. Já například si koupila úžasná světla na kolo a taky nebyla zrovna nejlevnější a jsem hrozně smutná, že je nevyužiji, protože jezdím jen za světla, ale mám je pro jistotu a jako designový doplněk Troubit bych asi nedoporučovala, protože je možné, že se cyklista lekne a bude to ještě horší, já bych se lekla určitě, protože po Praze po silnici jezdím potentovaná strachy a ještě na mě troubit
Pardon, špatně jsem se vyjádřila. Samozřejmě ve tmě jsou světla povinná, ale při jízdě za světla nejsou. Takže cyklista, který vyjede ve dne a bez světel a z nějakých důvodů se nestihne vrátit do stmívání ty světla bohužel nemá. Proto bych je zařadila jako povinné bez jakéhokoliv ohledu světlo/tma.
Ale nedořešilo! nepadl zda Musí či Může! Ale to je šumák neboť některé jsou na denní potřebu cest do práce Nepoužitelné,např v Třeboni (oddělená část chodníku pro pěší)-každých cca 30 m slézat z kola a zase nasedat,,to raději jezdí po silnici!
doplněno 17.09.14 17:59:Odkaz hezký,ale je to jen napadnutelné vyjádření policie a ne přímo odkaz na paragraf předpisu toto nařizující!
Stejně -mně je to jedno neboť kde se pohybuji nejsou stezky!
Skopával bych je do příkopu (a to jsem cyklista) - ohrožují nejen sebe, ale hlavně řidiče který za sražení neosvětleného ponese následky.
Osvětlení cyklistů by policie měla důsledně hlídat a bez světla je bez milosti ze silnice vyhodit, ať si jde lesem.
Troubit ano, ale jen z dálky nebo až na jeho úrovni (po jeho předjetí). Nikdy netroubit za zadkem - lekne se a spadne pod auto. Zatroubení za zadkem je opravdu nepříjemné, přímo ohrožuje na životě a kdo takhle zatroubí tak se nemůže divit když ho za to kolař zlíská pumpičkou a zahodí klíčky do pole.
Kromě troubení je dobré zařvat na něj "kde máš světlo!". Když na něj budou troubit a hulákat všichni, a každej policajt mu dá pokutu a zakáže mu další jízdu po silnici, tak si ty světla pořídí... Ale ještě jednou: netroubit za zadkem, ale až po předjetí nebo už zdálky. Pokud jede v protisměru tak je to jedno - to se nelekne.
Troubit? K čemu (a kdy se může)? Ono se i vraždí ( i když byl trest smrti), krade ... to se prostě nevymýtí jako cokoliv jiného. Jak stoupá počet ožralých, drogy, ujíždění...
doplněno 17.09.14 09:34:A co tak vozit rovnou kulomet nebo je shrňovat se silnice? Není u nás odpovědnost k sobě, disciplína...
To je jednoduchý - pokud jedeš neosvětlenej na kole a nikdo si tě nevšímá, tak jedeš dál dokud tě někdo nepřehlídne a nesrazí. Pokud ale na tebe bude každý auto troubit, nadávat ti kde máš světlo atd., tak jen opravdovýho debila to nedonutí k tomu aby bez světla nejezdil. Prostě jedinec se chová tak jak mu společnost dovolí.
Dovolím si malinkou odbočku - co bez světel, takových dementů potkávám denně dost, zpravidla bábiny z vesnice, co jezdí zásadně středem cesty, protože tak jezdily čtyřicet let a šmitec.
Tuhle jsem potkala lemplokoláče u rozkopaného mostu na semaforech - předjet se nedal, uhnout neměl kam, tak jsme za ním těch 400m jeli fakt asi dvacítkou a ještě byli připravení, že každou chvíli sebou může prasknout do té díry vedle. Nejvtipnější je na tom cysklostezka vzdálená od mostu asi tak 80ml. Nechápu.
Nedá mi to, musím začít takhle: Nikdy, opakuji, NIKDY už NETRUB na cyklistu, ať dělá co dělá! Kolo není auto a riziko, že se lekne a zavrávorá nebo rovnou spadne z kola buď do příkopu nebo přímo před/na tvoje auto je větší, než si myslíš, zvláště u nezkušených cyklistů, kterých je všude spousta.
Ano, každý den vidím hromadu cyklistů, kteří nemají ani odrazky, natož světla, a když se člověk zeptá, proč, tak odpoví jen "Tak já jezdim jenom ve dne, tak je nepotřebuju, né?"
To je sice možné, ale stačí zajet do stínu, nebo zatažená obloha, a rozdíl mezi osvětleným a neosvětleným cyklistou, příp. cyklistou s odrazkami a bez nich, je najednou velice znatelný. A cena sady voděodolných světel je v řádu pár stovek Kč, odrazky dokonce kolem 40-50 Kč...
Někteří jdou až tak daleko, jak píšeš - v 6 ráno v březnu bez světel a odrazek15 km/h po hlavní silnici, na kterou lampy sotva dosvítí...
Já osobně mám, ať jedu kdykoliv a kamkoliv, neustále zapnutou přední a zadní LED blikačku a v případě špatné viditelnosti (tma, mlha, silný déšť atd.) zapínám cca. 7W LED světlomet.
Klidně bych byl pro, aby při horší viditelnosti ve městech a okolo nich hlídkovali policajti a pokutovali "neviditelné" cyklisty a chodce, jdoucí po krajnici (těch je taky celkem dost).
ještě jsem v Rakousku neviděl po tmě neosvětleného cyklistu, dodal bych... já jen, aby to byl kompletní obrázek, když jsou řidiči aut u nás vrazi. Ohleduplnost má být na obou stranách. Ridiči aut mají nechávat dostatek prostoru pro cyklisty a cyklisti mají udělat vše pro to, aby nebyli nebezpeční ostatním... třeba právě tím osvětlením nebo změnou směru bez znamení.
jezdím denně 13km do práce a sem agresivní cyklista na druhé cyklisty co nemají světlo...i ta blbá odrazka nebo reflexní pruh se dá koupit do 100kč a hodí se to i pěším.Jeli jste někdy na kole s kopce po tmě a najednou chodec?on jde správně v protisměru,ale na kole ho jde vidět na poslední chvíli a to je mazec.Kdyby aspoň svítili mobilem,ale takhle může zabít i mě na kole,kdybych do něj vlítla.
Být v autě,tak na ty grázly bez odrazek a světel troubím...atd.a některým by neuškodilo i zastavit,počkat na ně a dát přes hubuV Rakousku by se tohle nikdy nestalo,ale tam je víc věcí co u nás nikdy nebude
asi to hlavní jako je tolerance a vychovanost.
Jen takový dotaz,spíše řečnická otázka-kolik jste kdo viděli "hovad"za volantem v rakousku?
Hned si odpovím -dost,ale protože se pohybuji jen v příhraničí nebo přesto že jen v příhraničí? Nevím,ale všechna auta řízená "hovady" měla českou RZ!
Ehm, tady řešíme jízdu bez světel a ne bezpečné předjíždění. Zkus v Rakousku vyjet v noci bez světla, schválně za jak dlouho tě odchytí a ocení... To jako obhajuješ neosvětlený kolaře, že by se měli tolerovat a dělat jakože to je OK? Aspoň tak tvému příspěvku rozumim.
Zasponzoruj mi odrazky a osvetleni a budu s radosti jezdit rozsvicenej jako ufo.
doplněno 17.09.14 12:04:Svetlo schopne prosvitit mlhu neni za par korun, kvalitni reflexni material taky. Odrazek mam na kole nekolik sad, tak se proste naucte svitit!
Když nemáš těch pár šupů, tak seď doma na zadku nebo choď pěšky, ať kvůli tobě není někdo nešťastný.
No, při takovém přítupu není divu, že někdo srazí neosvětleného cyklistu, co se motá po silnici, a raději ujede. Nesouhlasím s tím, to ani omylem, ale vcelku chápu, že zkazit si život kvůli blbosti někoho jiného (a že jsem potkala v noci cyklsty uprostřed cesty, bez světla), je docela smůla.
Souhlas s Martinou. Sakra, jestli vjedeš na vozovku neosvětlený, tak jsi magor. Na kolik Ti vyjde pořádný osvětlení? Za kolik koupíš nějaký reflexní pásek? Jdi do bazaru, tam je kolikrát za 5 - 10 Kč. Tvůj život nemá pro Tebe takovou cenu? Takovýhle nezodpovědní a kolaři dělají zlou krev i těm zodpovědným. Díky takovým šílencům je plno řidičů nešťastných. Takovým jako Ty, by měla policie odebrat kolo a dát takový flastr, že by ho spláceli hodně dlouho.
Fajn. Zastavi mne nekdo jiny nez policajti? Taser nebo ocelova trubka. Troubeni, najizdeni? Prak a ocelova kulicka. Oslnovani dalkovkami? Laser.
Jezdim tak abych nikomu neprekazel a nikoho neohrozoval. Ocekavam to same od ostatnich.
Pokud nejsi na silnici dostatečně osvětlený, tak ohrožuješ, i když i myslíš opak. Stejně tak jako neviditelní motorkáři, nesvítící auto apod.
doplněno 17.09.14 15:55:Clayman - to máš určitě pravdu. Myslela jsem třeba situaci, kdy neosvětlený motorkář předjíždí buď mě, anebo se prosmykne mezi mnou a protijedoucím vozidlem ( tím jsem se také setkala).
u motorkářů takový problém nevidím. Jsou rychlí, takže je spíše na nich, aby dávali pozor za ostatní. To od cyklistů čekat nelze.
Tak uz i ja mam osvetleni. Jel jsem po ceste kterou zvladam bez problemu ve dne v noci, se zapnutym prednim svetlem, a malem jsem si rozbil hubu. Diky tomu zas...mu svetlu jsem nevidel poradne na vsechny ty diry kterym se jindy v pohode vyhnu. Stojim si za svym nazorem ze kdyz nevidim, jsem nebezpecnejsi nez kdyz nejsem videt. Jezdil jsem podle zare z mest nebo hvezd a mesice a vsechno bylo v pohode.
Nesváděj svoji neschopnost na světlo. Se světlem jezdím pořád a nic takového se mi nikdy nestalo. Mám malé světlo se 3 LED, které mívám v režimu blikání, namířené vodorovně (na auta, ne na cestu), a velké světlo, namířené trochu dolů, takže vcelku dobře vidím několik desítek metrů daleko (ale při tak špatné viditelnosti moc nejezdím). Celý srpen jsem dojížděl ráno v 5:00 asi 15 km na brigádu a z hlediska viditelnosti to sice nebylo ideální (chtělo by to větší vyzařovací úhel), ale neměl jsem problém jet v naprosté tmě a někdy i mlze.
Pohřeb příbuzné vyjde dráž... určitě ti osvětlení rádi zasponzorují... Myslím, že zdraví a život máme jen jedno. Tohle je opravdu hodně stupidní argument.
Vyfoť to tvoje kolo (s bleskem), ať je vidět, jak jsi v šeru vidět...
Při špatné viditelnosti svítím tímhle.Na napájení mám DIY pouzdro na 6× AA s vypínačem a USB konektorem, ale ty hledej výraz "power bank".
Svoji sadu "běžných"světel nemůžu najít, ale bohatě stačí tohle přední a tohle zadní.
Malá cena za život...
doplněno 21.09.14 18:02:Tak kde je ta fotka, když tvrdíš, že jsi dobře vidět?
Nejen cyklisty není vidět, v pondělí hustě pršelo a míjejícího motorkáře v černém oblečení jsme téměř neviděli, za ním jel druhý v zelené reflexní vestě, rozdíl to byl velký. Nemluvě o tom, že oba předjížděli v místě zůženého pruhu a ještě z prava, chápu, že nemuseli jet kolonou co se vlekla 6 km.
Jsou cyklisté, kteří někam jedou, oblečení jako pestří motýli, ve speciálních kalhotech s gelovým polštářkem pod zadkem, rukavicemi, přilbou, barevným trikotem a kolem snů i s teleskopickými tlumiči a tolika převody, že se o tom dřív ani nesnilo. Ti mají osvětlení, reflexní prvky na oděvu i na šlapkách a pod zadkem a navigaci.
Jsou místní lidé, kteří místo aby šli pěšky, sednou na kolo a dojedou si kam potřebují. Kolo je takové, aby jelo a oblečení jsou tak jak jsou normálně když jdou pěšky. Světlo nepotřebují, protože jsou místní a znají to tam, možná mají na zadním blatníku červenou odrazovou stopku.
Takže třeba v Bohdanči u Pardubic není nic neobvyklého, když večer nebo v noci jede někdo po ulici na kole pěkně svižně v normálním, obvykle tmavém oblečení a bez světel, protože pouliční světla svítí a je vidět stejně jako když jsou pěšky. Totéž na cyklostezce do Parubic. Ale protože také jezdí auty a vědí, že tam takoví cyklisté jezdí, tak jsou na cyklisty zvyklí a připravení se jim vyhnout, mají postřeh na cyklisty, protože to nejlépe znají z obou situací jak řidiče tak jezdce na kole. Totéž v jiných vesnicích nebo městečcích, kde je obvyklé místo chození pěšky přehodit nohu přes rám a dojet si do hospody, na nákup, domů od nádraží, nebo pro děti do školky na kole.
Tak pánové a nyní z jiného úhlu pohledu. Přiznejte si, jak často za volantem porušujete předpisy? Dodržujete povolenou rychlost? Předjíždíte vždy na pěkně přehledném úsku? Zastavujete poctivě na stopce? Neměl taky někdo z vás za volantem nějaký ten zbytkáč? ... Jó, ale cyklista, když něco poruší, tak ho musíme vychovat, vytroubit, vytlačit ze silnice, protože porušil předpis a co hlavně mohl by mi na silnici i překážet. Tady mne napadá to biblické rčení: "ať hodí kamenem kdo je bez viny". ZEMŘELI DVA LIDÉ! a diskuze je jen o blbcích a sebevrazích cyklistech.
Dámy taky? Ano, zastavuji na stopce, na semaforech, předjíždím jen tam, ke vidím. Rychlost překračuji pouze na rovném přehledném úseku. Zbytkáč jednou, možná.
Pokud vlastní blbostí (rychlostí, nesvícením apod.) ohrozím cyklistu, je to moje vina. Pokud neosvětlený cyklista svou blbostí ohrozí mě, je to taky moje vina.
doplněno 17.09.14 19:18:Stirecku, a to je právě problém. On ve své blbosti nepůjde vidět, najede na štěrk, zacloumá to s ním a i kdybych vedle něj jela 50km, protože ho uvidím na poslední chvíli, stejně ho srazím a na vině jsem pouze já. Ne blbec, který se motá po silnici v černém oblečení bez odrazek.
To mi vadí. Jinde jsou cyklisti pokutovaní za chyby stejně, jako řidiči aut. Jsem pro. Kdybych měla předvídat ve tmě a mlze hlupáka na každým metru, tak se asi nehnu z místa.
Všem slušným a řádně osvětleným cyklistům se tímto omlouvám.
doplněno 17.09.14 19:19:Jinak netroubím, neblikám, slušní cyklisté mi nevadí, táta i přítel taky hodně jezdí. Vadí mi třeba babky, co zašívají silnici s igelitkama přes celá řidítka .
Stirecku, já přece netvrdím, že nemůžu potkat něco daleko horšího, většího, těžšího. Splašeného koně jsem díkybohu nepotkala, spadený strom kdysi a záplavu přes cestu v pondělí. Ale neosvětlený cyklista je zbytečné další riziko, kterému narozdíl o záplav a splašení se koně lze jednoduchým způsobem předcházet.
S tím závrávoráním jsem to asi napsala blbě, kdysi jsem potkala v zimě při jízdě na ranní směnu babku na kole, tašky z obou stran, smekla se na štěrku nebo ledu a už se válela. Jenže kolo bez odrazek, tmavý, ona v tmavým oblečení bez jakýchkoli reflexních prvků. Nebylo ji absolutně vidět, a to jsem jela sotva 45km.
...uplně souhlasím,že my cyklisti někdy nemáme kde uhnout i kdybychom chtěli.V autě ta krajnice vypadá líp jak na kole.Je to někdy o strach na českých cestách a vlítnout do díry na kole je jiné jak v autě.Mám horáka a každý se díví proč,ale na těch cestách bych na tenčích pláštích ležela hned pod autem.Na galusky u nás opravdu nemám odvahuNechám si to do Rakouska na dovču,tam si to člověk užije beze strachu.
Dnes opět jen co jsem vyjel, na prvním kruháči mi nedal osobák přednost. Ba co víc, on mě vůbec neviděl, páč měl asi hodně důležitý hovor. Ani rána pěstí do dveří ho nepřiměla k tomu, aby se ohlédnul nebo popřípadě zastavil, takže defakto ani nespozoroval, kdyby mě srazil, podobně jako ta ženská, kterou dnes ukazovali na primě ve zprávách. Další pokračování vyjíždky jsem raděj zvolil lesem, cca 15km úsek, pěkná asfaltka, cykloTRASA, samozřejmě do lesa zákaz vjezdu motorových vozidel. Když za chvíli mě vytroubil nějaký č...ák a já si málem zasral nový dres z číny, který mně zrovna dneska přišel. Nemohl jsem ho za sebou slyšet, bylo dost větrno, ba co víc, kdo by ho tam čekal, když je tam zákaz? V momentě jsem měl tep na stopadesáti a to měl být klidný trénink hluboko pod aerobním prahem. No nic, dal jsem si alespoň interválek, když už jsem byl tak vysoko. A jak si tak šlapu zaklesnutý v aerodynamické poloze, všiml jsem si proti mě dalšího č...ka. Dělal jsem, že nevidím a ani neměl chuť mu nějak uhýbat, jenže ten č...k ještě k tomu dupl na plyn a ani neměl choutky mi nechat alespoň půl metru, už na tak úzké asfaltce, kam můžou nemotorizovaní. Takže jsem to vzal mezi dvě borovice...nejspíš jel "barumku" a svítit taky nepotřeboval. Zpátky jsem to tedy vzal po hlavním tahu, sice provoz, ale relativně bezpečný, kdyby mě nějaký č...k srazil, další možná zastaví a pomůže mi nebo možná i svědci budou...Navíc se člověk přes obec zavěsí za kamion, aspoň se nemusí bát, že proti němu někdo pojede. No a když už jsem byl skoro doma, málem jsem si zasral dres podruhé, když mě vytroubila ženská a pacičkama ukazovala směrem na něco, čemu se říká cyklostezka...přitom jsem jí nechával komfortně místa, kde by mě objel i kamionák začátečník. Hlavně, že jela asi o dva km v hodině rychleji, takže o kus dál jsem ji zase předjel a raděj zleva, kdyby náhodou chtěla odbočovat vpravo bez blikání, protože si ani nevšimla, že není uvázaná a taková chce kázat.Nicméně si můžu gratulovat, že jsem další den přežil skoro bez úhony!
co říct,je to tak já se nestydím jezdit po městě po chodníku,když se potřebuju vyplantat z města tak přece nejsem sebevrah abych jela po cestě.Plno děr u krajnice,ostrůvky a to je pro řidiče oříšek,někteří prostě neumí objet cyklistu,hlavně,že řidičák chtějí všichni...po chodníku jedu pomalu,tolerantně a i přesto je pár chytrolínu co po mě pokřikují.Minule sem se taky na dědka ozvala,at si na tu silnici vleze sám,když je tak chytrý.
Hold dokud nebudou řidiči na úrovni,musí se cyklisti přispůsobit.Po naší "leso-polní"cestě kde se odjakživa chodí běhat,na bruslích a všechny generace dětí se tam učily na kole,jezdí spousta aut.Zkracují si cestu na sídliště.Jsem netolerantní běžec,se sluchátkama běhat je dnes nemožné,tak aspon moc neuhýbám a dělá to tak spousta lidí,jediné jak ty auta jde odradit-spomalit je.
Odvážné. Auta na stezce sice nemají co dělat (je to uvedeno jako komunikace, kde se auta nesmí pohybovat?), ale raději uhnu, než abych se nechala srazit.
A nezlobte se, díry a ostrůvky nejsou důvodem, proč překážet a motat se s kolem na chodníku mezi chodci, kteří na Vás oprávněně pokřikují. Můžete jet sebevíc tolerantně, ale - často nosím sluchátka a opravdu se na chodníku neotáčím, jestli za mnou nejede kolo - pokud do někoho něšťastnou náhodou narazíte, nemůžete se divit, že dostanete neméně oprávněně přes hubu.
Taky bych se ráda vyhnula dírám, a že teda na trase Znojmo - Pohořelice to je čirá katatrofa. Ale už jsem se tak nějak smířila...
naším městem jako ve většině případu nevede dvouproudovka,zkuste si to ve špičce na kole,pak třeba změníte názor.Od doby co mi nedalo auto na kruháči přednost,ostatně jako skoro pořád a lehce do mě vrazilo,došlo mi,že nemá cenu s tím bojovat a nechat se ohrožovat na cestě.Pokud bysme měli chytré politiky a zástupce,tak by se pravidla mohly změnit.V Rakousku se mi stalo několikrát,že troubili,ale proto že nechápali proč nejedu po chodníku a motám se jim ve městě po cestě.Vždyt ohrožuji sebe i je.
bruk. Já jezdím v autě i na kole. Máš naprostou pravdu. Kolikrát je den blbec a za volantem udělám řadu chyb. Ale... Ale určitě nepojedu za snížené viditelnosti s autem, které vůbec nesvítí. Tady jde o to, že cyklista je daleko zranitelnější. A jestliže takto riskuje a narazí někde sám do sloupu, tak ať si poláme co chce. Já osobně kdybych měla srazit cyklistu a stokrát by to byla jeho vina, tak bych z toho byla do konce života moc špatná a neustále bych si říkala, co jsem měla udělat jinak.
Měl jsem kdysi v autobuse na neukázněné cyklisty takovou vychytávku.Namontoval jsem si ostřikovač světlometů na bok u předních dveří ve výši hlavy cyklistů.Kdo zná Kralupy nebo Neratovice z dob plné zaměstnanosti Kaučuku nebo Spolany,ten ví jaké problémy byly s cyklisty po skončení ranní směny.Když jsem předjížděl 3 kolaře vedle sebe a oni se po zahoukání nesrovnali za sebe,dostali spršku z ostřikovače.To potom koukali odkud na ně prší,bavili se tím i cestující.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.