Nejste přihlášen/a.
Dnes jsem sledoval, jak bagrista něco kope a napadlo mě, jak se vlastně člověk stane bagristou? Škola na to asi není, možná nějaký kurz, osvědčení o bezpečnosti práce, neb to může dělat každý, kdo se k tomu dostane a bude mít dostatek času na to naučit se ovládat pár pák.
Jenže někde se musí naučit nějaké zásady kopání děr a příkopů. Možná i postupy, v jakém sledu určité části díry kopat, atd. Také se potřebuje naučot souhru těch jednotlivých pístů, aby lžíce dělala to, co chce. Ten, kteréo jsem dnes viděl, kopal rovné dno. Nevypadalo to špatně, ale určitě je k tomu zapotřebá dobrá souhra několika pák, aby se ta lžíce pohybovala vodorovně. Určitě ho to nikdo nenechí učit se až v pracovni době, takže z toho mi vyplývá, že je asi nějaký kutz.
Dávno v dobách minulých jsem toto absolvoval. Zaměstnavatel vyžadoval řidičák C, potom na třínedělní školení a tam se rozlišuje jestli bagry/nakladače/ kolové či pásové. Po ukončení školení obhájit test a obdržíte tzv. průkaz strojníka. Ten má omezenou platnost vyznačenou na vloženém kupónu. Tam se dělají záznamy o pravidelném školení, tuším co dva roky. Průkaz je bez kupónu neplatný, čili asi tak.
Ahoj. Jo, jak tu píše Henry. Já jsem takhle dělal papíry na kombajn E512 a DéŤáka. Další běžné zemědělské stroje byly normálně k papírům sk.T. Něco se okoukalo jako pomocnik a za čas se s nima už normálně dělalo. Většinou s nima ale dělali chlapi s vyšší třídou. V úkole za větší prachy.
doplněno 23.08.14 14:51:Ve Statkovém státním zemědělství byli traktoristi odměňováni podle mzdových tabulek. Např. 3 tř.- 6.20 Kčs, 4tř.-7 Kčs, 5tř. 8.50 Kčs, 6tř.-9,60Kčs, 7tř.- 10.90 Kčs, 8 tř.-11.40Kčs, 9tř.-12,60Kčs. 3tř. měli mladi bez jakéhokoliv vzdělání a krátce po vyučení, nebo na praxi, 4tř po vyučení, 5 tř. mladí jezdící traktoristi, 6 tř. další sorta co už dělala se strojema(ne jenom traktor a vlek). 9tř. měli třeba jen 2-3 chlapi a ti pracovali se samochodnými stroji. Řezačkami, kombajny-sklízecími mlátičkami, kombajny na vyorávání brambor a podobně. Za více peněz, vice dovedností, odpovědnosti. To se psal rok 1977 až 1983. Co jsem v téhle branži dělal. U JZĎáků měli o něco méně, ale ve výsledku měli více, protože jim družstvo platilo daně a tak, co si vydělali, to dostali. Tzv.
Díky všem zaodpovědi. Udělil bych nějaké body, ale tady je to Volná diskuze, kde se body dát nedají.
Takže jsem zjistil, že na bagristu je nějaký kurz a osvědčení (asi jako je na vysokozdvižný vozík). Ze zájmu se po tom podívám.
doplněno 23.08.14 08:08:Po rozhlednutí na Internetu jsem zjistil, že existuje něco jako "strojnický průkaz"(někdy též strojní nebo strojírenský průkaz, nebo také průkaz strojníka), který opravňuje k řízení pracovních a stavebních strojů, včetně bagrů.
Zatím se mi nepodařilo zjistit, o jaké nařízení nebo vyhlášku se to opírá.
doplněno 23.08.14 08:41:Tak se mi podařilo dohledat i tu stále platnou vyhlášku 77/1965.
Více ve článcích Malý průvodce problematikou strojnických a řidičských průkazů a Strojnické průkazy: 8 největších omylů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.