Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pravidlo zipu - nehoda

Od: tomibender* odpovědí: 7 změna:

Ahoj, uvažuji nad čistě tímto hypotetickým přikladem. Jedná se o dvě situace

1) v situaci A jsou dvě kolony, sbíhá se pruh do jednoho. Na konci pravého pruhu vjede vůz C před vůz B, protože logicky očekává, že mu vytvoří prostor pro zařazení, ale vůz A narazí do vozu C.

2) v situaci B se sbíhají také dva pruhy do jednoho, ale všichni už se nacpali do levého pruhu půl kilometru před zůžením, ale vůz C dojede až nakonec a stojí tam sám. Dojde opět ke střetu.

Na čí straně bude chyba?

Pravidlo zipu - nehoda

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

0x

Vždycky C. Jemu končí pruh. Ale pokud jsou A i C každý ve svém pruhu, tak nemůže dojít ke střetu. Logicky může očekávat cokoli, prakticky musí počkat na příznivý okamžik. A ještě mi dochází jedna věc. Jak může A narazit do C, když C se řadí za něj?

hodnocení

0x

Ono hodně záleží, kdo do koho vrazí...

v situaci A je povinnost zipu.

Ve druhém případě určitě nedojde ke kolizi, páč vozidla v pruhu pustí vozidlo "A". Pokud ale vozidlo "A"vrazí do kolony "B", tak určitě víte, kdo ze to může.

Každý podobný případ se musí zkoumat zvlášť, a hodně bude záležet na svědcích, soudních znalcích a podobně.

Doufám, že samostudiem se každý vzdělá co a jak..

buss
hodnocení

0x

Hypotetická otázka, může omezit, stav, okolnosti na místě. Názor zde ... řeší policie, správní orgán, soud, jak předjímat jejich rozhodnutí? Můžeme si myslet ale vyřknout vinu ne.

hodnocení

0x

Dobrý den, omlouvám se, že se vám tady lezu s trošku jiným případem, ale chcu znát Váš názor... Situace na fotce, stojím před kruháčem, ten jakoby můj vnější pruh je prázdný, ale v tom vnitřním jede auto asi dejme tomu o něco málo víc vlevo než to modré. Směrovka mu nebliká... jenže když pozoruji jak jezdí auta v tom vnitřním, tak hodně lidí to probuří ve směru černé čáry, mnohdy ani neblikají při výjezdu a střihnou to do pravého výjezdového... z čehož nemám vůbec dobrý pocit protože kdybych v této situaci vjel na kruhový objezd tak přece nemusím dávat přednost vozidlum jedoucím vnitřkem, pokud teda vyloženě neblikají. je to tak? jenže mám takový neblahý pocit že by nebyl problém, kdybych tam vjel a pokračoval k třetímu, že to domě na červeném křížku napere do dveří... čí by to byla vina? přece při přejíždění z pruhu do pruhu se musí dát přednost, a já bych už byl v pruhu stopro.. jak to vidíte? už jsem tam pár takových bouraček viděl... děkuji

Pravidlo zipu - nehoda #2

Honzo, neznám kde je tento kruháč, ale podobný je přesně v Pardubicích u Kanuflandu.

ulice Bělehradská, Pardubice, okres Pardubice

50.0466794°N, 15.7525372°E
50°2.80077N, 15°45.15223E
50°248.046"N, 15°459.134"E

Jelikož tam jezdím často, tak některá auta to říznou. Trošku laškuji a vjedu si klidně do venkovního pruhu, když jede vnitřním kruhem. Ale vždy tak, aby se nic nestalo, přestože by při kolizi byl viníkem ten, co ze středního vjel do mého pruhu a vrazil do mě..

Je určitá skupina řidičů, co spěchají a říznou to, další jedou tak jak se má..

A odpověď, ano, máte pravdu, nesmí ohrozit při přejíždění z pruhu do pruhu.

martinaa*
hodnocení

0x

Je ustanovené v zákoně.

"Při souběžné jízdě umožní řidiči vozidel jedoucích v průběžném pruhu řidičům vozidel do tohoto pruhu přejíždějících z pruhu, který přestal být průběžným, vjet tak, aby se vozidla jedoucí v průběžném pruhu a vozidla do něho přejíždějící mohla řadit střídavě po jednom do jízdního proudu průběžného pruhu."

Takže chyba mi měla být na řidiči B, který porušil zákon a nepustil do pruhu řidiče C. Není mi jasné, jak do vozidla C mohlo nabourat vozidlo A, které jede před ním?

doplněno 07.10.14 20:15:

Máš pravdu, to mě nenapadlo... no logicky by se měli prostě střídat, jak hovoří zákon.

Martino, ale co když to tak nebude?

Takže chyba mi měla být na řidiči B, který neporušil zákon a nepustil do pruhu řidiče C A. Jak malinko se změní situace. Proto tvrdím, že se musí vycházet z konkrétní situace, nikolv z toho, jak si myslíme, že to tak bylo.

Co když opravdu ten řidič pustil vozidlo A před sebe a silnější C se tam chtěl ještě vecpat...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]