Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Polní kuchyně - náplň

Od: totak® odpovědí: 9 změna:
Zdravím, není tu nějaký vojnou protřelý pamětník se zkušeností s polní kuchyní? Mám ten dvouplášťový papiňák a vařím v něm brambory na krmení ale časem jaksi zmizela puvodní náplň mezi plášti. Co se tam proboha leje za médium? Pravděpodobně to byl nějaký olej. Voda by v zimě kotel roztrhala a musela by se stále dolívat. Co tam nalít a nevyhořet?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lukasfakir
hodnocení

2x

hezký večer přeju, leje se tam glicerynovy olej. nic jiného se tam lejt nesmí

hodnocení

Díky všem. Už jsem si mezi tím našel i data od vojáků. Toho glycerolu tam přijde 9.5 litru. No potěš. To bude asi pálka.

repkin*
hodnocení

0x

Zeptejte se dobrovolných hasičů, kteří mají polní kuchyně. Tuším, že Kaznějovší z Plzeňska měli. Výborný gulášek v tom umí. *pivo*

hodnocení

0x

Žádné speciál medium tam není!Jen obyčejné H20-voda,Zásoby se musel vždy doplnovat!

hodnocení

H2O jsem tam dal z nouze a nebylo to správné řešení. Dokud se voda nevyvařila, tak se mi vevniř brambory nezačaly vařit. Navíc je tu ten problém s mrazem v zimě. Náplň se prakticky nedá vypustit takže by tov zimě zaparkovaný pod plechovou sřechou u buzerplacu roztrhal mráz. Navíc měrka hladiny tekutiny je zaolejovaná.
Podle mě tam voda nepatří.
doplněno 10.09.14 13:59:

Tak hasiči tvrdili že na vojně se tam nomálně lila nafta, ale patří tam glycerin. Ten má bod varu někde nad ěšé celisiů, tak si říkám ře nejdostupnější by mohla být vyjetá brzdová kapalina z nějakého autoservisu. Ta má taky přes dvěstě a její hydroskopické ani korozivní vlastnosti by vzhledem k použití v nerezu neměly vadit.

doplněno 10.09.14 14:02:

ěšé je prosím 230 ale bez shiftu *zed*

lukasfakir
hodnocení

0x

hezký večer přeju, leje se tam glicerynovy olej.

frantaandresik

Ano, je to správná odpověď, náplní je Glycerinový olej a dá so objednat na internetu, zdravím, Franta

hodnocení

Oživujete stoleté téma, ale dík za snahu. Nalil jsem tam řepkový olej koupený v akci za 15kč litr. Od té doby se v kotli už vařily víc jak 2 tuny brambor a vše funguje bez roky problémů. Momentálně plánuju doplnit kotel o pár měděných částí a využít ho pro moonlighting *smich2* Vláda chystá větší zdanění alkoholu tak chci být připraven. Dvouplášťový nerezový papiňák se prostě hodí na všechno.

brenkus
hodnocení

0x

Dobrý den ,

na Váš dotaz mohu odpovědět. Do dvouplášťových kotlů polních kuchyní se jako náplň používal GLYCERIN . Je to čirá hustá tekutina , ale jaké množství se glycerinu lilo si už nepamatuji ,pravděpodobně na víčku byla nějaká měrka s ryskou , je to už nejaký ten rok co jsem mimo vojenskou službu (je mi jen 63 let D: ) . Snad Vám tatoinformace bude stačit.

S pozdravem Brenkus Jan

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]