Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dopľňte čárky v souvětí

Od: heterak® odpovědí: 8 změna:

Potřebuji doplnit čárky v souvětí. Svůj tip mám,ale počkám až na vaše odpovědi, aby ste nebyli ovlivněni. Děkuji

Věta zní : " Prohraje ten kdo vstoupí nohou na čáru a nebo ten kdo spadne na zem."

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, mám dvě varianty: 1) " Prohraje ten, kdo vstoupí nohou na čáru, a nebo ten, kdo spadne na zem."2) " Prohraje ten, kdo vstoupí nohou na čáru a nebo ten, kdo spadne na zem."Já mám nějak zafixováno ze školy, že před a se čárka nepíše, ale ono už to asi neplatí. Zdravím!

doplněno 16.08.14 09:51:

No, je to docela složité viz odkaz: rozhlas.cz/...

hodnocení

Ted sem se ještě dočetl že se nepíše "a nebo" ale " anebo" Je to tak?

Čárka před a se nepíše, když jde o slučovací spojení. Např.: "Babička trhá jablka a děda pálí stodolu."

Ale existují případy kdy tomu tak není: "Je moc čistá atmosféra, a tak děda pálí stodolu."

hop®
hodnocení

0x

Mám dvě varianty:
"Prohraje ten, kdo vstoupí nohou na čáru, anebo ten, kdo spadne na zem."
"Prohraje ten, kdo vstoupí nohou na čáru nebo ten, kdo spadne na zem."

Za správnost neručím ! ;)

doplněno 16.08.14 23:00:

@wamp omlouvám se za výtku, ale za čárkou se píše mezera...

Prohraje ten,kdo vstoupí nohou na čáru,nebo ten,kdo spadne na zem.

hodnocení

0x
Mně se to nelíbí všechno.
Poprvé - VSTOUPÍ znamená vejde někam...do čáry se vstoupit nedá! Ještě tak do psího exkrementu... Ten je trojrozměrný.
Volil bych STOUPNE na čáru.. ŠLÁPNE na čáru, DOTKNE SE čáry částí těla...
Podruhé - stoupne (šlápne dotkne) ladí se slovem spadne.
Můj tip: Kdo se dotkne jakoukoliv částí těla čáry, nebo spadne na zem, prohrává.
Úvaha: Při ztrátě rovnováhy se mohu dotknout rukou země. Nespadnu, jen se dotknu a znovu jsem fit. Pokud se dotknu čáry, prohrávám. Co se stane, když se dotknu částí těla venku za čarou a nespadnu?
Nevíme souvislosti.. Mohlo by to být i jinak. Když tazatel vloží více textu zřejmě pravidel něčeho, budeme moudřejší i my, a rady budou podrobnější.
doplněno 18.08.14 03:58: Heterák
ono mít jen jeden pohled na věc někdy není to pravé ořechové.
Omlouvám se, že jsem se trochu zamyslel. Mám takový zvyk.
doplněno 18.08.14 04:05: Dozvíme se teď už ten v otázce zmíněný tip?
Případně delší souvisící část textu?
hodnocení

Hejkal : Děkuji za odborný výklad,ale já sem se ptal na úplně něco jiného :)

hodnocení

0x

Prohraje ten, kdo vstoupí nohou na čáru, a nebo ten, kdo spadne na zem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]