Nejste přihlášen/a.
ahoj, chtěla bych znát váš názor:
Co je podle vás těžší, čistě teoreticky:
- Zvládnout maturitu (úspěšně odmaturovat)
nebo
- Složit úspěšně zkoušky, zvládnout autoškolu (hlavně auto)
Díky, pište i z vlastní zkušenosti, jedno, jestli jste žena nebo muž, i když jistě v tom rozdíly budou.
Je těžší pro ženu porod nebo starost a výchova dítěte?
Na maturitu se nevědomky člověk připravuje od první třídy ZŠ. Autoškola je hotová za 1-2 měsíce a stejně z autoškoly lezou s prominutím vemena co neumějí řídit.
Zrovna dneska dva proudy na křižovatce doleva. Já v levém a ženská v pravém. Když jsme oba jeli na zelenou, tak v půlce křižovatky přejela bez blikání z pravého do levého. To se sakra neuměla držet pruhů? Ještě, že jsem to ubrzdil a předpokládal. Prostě kravka v saxu už přes okýnko a IQ 90... Třeba odmaturovala, ale řídit neumí a nikdy se to nenaučí.
Já v autoškole byl dvakrát (B a pak BE) a je to pořád stejné. Technika se neučila a když jsem seděl s Bčkama ve třídě, tak na otázku, jakou má barvu známka na RZ emisí vyplkla ženská že prý žlutou... Zezačátku jsem se bavil a pak už mě to spíš štvalo, jak jsou lidi čím dál tím více hloupí. Rozdíl mezi kontrolkou mlhovek a tlumených nerozpoznatelný a pak tyhle hovada jedou a za jasné noci svítí mlhovkou nebo při spálené obrysovce tam do patice světla prdnou žárovku mlhovky a to je pak na zabití.
Maturita nebo testy v AŠ? Jednoznačně testy v AŠ. Vše se dá odvodit selským rozumem, pokud ho někdo má. Zbytek lidí se to mechanicky našprtá a to je špatně, protože pak neumí řešit pohotově situace na silnici. Už to, jak lidi parkují třeba v křižovatkách nebo za zatáčkou je na přesdržku. AŠ se prostě nedá našprtat a né každý na to má. Nestačí jen kroutit volantem a podtáčet motor, jelikož většina bab ani neví, kolik otáček do jaké zátěže motor chce (o rozjezdech do kopců nemluvě - plnej plyn a pomalu spojku jen aby mi to nezdechlo, ale že pálí obložení spojky... co je to spojka?
Takže asi tolik s mojí zkušeností co jsem viděl.
A co se týče maturity, tak je to o tom se jí našprtat, použít a pak zapomenout . Mě třeba dějepis nic neříká, kdo co napsal v ČJ taky tápu, ale co se týče elektroniky nebo matematiky jsem vpohodě, protože to potřebuji pořád v práci a tím, že to používám nic nezapomenu.
Na auto musí být cit a talent (stejně tak vnímat okolí a dle toho přizpůsobit jízdu). To se naučit nedá.
Na maturitu se naučit dá a talent potřeba tolik není.
To je nesmyslná otázka, pokud se do toho má zahrnout i čas který musí člověk odchodit do školy aby jej k té nebo oné zkoušce pustili, tak je výrazně těžší maturita. Když budu brát jenom obtížnost zkoušek, tak je těžší maturita. Jenže jako každá zkouška je taky o štěstí, muže to být pro někoho jinak, ale například i když bude někdo autoškolu dělat na 3 pokusy a maturitu na poprvé, tak nemůže přece prohlásit že maturita je jednoduší
Mě by v životě nenapadlo tyto dvě zkoušky srovnávat.
helena85
To je teda logika
Pokud bych se mohl třeba po základní škole přihlásit k maturtní zkoušce s tím že jsem na ní připraven, tak se tomu dá rozumět
Vecer pred maturitou sme si sli dat par piv do hospody.
Vecer pred zkouskou z autoskoly si to nikdo z nas nedovolil.
Z tohoto pohledu je tezsi autoskola.
Dnes nevím, když vidim co projde maturitou tak to může být nastejno jako řidičák
Před 20 lety byla maturita mnohem náročnější než řidičák - řidičák = na zvládnutí jsem potřeboval max. týden učení a pár hodin jízd. Maturita = tři měsíce intenzivního učení (pokud bych se učil z nuly tj. bez 4 let na škole)
Vidíte, správně jsem předvídala rozdílnost názorů.
Srovnání jistě není scestné, jak zde někteří podotýkají, protože dnes je maturita minimum a řidičák musí mít člověk dnes taky.
Znám spoustu lidí, kteří neudělali maturitu; znám i spousta lidí, kteří neudělali autoškolu.
Je to samozřejmě o přípravě a učitelích jak v autoškole, tak i ve škole.
Mně osobně přišla LEHČÍ maturita, bavíme se o dnešní úrovni. Maturovala jsem nedávno a nebylo to pro mě nic těžkého, nijak zvlášť jsem se neučila.
V silničním provozu je potřeba umět daleko více věcí, to se nestačí jenom nabiflovat. Ano, jsem holka, takže se mi zdají tyhle věci možná těžší, než jsou třeba pro kluky, ale jak zde už správně podotkl gumidek, chce to cit a talent, narozdíl od maturity. Nakonec mám ŘP taky, ale stálo mně to mnohem více úsilí než složit maturitu. Toť moje zkušenost. Podotýkám, že jsem si vybrala dobrou autoškolu, kde mě naučili i něco navíc, co se běžně učí, byli na mě dost přísní a teď jim za to děkuji.
Ono je to taky o motivaci, že má v rodině "každý řidičák", no oni ho mají asi z nějakého důvodu (= chtějí řídit auto). Zatímco když jsem např. kuchařka nebo elektrikář, tak na co řešit nějakou maturitu?
A stejně tak znám lidi, kteří museli rezignovat a přehlásit se na zkoušky do autoškoly v jiném městě (buďto z Prahy na venkov nebo z venkova do centra Prahy, podle toho jaký typ silnic neuměli).
Maturita skoro levou zadní ,ale dnes bych to nedal (spousta věcí se vykouřila,tím spíš ,že to jeden vůbec nepotřebuje v běžném životě-maturoval jsemv 82!) a ŘP jsem rozšiřoval v 37 ze sk. (dělal jsem v 76 dle vyhl č100/1975sb ) AM na B a 3 chlapi jsme mohli dělal v před termínu (o14 dnů dříve než zbytek kurzu) -na plný počet.Dnes z oleje bych asi jen vyhověl ,ale po absolvování celého kurzu bych v případě rozšíření na C (pokud bych to chtěl a potřeboval ) bych to udělal na plný počet zase!
Ahoj. Tyhle dvě věci se asi nedají moc srovnávat. A každý to má s obtížností jinak. Porovnání by snad šlo, v jejich využití po vykonání zkoušek. Osobně si myslím, že se tyhle věci dost přeceňují. Dneska má maturitu kdejaký trdlo a řidičák vlastně taky. Pokud jeden každý držitel řidičáku i MZ, neprojeví nějaký širší zájem, si vědomosti rozšířit o praktické dovednosti, je to středoškolské vzdělání k ničemu a vlastnictví řidičáku, umožňuje použít auto jako neřízenou zbraň. S vysokoškolákama to není jiné. I v učňáku jsem všimnul, že někdo ho jen nějak protrpěl a jiný, když měl vlastní zájem, se naučit co nejvíc a na praxi pochytit vše co se dá. Né se jen nudit a nebo dokonce zlobit a štvát mistry odb. výcviku. Trošku jsem občas zvládal i tohle, když už nebylo vyhnutí. Ani ti mistři na některých učilištích nebyli zrovna výkvět ctností. Díky matuře jsem mohl dělat práci, kterou jsem chtěl dělat, ale finanční ohodnocení tenkrát nebylo nic moc. Takže jsem šel dělat, jak se říká rukama a za násobný plat. Ani ve státních mzdových tabulkách se nemusí zrovna přihlížet na dossažené vzdělání. V jiným, nižším sloupku to může být i výhodnější. To, co mě štve, je to, že se většinou cikánům vypočítávají dávky z průměrného platu. Jako by měli nejvyšší možné vzdělání a dělali 35 let. To je to hrůzné. Ahoj.
Podle mě se srovnánávává nesrovnatelné.
Řidičák: Jezdit jsem celkem uměl, na teorii jsem se podíval večer před zkouškou. Dal jsem to na první pokus. Byli tam jedinci i po osmé.
Maturita: Po dobu 4 let jsem se nezastavil a poslední maturitní ročník sakra krušný. Příprava byla velmi náročná - zkouška dopadla dobře, ale zadarmo to rozhodně nebylo.
Řidičák mnohem snažší než maturita. Možná je to také dáno tím, že závěrečné zkoušky v autoškole lze dělat znovu a znovu, takže to nemá na člověka, takovej psychickej nátlak.
Nemáte zase až takovou pravdu.
ŘP můžete dělat sice, kolikrát chcete, ale musíte si to zaplatit.
Na maturitu máte celkem 3 pokusy, takže vás to taky nenutí. Měla jsem na sš spolužačky, které uvažovaly stylem "o co jde, mám celkem 3 pokusy". A když je nedají i tak, jdou zpátky do čvrťáku a celé se to opakuje. A - je to zdarma.
Tak záleží na tom co je pro koho důležitější: čas nebo peníze? Čas je jedna z našich nejcenějších komodit. U nás na škole opakovat ročník neznamenalo zdarma. Zalacení pár stokorun za nové zkoušky v autoškole mi přijde mnohem méně stresové a náročné než čekat několik měsíců na další termnín maturity. Spolužák, který se mnou seděl v prvním roce v lavici nedal maturitu nikdy. Několik kamarádka dělala zkoušku v autoškole snad víc než 8krát, a řidičák na konec stejně mají.
Podle mě záleží na jednotlivci.
Pro někoho je jednodušší naučit se velké objemy víceméně nudných informací, pro jiného jsou jednodušší takové ty... no, jak to shrnout, prostě věci více manuální, postřeh atd.
Taky záleží na předchozím přístupu, jestli se na SŠ učím stylem "našprtím se na písemku a zapomenu" nebo se učím průběžně a znalosti mám trvalé (tzn. při učení na maturitu jsou mi ty věci minimálně povědomé). Stejně tak u autoškoly je důležité zda zná člověk dopravní předpisy "z dřívějška" (jako chodec by měl znát aspoň některé, jako cyklista většinu); myslím, že v a.š. mi nejvíce pomohlo to, že jsem byla zvyklá jezdit na kole po městě, tzn. řešit křižovatky (ačkoli v rychlosti 20 km/h na to mám více času než v rychlosti 50 km/h, plus na kole toho člověk více vidí a slyší a obecně se lépe orientuje).
Mě přišla jednodušší maturita, protože nad tou máš větší kontrolu - můžeš se to předem všechno naučit, stačí jen včas začít a snažit se, případně si sehnat někoho na konverzaci v AJ a podobně. Je to jen na tobě. Pokud nejsi nějaký průšvihář kterého budou chtít potopit, tak v tom není moc problém. Leda ve slohovce, pokud je někdo antitalent. Ale jinak je maturita jen důkazem toho, že dotyčný člověk umí zatnout zuby, posadit se na zadek a naučit se nudné informace.
U autoškoly jsi limitovaná počtem jízd, respektive samozřejmě že se dají přikoupit, ale ve věku kdy člověk řeší a.š. je to většinou nezanedbatelná finanční částka; hrozně by mi pomohlo kdybych si mohla třeba do zblbnutí zkoušet šíbovat s řadící pákou, aby se mi to dostalo do krve a nemusela jsem přemýšlet ve stylu "dvojka... je vlevo dole... napřed doleva... pak dolů...".
Tak když si čtu tady ty odpovědi tak se opravdu směju.
Jednoznačně to je "zvládnutí" auta. Jako sorry ale já se na maturitu učil den předem a měl jsem známky z ústních : 1 , 3 a 4 ( nojo čeština mě nikdy nešla ) no a zatímco to tvoje zvládání auta je na několik měsíců ( u nikoho i roků ).
Nojo když češi jsou takoví ti posránci co každému věří ( učitelum jak stresujou ) a pak to tak dopadá. Popravdě ten, kdo neudělal maturita musí být opravdová nula
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.