Nejste přihlášen/a.
Ahoj Rádcové. Dokáže někdo vysvětlit tento příklad? 40+40x0+1. Po vlastním počítání to vychází na výsledek 1. proč mi to na kalkulačce píše výsledek 41? viděl jsem to na internetu...
Moje kalkulačka píše 1.
doplněno 14.12.12 11:05: Ještě štěstí, že mám ZŠ za sebou.
Nedalo mi to a vyzkoušela jsem všechny kalkulačky co máme doma. Manželova 41 u té se nedivím byla drahá ale kalkulačka od šikovných vietnamských kluků za 120kč také 41, všechny ostatní včetně té v počítači 1.
Lacinější kalkulačky neberou v úvahu přednost násobení před sčítáním. Proto počítá 40+40=80, 80x0=0, 0+1=1. Chytřejší (dražší) kalkulačka nepočítá s mezivýsledky, nýbrž po zadání úlohy vypočítá nejprve součin - 40x0=0 a pak teprve součty 40+0+1=41.
doplněno 14.12.12 11:02:Pokud chceme vyloučit dvojí způsob výpočtu (i když jeden je nesprávný) tak raději napíšeme 40+(40x0)+1=? Různé kalkulačky si různě poradí i s příkladem 10/3*3. Jednodušší kalkulačka vypočítá = 3,333333... , lepší ukáže výsledek 10.
doplněno 14.12.12 11:04: Opravuji - jednodušší spočítá 9,9999999999999...
Tak já vám něco řeknu, nedalo mi to:
z hlavy je jasné, že má přednost násobení. Tudíž 40*0=0 pokračuje ščítání 40+0 (co vznikla 40*0) +1 = 41.
A teď to přijde: v počítači
standartní kalkulačka = 1
vědecká = 41
Je to tak, že jednodušší kalkulačky prostě provedou operaci hned, jak zmáčknete další znaménko a je jim jedno které, kdežto vědecká provede kompletní výpočet až po zadání všech čísel a znamének - až když zmáčknu rovnítko, začne teprve počítat.
doplněno 14.12.12 11:01:Sakra, než jsem to odzkoušel a napsal, tak to tu už má Bruno:D
Je to o tom kolik čísel si kalkulačka ukládá do mezipaměti, i jednoduchá kalkulačka s minimem funkcí to dokáže spočítat spravně, pokud operace provádí až po zmáčknutí "rovnítka"
doplněno 14.12.12 12:41:Upřesním - kalkulačka, která po každé operaci ukáže výsledek to neumí, ta která ukazuje výsledek po stisku rovnítka dokáže počítat s prioritou operací.
Sakra, rozpoutal jsem tu test kalkulaček . použil jsem tu v telefonu na androidu. Děkuji za odpovědi, čekám až dcera bude chodit na 2 stupeň ve škole, abych si trochu procvičil matiku. Zdá se že to budu potřebovat
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.