Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ochranná maska proti radioaktivnímu záření

Od: ja1 odpovědí: 10 změna:

Zdravím. viděl jsem kousek starého čb filmu odehrávalo se to ve 40. letech kde něco dělali s rentgenem a obsluha měla na hlavě tuto masku jak z horroru. Zajímalo by mně co to měli na masce, dole to budou asi dýchací filtry ale co to měli za ochranu přes oči, vždyť přes to nemohli vůbec nic vidět. Je to jako mezikruží dělené na čtyři segmenty. Tím co je uprostřed nemohli nic videt to přece muselo děsně vadit ne? . Nevím ale když je tota maska látková, stejně by jim to asi zrovna proti záření moc nepomohla...

Co to mohlo být za ochranu pro oči?

Ochranná maska proti radioaktivnímu záření

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

au1
hodnocení

0x

třeba je ta maska spichlá jenom pro účely toho filmu a její funkčnost je nulová :)

2kedar*
14.08.14 02:17

*palec*

jefry
hodnocení

0x

Co je to za film? Takovýhle filmy mám moc rád, hlavně když jsou čb :)

ja1
hodnocení

Byl to nějaký horror

Ale když se podíváte třeba na zprávy z Fukušimy, tak jsou taky jen v hadrech a s plynovou maskou nebo v respirátorech, takže to dřív asi mohlo být...přece jenom vývoj jde dál...

Ochranná maska proti radioaktivnímu záření #2
Ochranná maska proti radioaktivnímu záření #3
jefry

Já si třeba nemyslím, že by v silně radioktivním prostředí něco člověka ochránilo. Zvlášť tyhle tenký obleky. Radioaktivita je silná sviňa proti které se těžko bojuje. Ale fyzik nejsem.

jirkazxc

Jestli to byl film tak ta maska byla spiš na strašení než na ochranu.

Fikišima není Černobyl.

Ty "hadry" jsou Tyvek nebo něco podobného. To je jednorázový oblek, něco mezi látkou a papírem. Zabraňuje to docela dobře kontaminaci prachem, který může být radioaktivní, Není to 100%, ale pod ním můžou mít celogumovou kombinézu. Po použití to jednoduše vyhodí, je to jednoduší než se pracně odmořovat.

kudyznudy
hodnocení

0x

To na tom druhém obrázku nejsou obleky proti záření z výbuchu AB, ale proti radioaktivnímu spadu, který se vyskytuje po výbuchu nebo nehodě, jako např ta fukušima. Ta filmová maska je opravdu jen filmová. To co mají na očích, mi silně připomíná ventil ze staré plynové masky.

lmgify

Ty masky jsou možná také proti spadu, ale hlavně asi proti radioaktivnímu prachu. Tedy proti tomu, co už spadlo, usadilo se na zemi přilepením se na malé částečky prachu a šlapáním po něm nebo lehkým větrem se zase zvedne do vzduchu a člověk by to normálně vdechoval a usazovalo by se mu to v plicích, kde by to pořád vyzařovalo tu radioaktivitu přímo v těle.

ja1
hodnocení

No jo, fakt to vypadá jako ventil. Jé já pořád přemýšlel co je to za záhadu *nevi* Tak nás asi filmaři pěkně tahají za nos, přes tohle by skutečně nic nebylo vidět..

Ochranná maska proti radioaktivnímu záření #4

sargo*
hodnocení

0x

Zkuste fintu: dát si přímo před oči látku (funguje to i s papírem) a jenom ji propíchat špendlíkem. Funguje to překvapivě dobře, u té látky kolikrát není vidět, že ten uvnitř vůbec kouká, a vidět ven je velmi slušně.

I když u této konkrétní masky bych typovala spíš na filmový efekt :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]