Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jidlo pred treninkem

Od: margarina odpovědí: 8 změna:

Ahoj, chci se zeptat, co a kdy je nejlepsi snist pred treninkem. Cvicim bodypump a spinning a zajimalo by me zda jidlo pred trenikem ma kladny nebo naopak negativni vliv. Diky.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sargo*
hodnocení

0x

Úplně obecně se doporučuje nejíst dvě hodiny před a hodinu po. Vzhledem ke jmenovaným sportům to určitě pár hodin netrvá, tak by to tak mělo být v pořádku :) Ohledně spalování je důležitější cvičit v optimální tepové frekvenci, než jestli si dáte hodinu před tím jogurt. Jídlo je problém zejména kvůli nevolnosti, celkovému pocitu těžkosti a neschopnosti těla trávit a zároveň dávat maximální výkon - trávení má přednost :-D

Ale chce to trochu vysledovat, mě třeba hodně klesal tlak, takže jsem něco malého slupla chvíli před a pomáhalo to. Trenérka v posilovně mi doporučovala černou kávu chvíli před cvičením, že se pak lépe spaluje. Co vím, není to prokázané, ale praktikuje to tak spokojeně docela dost lidí. :)

margarina
hodnocení

kavu nepiju a cernou uz vubec, ale diky za tip :o) V soucasnosti si davam 1,5 az 2 hod pred cvicenim jogurt activia a 2 platky knackebrotu, nez se ale dostanu do fitka tak uz mam nekdy mensi hlad. Spis nez tezkeho zaludku, se obavam naopk toho abych necvicila moc na lacno. Kdyz uz jste zminila tepovou frekvenci...radi se spinning mezi cardio cviceni? Nekdy mam pocit, ze se s tepem dostavam moc vysoko do urovne, kde se buduji svaly. Je to dobre? Diky

sargo*

Bohužel jsem vždycky dělala sporty, kde se na tohle moc hrát nedalo, takže mám jen obecnou představu - že ano, při příliš vysoké tepové frekvenci se nespalují tuky, ale trénuje se síla a vytrvalost (ale, po pravdě, nechápu tam moc, z čeho to tělo pak jede? :-D) - pak asi záleží, jestli o to stojíte. Svaly jsou fajn, vocuď pocuď :) Tak se tu třeba objeví někdo fundovanější. Rozhodně ale to chce mít své tepové frekvence spočítané individuálně, velké procento lidí se do tabulek nevejde.

To jídlo mám prozkoumané víc a jsou dvě hlavní teorie - že se od správného stravování odvíjí všechno; nebo že když jí člověk celkově rozumně, tak jde jenom o to, aby se při cvičení cítil dobře a neměl nevolnosti žádným směrem. Pokud vám jde o hubnutí a cvičíte spíš krátce intenzivně, nemělo by se před cvičením jíst moc bílkovin, nepít sladké nápoje, ale spíš lehce stravitelné věci s vyšším podílem sacharidů; na vytrvalostní dlouhodobou zátěž naopak více vlákniny a složených sacharidů... Úžasně propracované jídelníčky mají kulturisti. :) Ten knackebrot je tedy nepříliš ideální, vzhledem k vysokému obsahu vlákniny, navíc je to dost hladové jídlo - vlastně sama píšete, že po něm máte hlad - tam by to šlo ještě dopilovat k optimu :)

chrest*
hodnocení

0x

K tomu jídlu. Nic těžkého, žádný smažák nebo tak. Nebál bych se ale dostat do sebe hodně sacharidů kvůli energii, stejně to pak všechno spálíte. K té tepovce, když si přečtete tyto 3 články, tak se tam dozvíte všechno. behej.com/... nirvana-sport.cz/... bezeckaskola.cz/... Ze spiningu si svaly ani tak nevybudujete to žádný strach, spíš kdybyste jela dlouho na vysoké tepovce, tak se zakyselíte kyselinou mléčnou ztěžknou vám nohy a celé cvičení jde do haj*lu. Stejně tak, jak je psané v tom jednom článku, musíte jet ze začátku volně, ať se prokysličíte a nastartujete si spalování, ale to všechno si myslím už vaše instruktorka pohlídá.

margarina
hodnocení

Moc diky za odkazy. Procetla jsem si je, ale prineslo to jeste vice dotazu. Jak tedy sparvne vypociat tepovou frekvenci pro spalovani tuku?Na internetu jsem narazila na nekolik zpusobu vypoctu idealni tepove frekvence pro spalovani tuku a pokazde mi vyjde neco jineho, tak se chci zeptat, kde je pravda a jak to vypocitat co nejpresneji.
1. zpusob
vypocitat max TF: Ženy: 209 _ (0,9 x věk)
vypocitat pracovni TF: od zjištěné max TF odečteme klidovou TF
vypocitat 60% z max TF + klidova TF
2. zpusob
vypocitat max TF: 220 - vek
Tepové frekvence pro spalování tuků:
0,5 - 0,6 x vaše maximální tepová frekvence
Jak jsem rekla, kazdym zpusobem mi vyslo neco jineho (2. zpusobem asi o 22 mene), tak nevim, cim se ridit.
Diky.

chrest*

Počítejte to tím prvním způsobem. Pro nejefektivnější spalování tuků byste měla být na 65 - 75% své tepovky, takže ty první dva řádky máte dobře a ten třetí si spočítejte 65% z max TF + klidová TF a potom 75% z max TF + klidová TF, z toho vám vyjdou hraniční hodnoty TF (např. 150-170), které jsou pro vás nejlepší. Na tom spiningu se ale nejspíš párkrát dostanete i přes těch 75%, to nevadí, ale nemělo by se v těch vysokých tepovkách ostávat moc dlouho, právě kvůli tomu, co už jsem psal.

dzordz*

Ten první způsob, který je tedy správný. Pracovní TF je maximální minus klidová, tedy čím větší máte klidovou, tím menší bude pracovní? Při 194 max a 50 klidové budete pracovat na 144 (tedy skoro třikrát rychleji a budete makat jak fretka), ale při 84 klidové (což by mohla být celkově špatná fyzička) bude pracovní pouze 110, tedy oproti normálu zvýšení veškeré žádné? To mi nějak hlava nebere. Nebo název pracovní znamená něco jiného, než pracovní?

Dejme tomu, že bych výsledné rozmezí měl 151-163. Při efektivním cvičení bych se tedy měl pohybovat mezi těmito hranicemi, abych spaloval co nejlépe? Je to vůbec možné? Při velmi intenzivním silovém posilování se dostanu možná na 140 a není to zrovna moc příjemné. Při delším kondičním cvičení, dejme tomu hodinu a půl na kole, bez přestávek, s rychlým pohybem a nad/průměrnou zátěží dle cesty, to je možná tak 130, víc asi ne, tepoměr u sebe netahám. A teď bych měl mít nad 151, možná až 163? To bych dřív vyflusnul plíce a omdlel, než bych se vůbec dostal k takovým hodnotám *uf*

chrest*

K prvnímu odstavci. Člověk, který má klidovou 50, tak už je zřejmě sportovec na velmi dobré fyzické úrovni, proto musí makat na vyšší tepovce, aby to pro něho mělo význam. Nejspíše už má základní vytrvalost a když by pracoval na nízkých tepovkách, tak to s jeho tělem prostě nic dělat nebude. Člověk, který má vysokou klidovou frekvenci (třeba těch 84), tak nejspíš nemá udělanou základní vytrvalost a tu si nenatrénuje tak, že to přepálí a bude pracovat na vysokých tepovkách, ale naopak musí postupně pracovat od pomalejšího tempa. Např. musí pomaleji běhat dokud si nezíská tu základní vytrvalost. To je v jednom z těch článků.

K tomu druhému. 151-163 jde bez problémů. V posilovně při zvedání železa je možné, že se nad to nedostanete (i když o tom pochybuju, pokud cvičíte intenzivně), navíc nevím, že by k tomu někdo používal sporttester. Ten se spíš používá pro běhání, kolo, běžky atd. prostě vytrvalostní sporty. Sporttester u sebe netaháte no tak to se pak blbě měří. Jeďte na kole aspoň na 20km projížďku vemte si sporttester a těch 151-163 uvidíte, že uděláte bez problémů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]