Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oblečení na běžky

Od: sarinecka61* odpovědí: 15 změna:

Ahoj, můžete mi poradit s oblečením na běžky? Uvažuju asi o nějakém thermo triku a potřebuju hlavně kalhoty, ve kterých mi nebude zima a budou dobře odolné vůči větru a sněhu. Nevím,jestli si pořídit nějaké zateplené elasťáky a nebo funkční spodlí prádlo.

Ráda bych byla při ježdění v teple a hlavně v suchu

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dobry den, zalezi, kolik na to mate penez. V zasade, jestli chcete opravdu jezdit, tak by jsem doporucil funkcni spodni pradlo a na to jeste nejakou lehci vrstvu odolnou proti vetru a vode. Tato vrstva by opet mela byt prodysna, aby to nezabilo to spodni pradlo. Pri inenzivni jizde se zahrejete, takze o to by jsem se nebal.

sarinecka61*
hodnocení

Rozpočet by mohl být do 3-4 tisíc asi. Za to bych mohla snad pořídit něco rozumného. Ze zimy tolik strach nemám, člověk je v pohybu, takže se zahřeje. Co jsem tak procházela eshopy, tak mě překvapilo, že třeba dlouhé kalhoty na běžky mají i v kategorii na kolo - to je obvyklé a nebo se na běžky dělá speciální oblečení?

bezkar

Oblečení na zimní kolo a na běžky je hodně podobné. Pokud na běžkách budete běhat (na chození se obléká jinak), tak je dobré mít oblečení zepředu neprofuk a zezadu musí větrat (do kopce se neuvaříte a z kopce nezmrznete). Vozím za normální zimy na nohy dlouhé cyklo kalhoty (bez vložky), přední strana Windstopper (dobré jsou tréninkové kalhoty od Swixu, zepředu jakoby šusťáky), pod to přes kolena teplé cyklo návleky. V mrazech dospod ještě dlouhé funkční spodky (Sensor, Moira duo atd.). Na vršek vestu, dlouhý cyklodres, funkční triko s krátkým nebo dlouhým rukávem (podle toho jak teplý je cyklodres a jaká je zima). Pokud je tepleji, tak tenký cyklodres a pod to Moiru duo s přední částí s neprofukem. Rukavice tenké Swix, pro zmrzlíky jsou nejlepší "klepýtka" = tříprstové rukavice. V batohu vždycky mám tenké šusťáky - bundu a kalhody ("pertexka" Warmpeace). Goretex je zbytečnost, leda snad Paclite a to spíš na turistiku než na běhání. V mrazech se hodí kukla (Moira duo), Je dobré mít sebou čelovku na noční dojezdy (např. Petzl Tikka2XP, nebo lépe něco s 3W diodou a baterkama v teple) a izofólii (např. vyvrtnutý kotník a čekání na HS - s folií relativní pohodlí, bez folie za hodinu boj o holej). Je rozdíl i v oblečení na klasiku a na bruslení, na brusle je třeba víc zateplit kolena - po rovině a z kopce se jezdí o dost rychleji a kolena se oproti klasice hýbou mnohem míň a neohřejou se. Pěkné oblečení na běžky dělá Axon, Craft, Swix a obecně většina značek co dělá oblečení na kolo. Přeju rychlý sníh a ať to frčí!

bezkar

PS: Vesta = šusťáková (lehký neprofuk) zepředu a přes ramena, vzadu síťovina. Zepředu může být i Windstopper.

bezkar

PPS: Ty šusťáky Rogelli - podle gramáže to jsou ty lehký "pertexky"co píšu - na zastávky ideální, hodí se i na jízdu ve vichřici nebo ve velkých mrazech. V normálním počasí se v nich i při pomalém běhu uvaříte za 10 minut. Jinak hlavní kalhoty na běžky (teplejší elasťáky zepředu neprofuk (Windstopper) stojí dobré cca 1500,- Kč, pro ženskou jsou možná lepší bez kšand (Axon?) , např. něco takového: denalisport.cz/...

sarinecka61*
hodnocení

Děkuju za vyčerpávající odpověď :) Nějak extra dobře nejezdím, ale baví mě to. Děláme si se známýma celodenní výlety po našich valašských kopcích:) Potřebuju to hlavně na takovou pohodovější jízdu, kdy se nijak nehoníme a spíš je to taková kochací jízda *smich*

Od rogeli už mám i bundu, takže sem se automaticky dívala na jejich stránky. Kdybych si tedy objednala zateplené cyklo kalhoty, tak mi nepromoknou? Pokud nějaké vyberu, tak rozhodně bez kšand

palenka*
hodnocení

0x

Ahoj, my nakoupili takto:

1. vrstva - spodní termo prádlo - odvede vlhkost od těla a zamezí tak tomu, aby vás pot studil na těle,

2. vrstva - termoizolační - odvede vlhkost dále od těla a přenesenadměrné teplo k další vrstvě,

3. vrstva - svrchní vrstva - nepromokavé a odolné proti větru, ale v neposlední řadě také prodyšné.

sarinecka61*
hodnocení

A můžu se zeptat jakou značku jste pořizovali na tu třetí vrstvu? Hodil by se mi nějaký tip :)

palenka*

Craft a Snowwolf.

jakubdeda*
hodnocení

0x

Já mám spodní vrstvu Termo prádlo Sensor, nebo zateplené elastáky Rogelli, bundu nepromokavou Goretex.

johana*

Já sem si taky pořídila letos zateplené kalhoty na běžky od rogelli.. jsou to tyhle .. ale ještě sem v nich nebyla, tak doufám, že budu spokojená. Už se těším na zimu :)

bezkar

Tyhle jsou spíš na jogging když je zima. Jsou s přední stranou která profukuje = na běžky nic moc, dobré budou jen do tepla cca od +5° = na teplý jarní den budou použitelné, ale v zimě budou mrznout kolena. Pokud přes ně přetáhnete šusťáky, tak se při normální jízdě uvaříte, a natahovat je na každém kopci a pod kopcem sundavat je pakárna. Kalhoty na běžky nesmí zepředu profukovat - na koleni nejsou svaly a koleno snadno prochladne, čím rychleji se jede (z kopce) tím víc mrznou. Ideální je přední strana silnější pružná látka zevnitř "chlupatá"a v tom pružná membrána která neprofoukne (Windstoper), zadní strana bez membrány - vzadu musí větrat.

Na běžky neberte běžecké (jogging) kalhoty, ale cyklistické. Neprofuk zpeředu je mezi nima zásadní rozdíl a na běžky nutnost.

Na "kochací výlety"- koukněte na ty tréninkové kalhoty od Swixu swixshop.cz/...

kajuskaa

A jste s tou značkou rogelli spokojení? já sháním pro manžela dres na kolo a chtěla bych mu koupit právě jeden od nich. Tak bych chtěla vědět, jestli mám koupit nebo ne :)

daisykaa
hodnocení

0x

tie nohavice, o ktorých si sem dala link, vyzerajú dobre :D ja mám tiež niečo podobné, a som veľmi spokojná, aj v zime držia teplo a such, takže ti len doporučovať viem :D

nickicek
hodnocení

0x

Loni jsme objevili termoprádlo českého výrobce, je s obsahem stříbra, což je dobrý "antizápachový" prostředek, byli jsme s manželem moc spokojeni, jak s kvalitou, tak s cenou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]