Nejste přihlášen/a.
Říká se, že kdo chce hubnout musí spalovat kalorie, ale já si myslím, že se musí pálit tuk ne? Nebo jak to je? Jaký je vztah mezi kaloriemi a tukem? Co se spaluje při fyzicke aktivitě např. cyklistice nebo běhu nebo plavání? Kalorie nebo tuky? Kolik kalorii spálím např. na 1 km běhu 12km/h 1km na kole 24 km/h a nebo třeba ujděním 1km v mírnem tempu?
Když spálím 1000 kalorii kolik gramů tuku jsem spálil?
Kalorie je JEDNOTKA ENERGIE (nepatří do SI soustavy, tam je to joul, převodní vztah viz výše)
Tuk je POTRAVINA, jejímž spálením (přeměnou) v těle získáš energii, vyjádřenou v kaloriích (třeba, nebo v joulech).
Spálením 1000g tuku získáš 1000 x 9.61 kcal.
Při fyzické aktivitě spaluješ ve svalech jednoduché cukry, které vznikly přeměnou z ostatních zásobních látek (třeba z glykogenu)
Pro sportovní výkony se tuk jqako zdroj energie nehodí, protože se z něho energie získává pomalu. Pro rychlý přísun jsou vhodnější cukry, a to jednoduché - to jest nikoliv normální kuchyňský, ale glukóza nebo fruktóza.
Zjednodušeně: Z potravin získáváme energii (ta se měří v kcal) no a pokud tuto energii "nespálíme", tak si ji tělo uloží na horší časy jako tuk. Toho už se jen tak zbavit nedá.
doplněno 30.12.12 14:51:Asi ano. To by se dalo odhadnout pomocí selského rozumu. Z potravy se přijímá cukr a ten není tak "těžké" přepracovat na energii. U tuku s tím má tělo víc práce.
pokud můzu doporucit naucte se spise zdrave a pravidelne stravovat, malé porce vícekrát denně a ty kJ, kcal...až tolik neřešte, mám to z své vlastní zkušenosti...dříve jsem si odměrovala kazde jidlo...ale stihat se to nedalo..najdete si sport ktery vas bude bavit klidne i vice sportu, jinak obecne plati ze jednen gram tuku obsahuje 38 kJ
U behu plati, ze nejlepsi je dlouhy beh ...rychla chuze nebo uplne pomaly beh...spalujete nejvíce
U plavání vám zesílí ruce
U cyklistiky nohy
Nejlepší je opravdu ta kombinace vseho...Držím palce
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.