Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Špunty do uší na potápění?

Od: natka8889* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den často se mi dostava voda do uší a je to nepřijemné...chci si koupit špunty do uší ..ale nevím jestli se snimi mužu potápět?děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

1jara*
hodnocení

0x

Dobrý den, jsou špunty určené přímo pro plavce. Tak že žádné obavy.

Zde je odkaz. Špunty do uší Spe/...

mutozen*
15.07.11 19:26

jn

buss

No ale tazatel se che potápět a ne plavat...

doplněno 19.08.11 16:43:

Ušní ucpávky jsou zakázány!

search.seznam.cz/...=

kroman.cz/...

A pak raďte...

anndy*
hodnocení

0x

Žádné, ale opravdu žádné špunty nesmíš používat do uší na potápění! Špunty do uší proti vodě jsou určeny výlučně pro plavání, potopit se s nimi do hloubky více než jednoho metru může být velmi nebezpečné. V lepším případě dojde pouze k jejich zatlačení do ucha, v horším případě může ve větší hloubce dojít k protržení bubínku. Pokud ti vadí voda v uchu, nak na potápění zapomeň. Pokud ti ale vadí jen bolest v uchu při potápění, toto se řeší tzv. vyrovnáním tlaku v oblasti středního ucha. To ale doporučuji prostudovat v potápěčské literatuře. Takže špunty na potápění ne, ne ne!

martinaa*

To mi prijde jako nesmysl... zavodne jsem plavala osm let, pouzivali jsme vsichni bud stromecky, nebo spunty tvarovaci. Bez problemu jsme se s nimi potapeli na dno bazenu, skakali a lovili ruzne veci. Nikdy jsem za ty roky neslysela, ze by se nekomu protrhlo ucho nebo mel potize...

pecenkav*

Souhlasim, jestli nekomu vadi voda v uchu, tak pod vodou nema co delat.

anndy*

Dobře, vysvětlím podrobněji. Voda v bazénu má zpravidla hloubku kolem 2m, což není mnoho. Dotaz zněl "špunty při potápění". Při potápění působí na lidské ucho tlak okolní vody a hloubka bývá zpravidla výrazně větší než v plaveckém bazénu. V 10m hloubky je tlak dvojnásobný, než na hladině! Ve vnitřním uchu při ponoření však zůstává tlak stejný a bubínek se protlačuje směrem dovnitř. Tento jev potápěči umí eliminovat tzv. vyrovnáním tlaku ve středouší. Jsou na to různé techniky. Pokud by si potápěč ale strčil do uší špunty, které by zábránili působení tlaku z venku na bubínek, může dojít k opačné situaci, kdy se tlak ve středouí zvýší a pokud bude rozdíl velký, může dojít k protržení bubínku směrem ven. Tím velký je myšleno zruba 3m a více, je to ale dáno fyzickou dispozicí každého jednotlivce. Takže znovu opakuji, při potápění do uší nic nepatří! Protržení bubínku je velmi bolestivá záležitost a podráždění vnitního ucha např. studenou vodou způsobuje závratě a v krajním případě i bezvědomí!

martinaa*

My se se spunty potapeli do hloubky 5-ti metru, takl je hluboky nas plavecky bazen. Bez vetsich problemu. Samozrejme to bylo mirne neprijemne, ale zase jsme v techto mistech nesetrvavali prilis dlouho... a ono vyrovnavani tlaku ve stredousi se spunty neni mozne, to mate svatou pravdu, na to jsem zapomnela...*placni* Ale kluci od nas se potapeli bez potizi a nikdy se jim nic nestalo. Coz - uznavam - nemusi byt tazateluv pripad.

1jara*

Jak by se ty špunty mohly zatlačit, když mají zarážky?

buss

Od jisté hloubky to prostě projde hlavou... lup...

1jara*

Samozdřejmě od jisté hloubky voda protrhne i bubínky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]