Nejste přihlášen/a.
Ahoj, chci si koupit nové kolo a nevím, jestli si mám koupit hliníkový nebo duralový rám?Který je lepší?
Přece jen je v tom rozdíl, hliník je měkčí, zatím co dural je tvrdší a dá se lépe svářet, v případě prasknutí rámu!
Ale ano...do detailu vzato je dural slitina hliníku s různými dalšími přísadami..a vyrábí se v ruzných materiálových třídách.
Nicméně z čistého hliníku rám těžko koupíte...protože snad vše je dural...ale na prospektu ke kolu bude napsáno "hliníkový rám".
V případě prasknutí rámu (tedy duralového) ani výrobce nedoporučuje jeho sváření...
Svařovat Hliník/dural je fakt náročný a ani mnohé firmy pro to nemají vybavení. Proto je případné prasknutí takového rámu v podstatě neopravitelé. Ovšem i "ocelové" rámy jsou mnohdy s slitiny s dalšími kovy a i ty bych nedoporučoval vařit. Obvykle praská těsně vedle "opravného" sváru...protože tam dojde k chemické změně ve složení materiálu.
Protože jsem se cca 12 let živil jako svářeč a to i hliníku, tak vím, že vybavení na svařování není až tak odlišné. Co je odlišné je technologický postup, předehřev a dokonalé očištění (oxidy hliníku mají výšší teplotu tání než samotný hliník). Co je ,ale nejvíc rozdílné oprotisváření ocele, že tavná lázeň u hliníku není vidět. Proto je hodně důležité aby to měl svářeč vyloženě "nacákané" a dokonale odadl svářecí rychlost a to je to nejnáročnější ať u metody MAG tak i TIG. Ač jsem se s tím dost dloho živil tak dnes když jsem tenké hliníkové plechy pár let nesvářel, bych si to taky bez nějakého natrénování svařit "nelajsk".
JInak materiál na rámy kol musí mít zaručenou svařitelnost a proto musí jít i zavařit. Nejdůležitější je svářeč který hliník sváři denně a dodržení tech. postupu, což se ale u zkušeného svářeče nechá předpokládat. Samozřejmně na rámy kol TIG.
Mnohokrát jsem se setkal s tím, že svařované ocelové rámy kol stejně ruply těsně nad sváry... snad horší příprava svaru, nebo nedodržení svařovacího postupu (rychlé zchlazení po svaření)? Nevím...ono zaručit svařitelnost lze jen při dodržení technolog. postupu. Což mnohdy není možné (svařování doma, nebo čímkoliv co je po ruce) . S hliníkem nemám žádné zkušenosti...snad jen že se odstěhoval do Humpolce... :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.