Nejste přihlášen/a.
Mám asi deset let starého treka ( Autor bez odpruž. vidlice) a jelikož jsem se na stará kolena dal na závodění a moje kolo už má své odjeto tak bych si chtěl pořídit nové. Jenomže jsem navážkách zda si pořídit opět treka a nebo jít do horského kola. Jezdím převážně kopcovitý terén asi ze 70 % po silnici. Jedni mi říkají ať jdu do horala, že mě to do kopců zrychlí a jinak si užiju jízdu a ti druzí tvrdí že budu o hodně pomalejší. Mám v úmyslu do nového kola dát max. 20 000 a rád si přečtu vaše názory zda trek či horal.
dík
Ono hodně záleží jak náročný je zbývjících 30% terénu. Pokud je jen opravdu lehký terén a silnice volil bych Trek/ Cross. Pokud je terén náročnější tak horala a kvůli jizdě po silnici volit pláště s nižším vylivým odporem. To že by vás MTB do kopce po silnici zrychllo k tomu není moc důvod . Zrychlí vás pouze nohy. Mám osobně jak MTB tak i Trek a můžu vám říct, že na Treku na silnici bych ani odruženou vidli nepotřeboval, většinou ji stejně na silnici zamknu a pak se tahám s kilem navíc. V terénu je dobrá.
Já zas doporučuji horáka-MTB. MTB má pevnější rám a přezutím plášťů dosáhnete podobných jízdních vlastností jako u trekingu a z trekingu už kolo s jízdními vastnostmi jako má MTB neuděláte. Mám to taky tak pořešené a nemám pocit, že bych na silnici zaostával a na naše silnice se stejně hodí mít objemnější pláště.
A nemate nekde moznost si horsky kolo pujcit? (znami, kamaradi, pribuzni) Ted nemyslim ty paskvily za 1500,- z hypermarektu, ale proste normalni poctivy (klidne i starsi) HK v pouzitelnem stavu.
Dneska ma HK fakt kdekdo, mnoho lidi si kolo v 2. pol 90. let koupilo a ted se jim na ne prasi ve sklepe a vzhledem k "zustatkove cene" si myslim nebude s pujcenim problem.
Pak si muzete nazor udelat sam...
proč jsou asi silniční kola rychlejší. mají větší průměr ráfku, slabší gumy, nejlépe sliky, lehký rám. tak co třeba horala na větších kolech.
Proč je silnice rychlejší? Lehké TUHÉ kolo, nízký valivý odpor. Velikost kol není podmínka - časovkářský nebo triatlonový kola jsou často na 26 a jezdí stejně rychle jako 28
Horal na větších kolech = bytelnější trek. Ale drtivá většina trekových kol je kočkopes - na silnici pomalé, v terénu nevydrží a i se špatně ovládá - spojuje to nevýhody horala i silnice a výhody moc nejsou. Pokud se vezme horal a dají se hladší gumy, tak je to na silnici stejně rychlé jako trek (spíš rychlejší - tuhé kolo) bez vlivu na odolnost v terénu (jen to víc klouže a drncá). Sliky doporučuju jen na silnici, v terénu na písku a blátě kloužou opravdu hodně. Jako univerzál vozim gumu 26x 2,0 se vzorkem kde špunty uprostřed navazujou a dělají středový pruh - tohle je oproti slikám 26x1,75 na silnici jen malinko pomalejší a v terénu se dá normálně jezdit (na rozdíl od školy bruslení na slikách). Úzká guma = rychlejší guma, to až tak neplatí. Záleží spíš na vzorku, směsi, konstrukci gumy tlaku vzduchu a i po čem jede (např. silničáři už nevozí extra úzké, ale přechází se na silnější, klasika je 23, dřív se vozily 20, pak se zjistilo že ty 23 jsou rychlejší).
Takže já jsem pro horala a gumy podle toho kde se bude jezdit. Na kombinaci běžné ježdění silnice i terén nejlíp univerzál se vzorkem a hladkým pruhem uprostřed, klasika je 26x1,9, ani sliky bych nedával tenčí než 1,75 (tenčí jedou stejně rychle a jen víc drncaj).
Ten horal 28 - má zásadní nevýhodu ve výběru dílů, např. gumy na to moc nejsou (oproti 26), navíc je to "něco extra" za víc peněz. Horalů 26 je mraky a i dobrý kolo jde pořídit celkem levně, na normální popojíždění jsou za 15k už hodně dobrý kola.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.