Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, začíná nám sezóna a já začínám jezdit na kole.
Zajímá mě však zda je povonná přilba na kolo? Na cyklo stezkách jezdí cyklisté s přilbou i bez ní. Je povinná nebo třeba jen po silnici?
Řekl by mi to někdo?
Předem děkuji
Ano do 18 let.
§58 zákona 361/ 2000
Cyklista mladší 18 let je povinen za jízdy použít ochrannou přílbu schváleného typu podle zvláštního právního předpisu a mít ji nasazenou a řádně připevněnou na hlavě.
doplněno 20.04.11 20:58:Karino, zasloužíte si bod páč s Vámi souhlasím. Moje manželka se bránila helmě... jezdí i s vestou. Pak najednou prásk a byla na zemi. Odřená, brýle pomlácené, ale hlava OK.
Takže pokud by povinná nebyla, tak ji používat dobrovolně nebudete? A proč chcete hazardovat se svým zdravím a životem? Už vás život nebaví? Je to nuda, opruz či co? Helma je dobrá věc, která v případě pádu z kola chrání to, na co se nejvíce padá - totiž hlavu. Jo ták, vám přilba nepasuje a vypadáte v ní jak trubka. To ale většina kolařů a stejně s ní jezdí, mě nevyjímaje.
lukini, jsteli dospělý nemusíte ji mít nikde, to je fakt. Ale až nedejbože dojde na nehodu, budete možná velmi rád, že jste helmu měl. Není to až taková finanční bomba a taková přílba dokáže zachránit i Váš život. Karina
Od 18 povinná není, je na každém jestli si svojí tykev chce chránit nebo ne. Současný přilby jsou za pár korun a fungujou. Pokud dobře sednou na hlavu, tak bohatě stačí i to nejlevnější (sednout musí i ty drahé - každý má jinou hlavu). Na kole najezdim hodně, viděl jsem už dost rozštípaných přileb i hlav bez nich - když to bylo s přilbou, tak se obvykle vesele zapíjely odřeniny, když bez přilby tak to moc k oslavě nebylo, spíš šlo o tahání bezvládnýho z příkopu, shánění sanitky a podobný radosti. Hlava moc nevydrží, stačí klepnout do tvrdýho a je vymalováno. Schválně dejte ruce za záda a lehce padněte hlavou na obrubník, nejdřív s přilbou a pak bez ní (naopak se to moc nedá , schválně jestli poznáte rozdíl. A z kola se dá spadnout prakticky kdykoliv, ťuknout při tom hlavou o zem je raz dva i pokud umíte padat. Ale jestli vozit nebo ne, to ať si každej rozhodne sám, já jí vozim a to myslim že poseroutka rozhodně nejsem.
Dobrý den. To je zvláštní přístup. V době, kdy i ti největší frajeři a machři, kteří něčeho dosáhli používají přilby bez uzardění, se radovat z toho, že nemusíš mít přilbu je zhovadilost nejvyššího kalibru. Původní návrh zněl, že přilba bude povinná pro všechny dospělé, ale vzhledem ke starším babkám jezdícím na kole do kravínu v harasových šátkách, to ze zákona vypadlo. To ale nic nemění na tom, že rána do hlavy obrubníkem má podobný účinek, jako rána bejsbolovou pálkou, ve většině případů větší. Ale každý se svého štěstí strůjce. s pozdravem Laďa
Od 18 let by měla být povinná alespoň na silnicích. Babek v kravínech by se to tím pádem netýkalo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.