Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Správný výběr kola

Od: lukasb* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

chtěl bych se, zda mi někdo nemohl pomoct se správným výběrem kola. Ročně najezdím cca 1 000 km. Třídám terény-silnice a lesní cesty ( ale více jezdím po silnicích v poměru cca 4:1 možná 5:1). Jsem 185 cm vysoký. Můžete mi tedy prosím doporučit nějakou značku a na co se mám při výběru zaměřit či nějaké konkrétní kolo?

Předem děkuji

Lukáš B.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

2x

Kazdemu sedi jiny typ a jiny ram... nejlepsi radu Vam asi poskytnou v prodejne kol. Pokud vice jezdite po silnicich, soustredte se predevsim na vyber spravne delky ramu a pevnosti prednich vidlic. Kazdy poradny prodejce kol Vam udela zkousku posedu - jak Vam kolo padne. Nedbejte na materialy nebo nejake testy, kolo Vam proste musi sednout. Na silnice se doporucuji predni vidlice pevne (jsou tvrdsi, alternativou jsou karbonove). Dale vyber sady - brzdy, retezu, prehazovacky os.. Vhodnou znacku opet poradi prodejna. Pokud budete porizovat tretry na kolo, musi Vam padnout, nikdy nesmi tlacit!:)

Samostatnou kapitou jsou kola, kde zalezi, zda zacinate, nebo jizde rozumite a rozdil levnejsi/drazsi poznate, u zacatecnika je to fuk:)

Znacnou pozornost venujte brzdovemu a radicimu systemu, ktery je v pripade casteho jezdeni v enormni zatezi a jsou na kole nejdulezitejsi.

Doporucuji znacky Shimano,Campagnolo a Sram, patri mezi nejlepsi.:)

1jara*
hodnocení

2x

Dobrý den, nemá cenu pro vás MTB nebo vyloženě silničku. Chtělo by to asi crosové, třeba Kellys a držší od Meridy. Ale to první by mohlo vyhovovat. Také záleží v jakém rozmezí to chcete. Výbava je nejlepší od Sramu, Shimano je dost předražené. Možnost i odpružené vidlice.

KELLYS EXQUISITE /...

O.Nine XX

kato*
hodnocení

2x

Já radím trekingové kolo -vyberte si sám jizdni-kola.heureka.cz/... můžete podle ceny,podle oblíbenosti,převodů,nebo čeho chcete;)

georges*

Ano, taky bych doporučil treka. Nejspíš zn. Author, je to cenově dostupné, osázen vybavením Shimano - i Deore. Řada Zenith - cca 16500,- nebo Reflex 14500,-, ale ten už má o dost horší výbavu.

hodnocení

1x

Na rovinu je třeba říct, že 1000km ročně je i na cykloturistu velmi podprůměrné číslo.

Tudíž není třeba aby jste kupoval kolo v ceně nad cca 15tis Kč, bylo by to pro Vás opravdu zbytečné.

Hledal bych něco podbného jako je toto:

www.mall.cz/treki/...

nebo toto:

www.mall.cz/treki/...

Scott je značka zvučnější...Merida má zase lepší osazení komponenty.

Obě kola mají lockout vidlice, takže na silnici by neměl být problém.

To že by Vám kolo mělo "sednout"je sice naprostá pravda..., totéž platí například u sedla (což je velmi důležitá věc).

Nicméně praxe je taková, že pokud nemáte zkušenosti (což Vy s 1000km ročně nemáte), tak tyto věci stejně nepoznáte, tedy rozhodně ne na prodejně..., ale až po stovkách najetých kilometrů.

Pokud by jste si chtěl přeci jen občas užít terén, pak lze koupit MTB, ale s tím, že si koupíte ještě jeden pár vypletených kol...a na ně nazujete slickové gumy 1,6", pak s MTB není problém ani na silnici.

martinaa*

Ja tedy vybiram kolo tak aby mi sedlo:) a to poznam i na prodejne, jestli mi pasuje nebo ne. Jezdim tez jen obcas, to sedlo se ukaze casem, to mate pravdu... ale nelze vzit kolo, ktere mi nesedi od zacatku jen proto, ze jezdim malo a casem si zvyknu..

Víte Martino...ono třeba to, že je geometrie kola pro Vás nevhodná, se může projevit třeba bolestí zad až po roce...prostě jsou věci, které na prodejně opravdu nepoznáte.

Samozřejmě, pokud Vám rám výškově sedne (a to by opravdu měl), pak je ještě řada věcí, které lze ovlivnit.., ať již tvrdost vidlice...tlumení..., délka a strmost představce, vhodné pneu...Pak je samozřejmě možná řada úprav...ať již změna pneu za vhodnější pro daný účel..., tak třeba výměna brzdových špalků...gripů..., řidítek...i jednotlivých komponent.

Ale tady se pořád bavíme o občasné rekreační turistice...Tazatel s tímto počtem najetých kilometrů vydrží s kolem s cenou cca 15tis téměř 3-4 roky aniž by měnil řetěz...a pneu...a i 10let než bude muset měnit brzdové špalky...Drtivou většinu komponent jako přehazovačka, přesmykač, brzdy...nebude muset měnit během 10ti let vůbec.

Pokud by měl tazatel tendenci se do kola "zažrat" a cyklistika ho začala bavit, pak je lepší koupit kolo s co nejlepším rámem...bez ohledu na komponenty...a ty pak časem může vyměnit.

Kolo Vám stejně hned na prodejně nebude sedět...to je téměř jistota, protože to tam s Vámi nikdo nebude seřizovat u pěti modelů kol na Vaši postavu, aby jste si je vyzkoušela..v běžné prodejně určitě ne...snad kdyby se jednalo o bike za 40 a více tisíc.

Já jsem třeba seřizoval polohu sedla na svém MTB snad 600km, než jsem to odladil...stejně tak vrzdové páky, vidlici...atd. Pokaždé se jednalo o "3 milimetrové" posuny..., ale napoprvé to prostě neuděláte. V prodejně Vám maximálně seřídí výšku sedla, tak si ověříte že rám je pro Vás OK..., ale ostatní bez jízdy na delší vzdálenost opravdu nelze.., proto sebou u nového kola vozím vždy sadu klíčů (více než při běžném tréninku), abych si ho mohl v průběhu času odladit.

martinaa*

Zase jsem se neco priucila:) dekuji za odpoved a preji peknou cyklosezonu!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]