Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, pokud mám lyže půjčené od kamarádky, která má stejnou velikost bot, je přibližně stejně vysoká (rozdíl nějakých 5 centimetrů), ovšem váží o cca 5 - 7 kilogramů méně. Je proto nutné vázání lyží znova seřizovat nebo na nich mohu lyžovat v tomto stavu?
Mno, vázání se seřizue hlavně proto, aby vám v případě nutnosti včas vypnulo, tj. při pádu aby se vám zavčas "sundala" lyže z lyžáku a nezkrabatila jste si zbytečně kosti, šlachy a bůh-suď-co-dalšího, což by se stalo, kdybyste padala s lyží stále na noze. Z tohoto pohledu by se mohlo stát, že tím, že je kamarádka lehčí, vlastně máte vystaráno - jelikož je vázání nastaveno na menší tah, pak pokud spadnete vy (=ta těžší), nemusíte se obávat, že by nevypnulo včas. Já bych se ale trošku bála jiné věci - a sice že vám bude vázání vypínat i tehdy, kdy vy nechcete, a pád tak naopak způsobí (např. najedete na muldu, do hlubšího sněhu, který byste ustála, ale vázání se vypne, protože svou vahou mu dáte silnější impuls, než by dala lehčí kamarádka...). Nejsem si jistá, jak velká je vůle v nastavení - na to bych se zeptala v autorizovaném servise. Klidně i ve dvou, ať máte srovnání. A závěrem osobní názor - já bych si to vázání seřídit šla, protože ty tři stovky včetně zbroušení hran mi stojí za ten klid a rozhodně to bude ve finále méně, než kdyby se vám nedej bože skutečně něco stalo. Tak hlavně si dobře zalyžujte
Určitě si nechte lyže seřídit. I bota je každá jiná, i když máte stejnou velikost nohy. Mě při koupi nových bot, které byly na míru jen o pár milimetrů kratší, vázání seřizovali, a to jsem se tam šla jen zeptat. Stojí to pár korun a vy budete v klidu, když budete padat .
A užijte si lyžování!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.