Nejste přihlášen/a.
0x
Tak pokud jste na silničce nikdy neseděl, tak to jistý nezvyk samozřejmě je a bude.
Na druhou stranu, já se na silničku z MTB vracel asi po 20 letech a žádný problém nebyl (ale ano, předtím jsem na silničce jezdil roky).
Když jsem to jeden čas "střídal", tak i to je "jiné"..jiné převody, jiná technika, jiný posez, jinak se musí brzdit atd. Vždy mi pár kilometrů trvalo, než jsem se "přeorientoval" z jednoho na druhé.
Na MTB klidně zabrzdíte smykem a zase tak moc se nestane, když to uděláte na silničce, jste v tom třeba za 2000Kč.
Tak samozřejmě že si tělo ten pohyb pamatuje a pořád je to kolo...i když trochu jiné.
Technika je za 35 let pochopitelně zcela jinde, ale rovnováhu potřebujete udržet stejně jako před 35 lety.
No ano, místo 5 kolečka budete mít vzadu 11-12 zubatých malých potvor...vpředu místo 53/46 budete mít pravděpodobně kompakt 50/34, brzdy kotoučové. Ale ono to půjde.
Já třeba s podivem zjišťuji, že si dodnes (opravdu po 25 letech) "pamatuji a pletu" razení na pákách Campagnolo vs. Shimano. Prostě občas sáhnu po páčce odřazení "dolu" kterou měla Campa na palci a Shimano ji má pod pákou brzdy.
0x
Akcelerace blesková, samovolně zpomalení velice nízké.
Další věc je brzdění , ale to je dané každým kolem, individualni podle kola, mám na něm jednu zadní brzdu a ještě slabou. Jednou v půlce z kopce se mi stalo že brzda vyflusla a musel jsem podrážkou zponalovatm
Že máte na kole jednu zadní brzdu, to je snad normální, kolik brzd by vzadu mělo být?
A protože na kole musíte mít dvě na sobě nezávislé brzdy z nichž přední se logicky brzdí (a "ubrzdí") daleko více, tak by to neměl být problém.
A pokud máte na kole jen jednu brzdu, zadní...a ještě špatnou, pak zřejmě nemáte rád svůj život, ani životy ostatních účastníků silničního provozu.
0x
0x
a ještě dodám, když jsem začínal, tak jak jsem byl překvapený, jak to se mnou zamávalo, když se do mě při sjezdu opřel vítr z boku. Ale na všechno si člověk postupně příjde a zvykne. Za mě je asi největší riziko provoz a někdy bezohledné chování řidičů k cyklistům. Já bydlím v místě, kde se toho dá spoustu najezdit po méně frekventovaných horských okreskách. Tím chci říci aby jste měl kde jezdit, protože na biku máte v tomto mnohem větší svobodu a volnost.
0x
Na biku mám řídítka ve stejné výšce jako sedlo a posez na silničce (vyjedu si na ní jen párkrát zákrok) s úchopem shora za páky mi přijde mnohem pohodlnější a přirozenější, méně se mi unavují zápěstí. Sice to víc drncá, ale na silničce se mi sedí líp.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.