Nejste přihlášen/a.
Ahoj, chtěl bych se zeptat na zkušenosti s oblečením do hor. Chystáme se letos víc chodit po horách a řeším hlavně bundu, aby vydržela vítr a déšť ale zároveň se v ní člověk nezpotil. Kamarád mi doporučoval značku Kilpi že prý má docela dobrý poměr cena a výkon. Máte s ní někdo zkušenost třeba na turistiku nebo lyže?
0x
"aby vydržela vítr a déšť ale zároveň se v ní člověk nezpotil" to neexistuje, protože i v materiálech, které deklarují prodyšnost se snadno zpotíte.
píše vám to tu několik dalších rádců, stačí, když si to přečtete. nic o konkrétní značce jsem nepsal.
0x
Zpotíte se i v goretexové bundě, pokud je pohyb intenzivní a membrána nestíhá vlhkost odvádět. Já mám do hor už mnoho let GTX bundu od české firmy Tilak. Ohlídejte si technické provedení bundy, kapuci, delší rukávy, vysoký límec, větrání v podpaží, podlepené švy, kvalitní zip, stahování rukávů a kapuce. Záleží na co to chcete, jestli jde o jednodenní výlety v Krkonoších nebo o vícedenní přechody v Alpách. V druhém případě bych si připlatil za kvalitní technickou bundu, která nepromokne.
0x
Nebudu doporucovat co mas nosit, o to mene znacku, jen napisu, co v (nejenom) nizkych i vysokych horach, v lete i v zime, a vicemene i na lyze nosim ja. A par kilometru uz sem naslapal.
Hardshell bunda a kalhoty, s membranou, oboje bez podsivky. 20000mm sloupec, slouzi jako vrchni ochranna vrstva proti vetru, desti, snehu a je to i docela oteru odolne.
Membrana funguje obousmerne, ven pousti paru, dovnitr nepousti vodu, nikdy ale ne najednou v obou smerech. A nezalezi, co to je za membranu, kolik stala nebo od jake je znacky. Nikdy never nikomu, kdo tvrdi, ze nezmoknes a zaroven se nespotis. Kdyz prsi, membrana paru ven nepusti. To je fyzika.
Softshell bundy jsou podle mne do hor naprosto nevhodne.
Jako druhou vrstvu nosim perove bundy nebo vesty (ty vetsinou pri pochodu). Z lehkeho sustaku, vice ci mene plnene dle rocnidoby. Kdyz nefouka a neprsi, muze se sundat hardshell, je to lehoucke, hrejive a ani nevis, ze to mas, kdyz je osklive ale ne zima, sunda se bunda a takovato perovka se zmackne do maleho valecku do batohu. A samozrejme se muze nandat po zastaveni.
Jako kalhoty nosim druhou vrstvu (pokud je potreba) softshell kalhoty (bez membrany). S nebo bez podsivky. Sice existuji lepsi alternativy na zateplovaci prostredni vrstvu, ale ne tak univerzalni. Je to pohodlne, pruzne a pritom i narozdil od ciste zateplovacich alternativ odolne, takze to jde nosit i bez vrchni vrstvy.
No a klasika merino spodni vrstva. Nic proti syntetice, ale strasne rychle zacne smrdet.
Osobne mam posledni dobou vetsinu obleceni od Husky. Pomer kvalita, funkcnost, cena me vyhovuje. Ale jit po urcite znacce je spise nesmysl. Vzdy jde o konkretni kus.
0x
Já jen doplním, že membrány fungují i za deště, a sice čím je větší chladno, tím lépe. Je to dáno tím, že v chladném prostředí má vodní pára nízký parciální tlak, zatímco u těla máme teplo a téměř 100% vlhkost, čili pod bundou je vysoký parciální tlak vodní páry, který vodní molekuly protlačí ven skrz membránu. Problém nastává ve dvou případech, pokud leje jak z konve a bunda je souvisle pokryta vodou, a druhak ve velkých vedrech, kdy se parciální tlaky uvnitř a vně vyrovnávají a ztrácí se síla, která by vodu z bundy vyhnala. Proto v tropech membrány moc nefungují.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.