Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chteli bysme do naši domacnosti si poridit prvni elkolo nejprve pro ženu. Uvažuji nad znackou Crussis, ale nemáme žádně zkusenosti s elkoly. rozpočet max 50000kc, muzete prosim poradit ohledne motoru(vyrobce zda je dulezite?),velikosti rámu a kol a jakou minimalnei kapacitou baterii. Se ženou máme podobnou výšku 165cm, ale nechci vybírat dle jejich tabulek, to bych musel mít velikost tak (XS)
Dekuji
2x
Velikost nejlépe odměřit na prodejně každému reálně na tělo + ideálně zkušební jízda.
1x
Na to se těžko odpovídá, většina renomovaných značek dělá kola kvalitní. Přítelkyně má Crussis s motorem Panasonic, kolo je provedeno precizně a jezdí dobře, ale slyšel jsem názory, že tahle značka dělá kola zbytečně robustní, že jsou pak o něco těžší než je nezbytně nutné. Co je na tom pravdy nevím, ale pokud člověk nemusí kolo přenášet do schodů, tak to snad nevadí. Známý má slovenský Kellys a také velká spokojenost. Asi bych se vyhnul prémiovým značkám jako KTM, Haibike apod, protože si dost připlatíte. Motor je srdce elektrokola, čili tam bych nešetřil, vybíral bych mezi Bosch, Yamaha, Panasonic, Shimano (samozřejmě jen středové motory, do lepších kol se ani jiné nedávají). I když jsem nedávno mluvil se servismenem z velkého sportovního shopu a tem mi tvrdil, že čínský Bafang je co se týče poměru kvalita cena neporazitelný a u vyšších modelů je spolehlivost zcela srovnatelná s těmi německými a japonskými značkami. Takže asi by to také nebylo šlápnutí vedle. Baterku bych vybíral podle očekávaného nájezdu. Kdo jezdí 40 km výlety v mírně kopcovité krajině, nepotřebuje bůhvíjak kapacitní akumulátor. Na druhou stranu je dobré si uvědomit, že baterie s vyššími kapacitami mívají o něco delší životnost oproti bateriím s nižší kapacitou.
0x
Nepíšete věk a k čemu kola používat. Moje zkušenost: Já si pořídila el.kolo v r. 2018 od Mountfieldu Grand 1.0 Power. Tam je baterie Samsung v nosiči, což bych už nekupovala, jelikož pak je těžiště moc vysoko. Brala bych el-kolo s baterií níže - v rámu. Měli je taky, ale asi o 10 tisíc dražší. Na mé účely mi však stačilo toto. Vzhledem k svému věku 70+ a cestám po městě a denně do táhlého kopce, jsem volila městské kolo. Aby bylo lepší nastupování, tak jsem si vybrala k rámu 19´´ kola velikosti 26, tedy menší. Nabízeli dvě velikosti. Jinak kolo bylo v akci o 7 tisíc levnější, tedy za necelých 25 tisíc. Pořád si libuji, že to byl dobrý kup. Kolo pořád dobře slouží. Před tím jsem jezdila na více různých kolech desítky let do práce a na dovolené. Pokud jste mladší a máte v plánu jezdit delší trasy, asi budete volit jinak a moje zkušenost se vám může hodit na stará kolena.
žena ma 50 let, a nájezd tak max 60km
za mne bych si pro ni vybral rám velikost M a kola prý jsou lepší vel 29" než vel 27,5" samozrejme ze elkolo horské, ne crossove
Velikost rámu je nejlepší vybírat na místě, hodně záleží na geometrii kola, někdy člověku sedne o stupeň větší velikost nebo naopak. Elektrokola od střední kategorie jsou (skoro) všechna osazena 29 palcovými koly, čili tam není z čeho vybírat. Co máte proti krossovému kolu? Krossová elektrokola se od těch horských moc neliší.
0x
Alternativně si můžete normální kolo na elektro přestavět. Několikrát jsem dával Bafang středový motor - obdobnou sadu: aliexpress.com/...
0x
Pokud to není ze zdravotních důvodů, pak bych si nejdříve vyzkoušel raději slušné klasické kolo (ve stejné cenové hladin, když už chcete utratit 50tis), než špatné elektrokolo. Možná budete překvapeni, jak dobře se na kvalitním kole v této cenové kategorii jezdí.
Pitomce neřeš, ten nepochopí že dopomoc znamená v kopci místo kroucení 10 kmh jet v pohodě jednou tolik. A že to kolo nejede úplně samo, ale šlapat musíš taky, takže je i pohyb.
Slušný za rozumný prachy je Decathlon, klidně i to ST 100 za dvacku, na ty kratší výlety stačí v pohodě a vyloženě šrot to neni.
Dobře vybrat velikost a nastavení posedu (sedlo, délka představce atd), gumy dát univerzál a co nejtlustší (vzorek něco jako Continental Race King, šířka aspoň 2,2). Je třeba počítat že všechno má přes 20 kg, takže tahat to někam po schodech do sklepa je náročnější. Taky že tyhle baterky umí při dobíjení zahořet, ale to je problém spíš koloběžek kde je mnohem větší problém vibrací a hermetičnost článku se tím naruší.
Vyhnul bych se mtf, Crus atd. - to je jen marketing a metody šmejdů, od pradávna vydávají lacinou čínu za profi stroje, při problému zjistíš že servis je těžce předražený - systém mají nastavený že buď cáluješ raketu nebo si to můžeš vystavit jako dekoraci...
Spešl obchody pro cyklisty jsou zase předražený hogofogo, nepřiplácíš ani tak za kvalitu ale hlavně za značku. Ale aspoň z lidí nedělaj voly a umí vybrat vhodný kolo, kvalita tam je, nevýhoda je vysoká cena - to samé jde levněji.
Pan 2024 to asi bere ze svého pohledu celoživotního cyklisty. Tihle lidé nechápou, že většina běžné populace jezdí na elektrokolech nebo nejezdí vůbec. Jízda na běžném kole prostě lidi bez sportovních návyků nebaví a nikdo je k tomu nedonutí.
Značka Head je kvalitní.Volte značku hlavně tak, abyste měl servis nejlépe v místě bydliště.Já mám Crusiss Savela,jezdím víc cyklostezky,málo terén.Výhoda je v tom, že nemá štangli a nastupuji středem kola.Jede lehko,nemá tak široké pláště.Motor Bafang,najeto 11tisíc km za 2,5 roku bez poruchy.Baterie 630Wh,100 km ujedu bez problémů,nevybije se.Dejte si tam zesílené pláště proti propíchnutí,já jsem ještě defekt neměl.
já chtel prave tu Crussis , ale když procitam ruzne debaty, tak mam hruzu z toho, jen problemy a predrzazena čínska znacka, tak ja nevim
@rybka: Vidlici Zoom Vaxa bych se radeji vyhnul, ale hlavne brzdy znacky Clarks ve mne nebudi duveru. K zastavovani 22kg kola bych volil neco "osvedcenejsiho", treba od Shimano...
Pro rekreační ježdění postačí obě kola. Výbava je pro takové ježdění naprosto dostatečná. Obě kola ale mají výrazně odlišnou geometrii rámu, na kole Crussis bude stabilnější a jistější jízda, odhaduju. A hlavně Crussis má skoro dvojnásobnou kapacitu baterky, což je velké plus.
Náboje jsou středy s ložisky kol, podle mě budou v pohodě, pokud s tím nebudete najíždět tisíce kilometrů měsíčně.
1000 km mesiccne? neee, to urcite ne! Ale z časovych a zdravotního důvodů najezdí tak max 2 vikendy v mesici po 60km, vic urcite neda.
Crussis kola nejsou špatná,je to hlavně o tom,jak se ke kolu člověk chová.Jestli máte servis poblíž,šel bych do toho.Pro manželku bych volil určitě kolo s nízkým nástupem.Klidně i tu Gueru,ale co říkáte na krosové kolo,na užších pláštích se omnoho lehčí jezdí.Třeba crussis.cz/...
Ahojte,
tak změna, dnes jsme si udelali výet s omrknutí elkol na prodejně, viděla tam Fionnu a zamilovala se do ní. Doma jsme to probrali a že si objednáme na netu, jenže jsou na vyber dve FIONNY
za mne jsou stejne, jen jedna je lonsky model a druhá letošní (dražší)
a
je mezi nema v něčem zásadní rozdí? Jestli ten rozdíl je jen v tom, že jeden model je starší, tak si myslím, že to není až tak důležité. Prosím o vaše nazory na tyto modely. Moc děkuji
Rozdíly tam vidím pouze v průměrech kol a v mírně odlišné geometrii rámu. A to loňské kolo co koukám, tak mají už jen velikost L.
Btw o motorku v tomhle pripade jde pokud ma výkon víc než 250W
Nelegální vozidlo vyskočí při nehodě nebo kontrole (které probíhají už i v cr)
Zbytečně pána strašíš. Tahle kola se standardními motory jsou všechna ze zákona "kola", žádné motorky. Motor má uvedeno 250W (max 450W), což splňuje zákonnou podmínku jmenovitého výkonu 250W. Neznám přesné znění zákona, ale špičkový výkon 450W zákon neporušuje, jinak by to výrobci nedělali, protože by skoro všechna jejich kola nesplňovala zákonné podmínky.
Kdyby tě prodejce uvedl v omyl a prodal ti kolo, které jsi nechtěl a které nesplňuje zákonné podmínky, tak by se dostal do velkého průšvihu.
Prodejci za kolo vydávají i 2kW koloběžky se sedátkem, akorát je na konci navodu drobným písmem že to není na veřejné komunikace.
Když ti policajt při kontrole nameri těch tvych 450W, tak bude chtít vidět i řidičák, technicak,RZ, POV, přilbu.
A mimo jiné tam prodejce hned u toho kola nabízí cipnuti bez omezení, tam je to pak motorka jak fik bez nějaký diskuze. S tím takhle jezdí spousta lidí, no až se s někým srazi a zdr.pojistovna po nich bude vymahat komplet léčebný vylohy tak budou cumet..
Nechci tomu věnovat příliš času, tak zde jen odpověď od AI:
To co jste uvedl není pravda. Zákon (konkrétně evropská norma EN 15194, ze které vychází česká vyhláška) pracuje s pojmem maximální trvalý jmenovitý výkon (maximum continuous rated power).
Zde je vysvětlení, proč dochází k mýlkám:
Jmenovitý výkon (250 W): To je hodnota, kterou motor dokáže udržet po neomezeně dlouhou dobu bez přehřátí. Tato hodnota je rozhodující pro policii a úřady. Musí být uvedena na štítku motoru.
Špičkový výkon (Peak Power): Většina legálních motorů (Bosch, Shimano, Yamaha) má ve skutečnosti špičkový výkon kolem 500–600 W. Motor tento výkon využije krátkodobě, například při rozjezdu nebo v prudkém kopci. To je legální, pokud jmenovitý výkon zůstává 250 W.
Proč to tak je?
Kdyby zákon striktně trval na tom, že motor nesmí nikdy (ani na sekundu) překročit 250 W, elektrokola by byla v kopcích nepoužitelná. Výrobci tedy certifikují motory na 250 W trvylý výkon, i když elektronika krátkodobě dovolí i výkon vyšší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.