Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak pořešit správný posez na MTB?

Od: deprik®

Úvod: Už nejsem nejmladší a chci stále jezdit na kole. Jenomže léčím záda-bedra. Při práci dobrý, na kole špatné. Nechci jezdit po silnici na trekovém, krom toho občas se terénem projet musí. A pneu mají být řádně nahuštěné. Úpravy: Mám staré MTB 26". Prodloužil jsem si řidítka asi na 720 mm. Představec dlouhý-11 cm. Jenomže jsem asi moc natažený.Takže se ptám, jestli mi pomůže kombinace nového představce 75 mm a zkrácení řidítek na kompromis 660 mm. Pomůže asi ano, ale pohoda po jízdě už asi nebude. Nikdy. Děkuji. (baterku nechci)

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

km
hodnocení

4x

skutečně si myslíte, že vám někdo napíše, že na základě uvedených parametrů vám to ne/pomůže? já bych si s dovolením tedy také tipnul: nepomůže :)

2024
hodnocení

2x
Jak píše kolega. Tohle Vám přes web opravdu nikdo nevyřeší.

pb®
hodnocení

1x
Hádam, že by vám mohl pomoci vzpřímenější pozes na kole, kde se člověk tolik nenatahuje, ruce nenesou takovou váhu, hlava je vzpřímenější, záda rovnější. Zkusil jste někdy městské kolo? Mohlo by vám vyhovovat. Nevím na jaké terény, vzdálenosti a převýšení jste zvyklý, ale po rovině na zpevněné cestě se dá i na městském kole ujet desítky km.

hodnocení

0x

To je problem pre lekara, nie pre internet. Je mozne, z kazdeho bicykla vas bude boliet chrbat.

hodnocení

0x

A když léčíš záda/bedra, nosíš bederní pás? abys měl záda a hlavně bedra v teple?

Pro zhodnocení posedu na kole musíš zajet za nějakýma cyklistama do prodejny. Ti když tě uvidí, tak ti dokáží říct co je podle nich dobré nobo špatné.

Ale z lékařského hlediska ti poradí pouze nějaký odborný lékař - snad.

Já si neumím představit, že bych jezdil s řídítkama širšíma, než jsou moje ramena.

(Baterku nechci jsem taky do nedávna tvrdil. Ale při jízdě na kole máš mít radost z pohybu a ne přijet zničený a nepoužitelný. Baterka a motor jsou sice přítěž, ale do jakéhokoliv kopce si můžeš nechat pomoct. Můžeš a nemusíš. Někdy stačí si pomoct pouze část kopce. Někdy z kola slezu a radši je do kopce tlačím. Záleží pouze na mém rozhodnutí.)

k2

Zadny cyklista nebo cykloprodejna nedokaze zhodnotit posez na kole "v ramci bolestivosti". Cykloodbornik poradi "pouze" v oboru ovladatelnost kola/efektivita slapani (jizdy). Mnoho rekreacnich cyklistu jezdi posez absolutne mimo "ergonomii jizdy", nevadi jim to a zada je z toho neboli...

hodnocení

0x
To by spíš chtělo posílit břišní svalstvo, případně nějakého fyzio...
doplněno 22.03.26 22:11: Sedlo spíše vodorovně a správná předozadní pozice tak aby osa kolena byla v ose pedálu při poloze vepředu. Výška taková, aby v dolní úvrati byla noha mírně pokrčená, 5stupnu. Představení podle preferencí, ale aby nebolely ruce, váhu by měl držet trup, ne na rukách. Proto je třeba správně posílené břišní svalstvo, jinak to enormně námaha záda třeba i běžné chůzí.
fram

*palec2**palec2**palec2**palec2*Nejdřív cvičení na posílení břišních svalů. Pilates. Velmi pomalé sklapovačky a pod. Přestanou možná bolet záda. Také na bedra mj. pomůže jinak nastavené sedlo: Větší oblouk pro bedra třeba, tedy při posedu. Sedlo víc skloněné dozadu. Nebo naopak menší oblouk, sedlo skloněné víc špicí dolů, dopředu...? Nebo úplně jiné sedlo? Tedy při projížďce, nikoli makání do kopců, což předpokládám nepraktikujete..(?)

k2

@fram: To se sklonem sedla je uplna blbost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]