Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Několikadenní hiking po Alpách pro začátečníky

Od: david odpovědí: 17 změna:

Ahoj, jsem spíš pěší dálkař out of velehory, ale žádnej troškař. Mám kamarádku, které se rozpadl život a hory má ráda. Co vím, tak ráda lozí, ale není nijaký zkušený hiker ve velehorách (tak jako já). Máte nějaký doporučení na 3-5 denní hiking po Alpách? Na škodu by nebylo pokořit něco náročnějšího, ale zároveň trochu vydechnout a trochu zapomenout na život a žít okamižkem?

Nějaký treky jsem našel, ale je to pro mě docela velká neznámá. Je tu někdo, kdo by mi doporučil nějaký trasy? Alespoň pro inspiraci?

Díky moc!

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

2x
Teď leda prochazky v udoli kolem vesnice, cokoli vejs skialp nebo sneznice..
fly

Přesně tak.

hodnocení

0x

Teraz urcite nie, chaty su zatvorene, hrozia laviny. 3 - 5 dnovu akciu tak od maja alebo juna.

Na leto su super Dolomity, bud klasika, dialkove trasy su cislovane alebo feratovy prechod Brenty.

fly
hodnocení

0x

Ty jsi profesionál a ptáš se neprofesionálů? Tak dobře uvědom si, že i malý zádrhel může být velký problém. Jako Sona a Marney (Přežít - seriál) lezly po skále a pak nemohly dolů. Sona byla absolutní amaterka a obě málem zemřely. Týden byly na převisu skály. Pak Litovala, že jí tam táhla. Jeden problém stačí a konec.

pb®
hodnocení

0x

Nejdřív ji vzít na procházku tzv. okolo komína, kolik zvládne ujít v terénu a s jakým převýšením. Mě takhle kamarád říkal, než tě vezmu dál, musím zjistit, jak umíš chodit v terénu a také z kopce mimo cesty. Prý to kupodivu dělá dost lidem problém. Dodnes se tomu směju, proč bych neměla umět chodit z kopce. Ale jelikož je to ultratrailový běžec, který má v terénu naběháno a nachozeno mnoho, nezbývá mi než mu věřit.

petrm*

Při dlouhé chůzi z prudšího kopce dostávají zabrat kolena. Když máte na zádech těžší batoh, je to ještě horší. Kdo nemá namakané stehenní svaly, tak to brzy zjistí. Když jsem se chystal na první trek do Alp, tak mi zkušený turista kladl na srdce, že musím mít trekové hole. Při návratu jsem mu za radu děkoval. Alpy nejsou Krkonoše ani Šumava.

asd1

Ono to "kolem komína" v Alpách znamená něco jako z Pece ne Sněžku a zpět.. A je docela rozdíl sejít po chodníku těch 800m z 1600 do 800 nebo po Alpský kamenitý pěšince z 3000 do 1000 - na to když vezmeš netrénovanýho tak chcípne *smich*

Tazatel se moc nezajímá, tak ať si přes zimu studuje sám, nejen kam ale i jak a co sebou, aby měl všechno potřebný a přitom nevlekl 30 kg bágl (podlo obřího báglu rozeznáš místní od čechů, druhá skupina má jen kraťasy a v bouřkových kroupách se pak klepou jak ratlíci *smich*)

fly
09.12.25 17:43

Věřte mu.

fly
hodnocení

0x

Tak nám zahynuli dva lidé z ČR na Kilimandžáru. Měli to být zubaři z Budějovic a údajně zkušení. Media toho moc nepíšou. Vypadá to, že pro ně musel vrtulník a ten hned spadl a všichni mrtví. Otázkou je co se jim stalo a co podcenili. Prý tam vyjela i vozíčkářka (jistě z pomocí dle fotek sama by to nikdy nevyjela) a tedy co se mohlo stát? Řeči o jednoduchosti nejsou pravdou a jen polovina lidí to vyjde. Je to šestitisícovka a ta není nikdy jednoduchá. Údajně tam bez průvodce lidi nepustí takže nevíme a i zde platí výšková nemoc. Víme ale, že se vždy může něco stát a to kdekoliv i na Sněžce jestli se dá mluvit o zkušeném tak to je třeba Radek Jaroš a podobní a tam nahoře je to měsíční krajina a sníh. Stačí si vyjít na Černé jezero či Čertovo a mám docela dost.

asd1
To nemusi byt nic vaznyho, staci cokoli kdy sám nesejdes dolů. Vyvrkly kotník, výšková nemoc... zubaři až na vyjimky finance moc řešit nemusi tak automaticky volí vrtuli.
V zásadě nešlo o nestesti v horach ale o leteckou nehodu.
RIP.
fly

asd1 to je jedna z variant, protože z medií až na lži se nic nedozvíš. Zda by kvůli vyvrknutému kotníku letěl vrtulník jen kvůli penězům možné také je tam je to dost pravděpodobné. Už měli mít za sebou nějaké těžší hory i Nepál, takže by výškovku jistě znali. Vrtulník měl spadnout v 5000 metrech hned po startu, takže museli být na vrcholu. Já chtěl jen poukázat, že i dva údajně zkušenější na ne tak strmé hoře, ale vysoké můžou mít problémy hned. Udělá se nečekaná vánice za 5 minut a končíš a dítě na Sněžce blbě uklouzne a někam sjede a neštěstí je na světě. Takže at jdeš kamkoliv musíš počítat s možností, že se něco stane a být na to připraven. Nekuřák umrzne a kuřák přežije. Ano jedna sirka zde rozhoduje. Jedna záchranná rachejtle rozhoduje. Vše rozhoduje. To není město a většina měštáků riskuje díky své neznalosti. Nejlepší dokument o tom je ten týpek co šel jen 3 km v vodopádům Nam Sanam je to v jungli a ztratil se a co zažil bylo fakt hustý. Pak to popisoval v dokumentu např. že ta cesta vypadala normálně a když se otočil a chtěl jít zpět tak ta cesta vypadala jinak a už zahnul špatně. Také se divil proč mají všichni mačety, ale pak to pochopil ztracený sám 3 noci v jungli. Bojoval o život hodně musel vylezt zpátky z propasti jiného vodopádu ohromně strmý svah a 100% jungle a vše klouzalo. To by dal málokdo. Nebo ten bambus co si vyšel na Sierra Nevada sám jako že si chce odpočinout. A víš co se mu stalo? Začalo nahoře sněžit a zamotala se mu hlava nebo co a spadl. Spadl docela hluboko a zastavil se na římse z které už nešlo nikam a byla malá asi 2x2 metry. Zapálil si i stan jaký to byl trotl. Ten tam neměl co dělat. Vytáhnul mobil a zjistil, že nemá signál. Naštěstí ho za týden našli vrtulníkem. discoverlaos.today/...

petrm*

Dneska jsem četl, že měli zdravotní problémy ještě před výstupem na vrchol. Tipoval bych to na výškovou nemoc, ta je nevyzpytatelná a rychlá a může potkat kohokoli. Je potřeba se rychle dostat dolů. Já jsem to dvakrát zažil. Poprvé to bylo v Alpách pod Benátčanem v cca 2 800 m.n.m. Kamarádka, celkem zdatná turistka, začala v noci lapat po dechu, kašlat. Kolega do ní nacpal acylpirin proti srážlivosi krve a hned ráno se vypravila dolů, takže to dobře dopadlo. Podruhé to bylo pod Anapurnou v cca 5 000 m.n.m., začal kolabovat nepálský průvodce, šla s námi zdravotnice, měla léky a vyznala se, tak ho z toho dostala. Pak se přiznal, že předchozí den v basecampu potkal nějaké známé a něco tam hulili, tak to asi jeho plicím moc neprospělo.

fly

Petře dobrý koment a očividně jsi nějaký horolezec podle toho co píšeš a já souhlasím i když horolezec nejsem, ale zajímá mě to i hory a viděl jsem moře dokumentů včetně ty Radka Jaroše, ale o borce Marka Holečka a další. Já je nazývám blázni a je to projev nejvyšší úcty. Hodně se od nich dozvíš a naučíš, ale i od jiných. Viděl jsem, vše dostupné nebo hodně moc o Evrerstu a dalších vrcholech a to nemá obdoby tím myslím ty problémy a smrtáky a Everest je dnes ukázka zkaženosti a mrtvých je tam dost a dost co si myslí, že Everest je Sněžka. Pokud jsi byl na Annapurně, což je nejtežší hora tak to smekám to bych nedal ani náhodou ani se nepokusil a jak píšeš můžeš hulit, ale tam to může znamenat smrt. Tam může znamenat smrt všechno což víš, ale vždy platí předpovídej at jdeš kamkoliv. Ztratili se i ve vánici nečekané na Šumavě a tam se defakto jen tak neztratíš. Takže pokud někde píšou, že ti dva měli problémy už dole tak proč sakra šli nahoru? Amateři? Risk? Kdo ví media toho zatím moc neřekla. Jinak co zažilo pár borců je doslova scifi každý příběh je jiný i na Anapurně myslím Radkovi Jarošovi umrzly ty prsty, protože nějak čekal na toho druhého a nepohyboval se a myslím i na Anapurně se setkal s duchem hory on o tom mluvil ve formě halucinací, protože je to člověk bez ega a s úctou k přírodě a chová se doslova normálně a proto si hi velmi vážím. Když visel na stěně K2 která měla asi 70 tak jsem si tam představil sebe a chytila mě těžká schíza. To je doslova jen pro vyvolené.Co bylo taky doslova šílené byli ti dva co spadli do té ledové pukliny asi 20 mertů. Jeden to nepřežil a ten druhý zažil něco strašného. Z toho vylézt nejde a nahoře byl navíc převis a on měl vše naražené a jen jeden cepín a pro ten musel slezt dolů, protože tam spadl. Nakonec mu došlo, že prostě vylezt musí a ono se mu to povedlo. 99,9% by se rozloučilo tam dole se životem on taky, ale instinkt mu řekl lez stejně zemřeš.

petrm*

Nejsem horolezec, na horách jsem se narodil a dlouho žil, takže hory mám rád a leccos jsem na nich zažil. Párkrát jsem se dostal do situací na hraně, tak vím, jak je to občas celkem jednoduché a není to jen otázka podcenění nebo nezkušeností.Viz příklad Laury Dahlmeierové, na horách vyrůstala, její táta u horské služby ji odmalička učil, jak se po horách bezpečně pohybovat, fyzicky skvěle připravená (olympijská vítězka) a pak stačí jeden utržený kámen...

Když se otevřely hranice, tak jsem přivítal každou možnost vyrazit a projít se po Alpách s batohem na zádech. Když se mi naskytla možnost vyjet s horolezci do Himalájí, tak jsem ji využil, abych na vlastní oči viděl ty největší hory. Byl jsem pod Anapurnou a Dhaulágiri ve výšce cca 5500 až 5800 m.n.m., takže vysokohorský trek bez jakýchkoli technických pomůcek.

Zprávy o těch zubařích jsou velmi kusé, ale dovedu si představit, že byli kousek pod vrchlem a něco se pokazilo, tak se rozhodli dostat se rychle dolů. S helikoptérama v těchto výškách je to složité, řídký vzduch, změna počasí...

fly

Petře tady to je, ale já to prostě nechápu. Výšková nemoc a vrtulník havaroval když odstartoval z Barafu směr Kibo. Tam odtud je snad odvážel dolů na Barafu ne? Nahoru s nimi přece neletěl.

horydoly.cz/...

petrm*

Podle mého názoru vylezli do výškového tábora, na vrchol jim zbývalo cca 1000 výškových metrů (tj. jeden den chůze). Měli zdravotní problémy (? výšková nemoc), kdy je potřeba se rychle dostat dolů, tak si zavolali záchrannou službu. Vrtulník je naložil a při letu dolů havaroval a všichni včetně posádky vrtulníku (lékař, pilot, horský vůdce) zahynuli.

fly
hodnocení

0x

Ukázka tématu : Horská služba v Jeseníkách zachraňovala v okolí Keprníku šest turistů. Nestačili se včas vrátit z túry a kvůli zhoršujícímu se počasí se dostali do potíží. Záchranáři je dopravili do bezpečí. Všichni vyvázli bez újmy na zdraví. V horách panuje nepříznivé počasí, fouká silný vítr a sněží. Horská služba apeluje na návštěvníky, aby zvážili své schopnosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]