Nejste přihlášen/a.
Posuvný vázání jsou prakticky všechny.. Některý mají posuvnou i špičku.
Boty - pro prvňáka začátečníka klidně o dvě tři čísla větší, kvalitní boty nohu podrží a nijak se nekvrdlá. Pokud akorát, tak na začátku zimy aby měl ca centimetr navíc, jinak se do nich na jaře nevejde. Malý boty kde se prsty už dotýkají špičky NE.
Lyže spíš kratší, dlouhý NE, ty začátečník zvládá hodně špatně. Většinou se dnes učí bez hůlek, začíná se různým postáváním na rovině a pak mírný kopeček s rovným dojezdem.
Pokud ho to na lyžáku chytne tak bude chtít vyrazit i jindy, pak je třeba doprovod, nelyžaři zbývá zaplatit mu instruktora. Pak se už vyplatí vlastní výbava..
Cena (bazarových) lyží/ bot je celkově ta nejmenší položka z lyžování.
Obecně boty jsou nejdůležitější věc, vyplatí se nebrat nejlevnější sr. ale kvalitní, pro děcka to zas tak moc nestojí..
Za mne, pokud nejde o profi lyzare, tak poridit vlastni skopek a bryle a zbytek rostoucimu diteti pujcovat.
Kazdy rok spravna velikost, serizene a pripravene na sezonu, mimo sezonu to nikde nezabira misto.
Pri koupi mozna lyze vydrzi dva az tri roky (prvni rok budou dlouhe a tezke, coz je na uceni naprosto nevhodne, druhy rok budou akorat, treti rok budou male). Pokud vyberete na prvni rok akorat, budou na druhy rok uz male.
Ale kazdopadne lyzaky dva roky za sebou nevyuzijete. A shanet na kazdy rok nove...?
Ani myslenka pouziti pro dalsi dite neobstoji. Bude to nekde v koute par let lezet orezle a treba pak uz ani na horach nebude snih a zadne lyzarske kurzy nebudou.
Když se lyže složí mokré do sklepa a tam se nechají do příštího roku, tak ano, nebudete tomu věřit, hrany skutečně oreznou.
Stačí vlhko ve sklepě nebo garáži a do další zimy oreznou i suchý a zavoskovaný (hrany z boku totiž moc nezavoskuješ)..
= nutno uložit v suchu, což je obvykle v bytě.
Školy vyžadují doklad o seřízení vázání odborným servisem, takže toho moc nepotáhneš, přestože to není nic složitého - tabulka váha, stáří a styl ježdění, velikost boty resp. délka podrážky a podle toho se nastaví Z na stupnici. Servis by akorát měl změřit skutečnou vypínací sílu jestli souhlasí se stupnicí vázání, to si doma až tak jednoduše nezměříš (ale jo, zatlačíš váhou a sleduješ při jakém zatížení vypne).
Půjčit vyjde draho, když koupíš bazarové tak za stejnou cenu prodáš a máš to zadarmo. Ovšem musíš shánět, skladovat a pak hledat kdo to koupí.
Oreznutí - spousta lyží nemá nerez hrany a ve vlhku to zrezne, obzvlášť pokud se dojelo přes slanou břečku u silnice (což je na parkovištích často a u spousty areálů se dojede na lyžích až k autu, příp. po chodníku až k baráku - to pak orezne řádově rychleji a lišku chytnou i některý druhy nerezů, on není nerez jako nerez)
Mám tu nevyužité Tecno Pro Skitty 100 cm, nechám za tři stovky.
Já to řešil tak, že jsem většinou bral lyže ze specializovaných bazarů, po servisu, a jak už byly lyže krátké, posílal jsem je dál menším dětem v okolí za přiměřeně nižší částku. Hole byly teleskopické s možností nastavení délky. Boty jsem ale kupoval vždy nové podle nohy - většinou z výprodejů a sezónních slev. Lyžáky obvykle vydržely jednu sezónu, než byly malé. My lyžujeme všichni, ale v reálu, kromě týdne v Alpách a týdne na lyžařském kurzu, moc možností během sezóny nemáme. Nedoporučuji kupovat lyže delší, vůbec ne pro začátečníka, to už spíš jdou nechat přiměřeně kratší. Ale boty, ty v žádném případě s tím, že dítě časem doroste.
Koupila bych nové, právě počítat i pro druhého.
Navíc se se školou naučí, třeba i zalíbí a Vy si uděláte potom občas na hory výlet, byť osobně nelyžujete. Je to vklad do dalšího života pro obě děti. Zážitky a aktivní styl.
Navíc pojedou i příští a další roky.
Otázka bude, jestli budou mít kluci stejnou velikost bot. Ale šla bych do nového. Pokud to Vaše finanční situace dovolí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.