Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Postupné zvyšování tempa běhu při každém běhání

Od: tre odpovědí: 9 změna:
Dobrý den,mám dotaz,vždy když si jdu zaběhat tak začínám na tempu cca.155-158 ale postupně se potom zvedá a třeba už na pátém kilometru běžím třeba 165-168 a pak i třeba 170
Tepová frekvence je plus/mínus stejná jak se udržet třeba na tom tempu 160-165 max? Vždy prostě nějak nevědomky uteču z rytmu a běžím rychleji a tělo mě jako neposlouchá a musím se pak hodně soustředit na zpomalení,tempo nemám lineární ale zase nevím co je efektivnější jestli dělat větší kroky a nebo běhat jako přes lítka po "špičkách" posílám screen z dneška kdy jsem zaběhl 8 km v pohodě bez větších zadýchání ale tak nějak neefektivně běhám v členitém terénu a ciklotrasách
Děkuji za rady

Postupné zvyšování tempa běhu při každém běhání

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Co nějakou rytmickou hudbu a běhat na její tempo.

tre
hodnocení

Mám svou oblíbenou hudbu právě ale zajímalo by mě co je důvodem samovolné zvyšování kadence

Zkuste si zjistit tempo té vaší hudby, jestli se s ní třeba nevědomky nesnažíte sesynchronizovat.

Ono stačí, aby to tempo (nebo nějaký násobek/podíl) bylo o trochu vyšší, než váš krok a bude vás to podvědomě pudit trochu přidat.

Pokud máte víc různě rychlých skladeb (já mám oblíbených na desítky hodin minimálně), tak by se s tím dalo pracovat a seřadit je tak, aby vás to ke konci naopak trochu brzdilo.

Nainstalujte si do mobilu nějaký metronom,(teda pokud ho vaše aplikace už nemá). Tam nastavte své tempo, a zkuste stejnou trasu běžet podle něho, pak podle té vaší hudby.

vernon

mate59
hodnocení

0x

Kdysi jsem běhával denně dlouhé roky 10 km.Pro toto kondiční běhání jsem používal vzorec 220 - věk x 75% a to byla moje optimální tepová frekvence.Tep v klidu býval 45-52.

tre
hodnocení

Ale to není tepová frekvence ale kadence kroku tep mám 150-160/min

runner2
hodnocení

0x

"vždy když si jdu zaběhat tak začínám na tempu cca.155-158"

a to je chyba, na vas behate moc rychle. Pokud behate tempem 6min na km a u toho mate tep tesne pod 160 tak mate dost prostoru ke zlepseni sve fyzicky. Ja pri svych letech 50+ jsem schopen pri stejnych tepech bezet tempem 3:40/km na vzdalenosti 10km.

Potrebujete zlepsit fyzicku, behejte pomaleji, na pohodu ale casto tj 3-4x tydne. Rychlost by mela byt takova aby jste si mohl povidat s kolegou. Beh nema jen jednu rychlost, volny beh je odpocinek, pohoda. Tempove behy, useky aj. tam to boli. A i zavodni bezec tyto treninky strida. A mimochodem i kdyz mam v planu jit ten den rychly trenink, nikdy nezacinam s tepy na 150 jak pisete, rozkus TF 120-140.

Jinak kadenci a delku kroku nereste. Kdyz uz tak si zkuste najit co obnasi bezecka abeceda.

halamus
hodnocení

0x

Člověk má běžet tak rychle, aby při tom dokázal mluvit, tedy, aby své tempo udýchal, tedy aerobní běh. Výjimky jsou, třeba závodníci, utíkáte před nebezpečím...

Apka k tomu není třeba, ale můžete si pomocí ní sledovat, zda se zlepšujete a podobně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]