Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Reklamace kola

Od: lounacek odpovědí: 7 změna:

Dobrý den všem

Mám prosím takový problém s reklamací elektrokola.

Zhruba 4 měsíce před koncem záruky elektrokola se mi pokazila dle servisu řídící jednotka kola,úplně zhasl displej/cruisis/,tedy odvezl jsem kolo do servisu v kterém jsem kolo zakoupil. Zhruba po týdnu mi servis volal,že museli vyměnit komplet řídící jednotku,tím pádem i příslušný SW.Záruka skončila,kolo jezdilo,ale po roce od výměny ř.j. se závada opakuje. Volal jsem tedy do servisu,jak je to se zárukou nové řídící jednotky,která byla před rokem namontována...řekli mi,že záruka byla prodloužena jen o ty dny,kdy bylo kolo v servisu/cca 14 dní/ a na jednotku tudíž již záruka není.

Nějak se mi to nezdá.

Jak je to tedy s nově namontovaným dílem do kola,resp. s jeho zárukou?

Děkuji všem za podněty,odpovědi.

Hezký den všem

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Mají pravdu - záruka se opravou prodlužuje o čas strávený v servisu - předání až převzetí. To by mělo dokonce platit i v případě řešení výměny zboží za zcela nový kus...

0rion
hodnocení

0x

Bohužel máte smůlu, čeští zákonodárci přijetím nového zákona velmi znevýhodnili kupující a zvýhodnili prodejce. V důsledku nového zákona nejenže nemáte jistou dřívější 24 měsíční záruku na zboží, reálně je dnes pouze 12 měsíců, a dále se zrušilo ustanovení, kdy v rámci opravy s dodáním nového dílu běžela na tento díl nová záruka. Nyní platí, že výrobek jako celek vám musí vydržet fungovat 24 měsíců (z toho 12 měsíců máte jistých, dalších 12 měsíců platí jen v případě, že se vám podaří prokázat, že problém způsobila vada výrobku, kterou měl již při koupi), že se v něm v rámci předchozí reklamace něco měnilo nehraje žádnou roli, protože to něco se měnilo jen proto, aby ten výrobek doklepal tu zákonnou lhůtu. Prodejce to může svádět k tomu, že při reklamaci například po uplynutí 23 měsíců od koupě, vám namontuje díl sundaný z jiného reklamovaného výrobku s problematickou funkčností a postačí, když vyměněný díl bude fungovat 1 měsíc. Naši moudří poslanci si asi neuvědomili, že tímhle paskvilem vrhnou lidi do náručí čínských prodejců. Čínský výrobek od čínského prodejce ten jeden rok většinou vydrží fungovat a pak ho vyhodíte a koupíte nový, aniž byste se musel dohadovat s českým prodejcem, jestli bude tak hodný a uzná vám reklamaci.

Děláte z toho zbytečnou kovbojku.

0rion

Původně se záruka a postup reklamace upravoval z toho důvodu, aby byl kupující více chráněn a zároveň to byl tlak na prodejce, aby neprodávali zboží s nízkou životností, a to i s ohledem na větší ochranu životního prostředí. Obchodníci zřejmě živoří, tak jsme udělali velký krok zpět, ochranu kupujících osekali na kost a novou úpravou prodejcům říkáme, že 2 roky již není minimální doba, po kterou by měl výrobek fungovat, nýbrž zcela dostatečná doba funkčnosti. Dříve musela být záruční oprava udělána kvalitně, neboť na nový díl musela být nová záruka, díky tomu měl výrobek často výrazně prodlouženu životnost. To bylo zrušeno, čili nyní postačí zflikovat opravu tak, aby to výrobek doklepal do konce záruky. Neříkám že to renomovaní prodejci budou od teď takto dělat, ale je to nyní již jen na bázi dobré vůle.
Mně se tohle nelíbí a vadí mi to, vám asi ne.

cien
hodnocení

0x
Vy jste ale nekupoval novy díl s novou záruční dobou. Vy máte kolo, které jste koupil s dvouletou zárukou. U něj projevila vada, kterou prodejce v záruční době odstranil.

hodnocení

0x

Pokud vám byla jednotka bezplatně vyměněna v rámci záruky, tak stále běží původní záruční doba (prodloužená o dny, kdy běžela reklamace). Jiná situace by byla, kdybyste opravu jednotky platil za své peníze.

Zkuste se na to podívat z druhé strany, kdyby to bylo jak píšete, tak by si vyčůránek mohl "rozbíjet" zařízení ve dvouletých intervalech a pokud by mu prodejce neprokázal, že to způsobil vlastním zásahem, tak by jen do nekonečna bezplatně měnil?

venca
hodnocení

0x

Tak příteli je již dávno po záruce. Co takhle koupit nejaké opravdové kolo a ne elektrokolo? Potom problém s řídící jednotkou již nebudete muset řešit ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]