Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bolest kolena při běhu

Od: kvido odpovědí: 10 změna:
Dobrý den,
chodívam běhat většinou do kopců a po 6km mi začne bolet jedno koleno, je mi 35 let.
Je to normální nebo potřeba více něco řešit?
Slyšel jsem o tejpovacích páskách, myslíte, že je to řešení si je koupit a při začínajících bolestech je nalepit na koleno?
Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

2024
hodnocení

2x

Ne, v těchto letech to ještě není normální.

Pokud běháte v lese (a nikoliv po tvrdém asfaltu), máte kvalitné běžecké boty a nemáte nadváhu, chtělo by to řešit.

Můžete začít s tím, že minimálně na nějakou dobu běh zcela vynecháte, nebo zkrátíte délku.

Pokud to nepomůže, pak řešit dále...a s lékařem.

runner2
hodnocení

2x

Normální to není, pokud nebylo v minulosti nějaké zranění. Těžko ale radit, málo informací od vás. Jestli jste třeba začal běhat nedávno a nepřehnal jste to, jestli nemáte nadváhu, kolik toho naběháte, na kterém místě to koleno bolí atd.

Zkontrolujte jak máte sešlapané boty - pokud dovnitř, pak máte pronační došlap a tím mohou trpět kolena. Řeší se to mimo jiné (cvičením, posilováním) i vhodnou obuví právě pro pronační došlap kdy vnitřní část podrážky je výrazně tužší a nedovolí chodidlu se "zbortit" dovnitř, tím se pak změní i směr sil působícíh na koleno. Takže koupit vhodné běžecké boty (dle došlapu pronační/supinační/neutrální) je základ. Pokud začínáte, nebo máte nadváhu tak to nepřehánět. Jinak pokud ta bolest trvá tak bych to nepřeběhával a asi bych vyhledal ortopeda.

kvido
hodnocení

Dobrý den,
běhám asi 3roky, dříve jsem běhal jen 4km, teď 10km a od 6km to koleno cítím.
Nadváhu nemám BMI 22 .
Možná by to chtělo nové boty, mám je sice asi jen 2 roky a běhám 1x týdně.
asd1

Boty na asfaltu maj životnost ideálního stavu jen ca 500 km, obvykle vypadaj ještě hezky ale tlumení je už výrazně horší..

Po dvou letech bych je obnovil. Vyber správný pro tvůj tvar nohy, styl došlapu a převládající povrch, já nejradši lehký tréninkový boty na asfalt.

Pak výživa, buď tlačenka, ovar, gumídci nebo to samý v prášku, Geladrink např. Pokud nepomůže tak dobrý ortoped ideálně zaměřený na sport. Změnit povrch za měkčí, zkrátit běh na 5 km, přejít na kolo, plavání atd..

Tejpy spíš nepomůžou, na ty bych se určitě poradil s dobrým fyzioterapeutem, opět zaměření na sport ideálně běh..

Jít přes bolest je špatně, můžeš si vyrobit trvalý problém..

kvido
hodnocení

@asd1 Děkuji.
Ještě bych chtěl dodat, že běhám spíš v lese 90% .
Možná to chce nové boty, ale pořád vypadají dobře.
Nebo změnit techniku běhu? Ale jak se jí přeučit správně?
runner2
Běháte 2x týdně, ale to je málo.Zkraťte vzdálenost ale běhejte častěji, např.3x týdně. Lepší jít 3x v týdnu 4km, než 1x12.
Měňte trasu i tempo, ať neběháte jen do kopce. Každý běh spojte s protažením a rozcvičením. Vhodné boty jak už tu padlo jsou základ. Technika běhu je složité téma. Lehce se to řekne jak máte běhat, hůře se zažitá, chybná technika mění.
runner2
Oprava: behate 1xtýdně, jak píšete

flu
hodnocení

0x

Bolest = telo ti neco sdeluje. Jestli si chces zhuntovat kolena tak behej pres bolest. Jinak NE. Nebo behej jen 5 km

liska5
hodnocení

0x

Změň obuv, uber na kilometrech nebo přejdi na plavání či kolo. Tam váhu nese zčásti sedlo a nejsou tam nárazy na chrupavky. Proplachuj ledviny vodou a urologickými čaji, omez slazené nápoje a uzeniny. Objednej se na rehabilitační oddělení, lékař na přijmu zhodnotí tvé pohybové struktury a poradí i tejpy. Dobrá je magnetoterapie a zábaly s kostivalovým gelem.

liska5

Teď jsem spatřila na netu zajímavou ortézu. Opsáno : Coeurva 3D, nastavitelná, jedna kolem tisícovky, při koupi dvou zhruba 1500,- Kč, na dobírku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]