Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč spousta lidí nenosí helmu?

Od: anett99 odpovědí: 15 změna:
Zdravím, docela mě zaráží kolik vidím lidí jezdit na bruslích (nebo i na kole) a nenosí helmu. Samozřejmě především ženské pohlaví, nemluvě o to, že spousta známých slečen na sociální sítě pak dává videa jak jezdí bez helmy a sluší jim to apod.
Nevím, já osobně si troufám říci, že na bruslích jezdím hodně dobře, ale stejně beru jako základ si nasadit helmu a chrániče na zápěstí (to chápu že někdo nenosí, já to nosím jen pro lepší pocit, že mám chráněné to zápěstí).
Napadala jsem toho hodně už a párkrát jsem i byla ráda že jsem tu helmu měla.
Ano chápu, dospělý člověk helmu nosit nemusí, ale to fakt někdo chce riskovat, že spadne a nevychytá ten pád a udeří se do hlavy?
Já to vidím asi stejně, jako kdybych měla jít lyžovat bez helmy nebo jezdit na koni bez helmy (obě aktivity dělám taky nějaký ten pátek) - nebezpečné…
Chápu, že to je každého věc, ale já osobně to prostě fakt nedokážu pochopit, hlavně když vidím často i rodiče, co to děti učí a ani ty děti nemají helmu…možná jsem v tomto stará škola, nebo nevim.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

km
hodnocení

3x

helmu na kole nosím od jisté doby. je to každého věc a je jen otázkou, kde je ta hranice, ta míra, kdy už je to nutné a kdy je to nutné vymáhat a postihovat. ta hranice se v čase mění. já jsem rád, že nošení helmy (zatím) není povinné.

nepotřebujete poradit, vaše otázka patří do diskuze

yarda1
hodnocení

3x

Proč spousta lidí při chůzi čumí do smartfounů a na uších má sluchátka?

Onehdy jsem viděl mlamoje, šel proti mně a čuměl do smartfounu, zastavil jsem se, čekal jsem, jestli se mi vyhne. Nevyhnul, vrazil. A neomluvil se, č(ruský bojový pokřik)k jeden. Asi to ve smartfounu nebylo napsané, že by se měl omluvit.

hodnocení

2x
Dokud se jim něco nestane, tak si to nepřipouští. Přece jen, potit se pod helmou a mačkat si účes někomu vadí.

asd1
hodnocení

2x
Kdyz je dutá hlava, tak není třeba chránit obtížnou přilbou.
Každého věc jestli chce risknout i při malém tuknuti o obrubnik krvácení do mozku a skoncit jako lezak.
Dokud je to nepotká tak přilbu povazujou za zbytečnost.
Skill issue.

kdosi
hodnocení

1x

Já jsem helmu nenosil ani při bruslení, ani při lyžování, ani při jízdě na koni, ani při jízdě na kole, ani při kanojistice, ani při sexuálních aktech a nijak jsem ji nepostrádal.

Asi to bude tím, že jsem ze staré školy, kdy tohle nedělal prakticky nikdo. Samozřejmě hokejisti přilby nosili, ono dostat hokejkou bylo docela časté. Ale když jsme s klukama hráli, tak přilbu neměl nikdo a hokejkama jsme se po hlavách nemlátili.

Ale samozřejmě nosit přilbu zakázané není, klidně si ji noste, pokud chcete, jen to nenuťte všem ostatním okolo.

hodnocení

0x

Protože každý člověk uvažuje jinak. Je to přirozené, stejně jako někdo ... a druhý ne.

(...doplňte, co chcete)

hodnocení

0x

Schumacher helmu mel a co mu byla platna...

doplněno 04.06.25 12:46:

To je dost trapný argument.
Ale ja to neberu jako argument pro nebo proti helme. Pouze jako konstatovani faktu.
Schumi bez helmy by byl ex na místě.
To ale ve skutecnosti nevis, ze? Pouze si to domyslis. (pominu-li, ze ted sice ex neni, ale na jeho faktickem stavu to nic nemeni).

Kolega helmu neměl, spadl ve vjezdu do dvorku a dlouho ho "tahali hrobníkovi z lopaty."

Má doživotní následky.

asd1

To je dost trapný argument, Schumi bez helmy by byl ex na místě. Je snad jasný že helma není zázrak který zachrání od všeho, ale zachránit dovede hodně. Hlavou trochu klepneš o cokoliv tvrdýho a mozek se zatřepe nebo rovnou křupne lebka, příp. rupne céva = krvácení do mozku. Žádná sranda.. Vem kladivo a bouchni přes 2 cm polystyrenu a bez něj jaký to je rozdíl.

Helmy (kromě dětí) nikdo nevnucuje, je na každěm jestli si svojí palici chce chránit nebo ne. Přileb jsem rozštípaných viděl dost, z toho spoustě lidí jednoznačně zachránila život a zbytek minimálně od otřesu mozku = konec pohodovýho výletu, místo toho sanita a pozorování v nemocnici jestli něco neteče do palice a nebude z toho průšvih.

Jak pásy v autě, je taky přád dost lidí co je nepoužívají a tvrdí že to je zbytečnost, dokonce že jsou nebezpečný a kvůli pásu nevyleze z auta při požáru. Tohle jim vydrží dokud neproletí oknem nebo jim bag neustřelí palici při nedobrždění a drcnutí v 20 kmh..

yarda1

Když jsem po manželce chtěl aby se v autě připoutalal udělala to až po řečech. Pak se potkala s nějakou paní co se jí podařilo vystoupit z auta předním sklem a už se poutá bez zbytečných keců.

trtr

Zdravím, všechno důležité padlo. Jen k tomu Schumimu - ten sice helmu měl, ale fakticky tam měl připevňovou kameru (neschválená úprava ochranného prostředku), takže si "vyvalil" hlavu a je to tak, jak to je. Pozor na držáky akčních kamer!

hodnocení

0x

Lebo som stary a ziadne prilby neboli. Bicyklovanie, lyziarsky na zakladnej aj strednej, bez prilby. Lyzujem bez prilby, bicyklujem vacsinou tiez, pouzivam ju len v prudkych zjazdoch a lesnom terene. Na lezenie ferat vzdy, skladam len pri prestavke na mieste, kde nehrozi zhodenie kamenov od inych lezcov.

yarda1
hodnocení

0x

Kdybych věděl kde upadnu, nastlal bych si tam slámu. (přísloví nebo pořekadlo?)

Hádám že nošení helem vyplývá ze statistik pojišťoven a jiných institucí co se podobnými úrazy zabývají.

Taky vím o případu kdy někdo na kole spadl na silnici (žádné auto tam prý zrovna nejelo, spadl sám), snad neměl helmu a nepřežil to.

el
hodnocení

0x
Možná to je i tím že na helmu se špatně zvyká, a je to o komfortu. Před domem mám cyklostezku a lidí jedoucí na hory mají helmu na batohu a dávají ji na hlavu až v terénu. Jezdím na kole od malá tedy 30 a více let a v té době helmu nikdo neměl, dneska si na ni taky nemůžu zvyknout, nasazují ji jen když jedu někde se synem ať jdu příkladem, věřím že kdybych to bral jako standard od mala, bez ní bych nejezdil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]