Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak seřídit brzdu a přesmykač na kole?

Od: kvido odpovědí: 30 změna:
Dobrý den,
neporadil by mi někdo jak seřídit kotoučovou brzdu?
Po zmáčknutí páčky brzdí až úplně dole na zmáčknuté páčce.
Jde to nějakým šroubkem posunout?
Pak bych si chtěl seřídit přesmykač, jsou na něm 2 šroubky.
Neporadil by mi prosím někdo?
Děkuji

Jak seřídit brzdu a přesmykač na kole?
Jak seřídit brzdu a přesmykač na kole? #2
Jak seřídit brzdu a přesmykač na kole? #3

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ttt
hodnocení

4x

brzda je hydraulicka na mineralni olej -> potrebujes ji odvzdusnit.

presmykac ma dva sroubky, jeden je na horni doraz a druhy na spodni.

hodnocení

3x

To kolo by hlavně potřebovalo servis jako prase drbání. Ano, brzda je zavzdušněná.

asd1

Myslel jsem že věštci maj křišťálovou kouli, a koukám oni umí věštit i z bláta :-P

Přesmyk - ty šroubky jsou horní a spodní doraz, tim se nastavujou limity. Chod se nastavuje lankem, nahrubo posunutím pod šroubem a jemně šroubem obvykle na páčce.

Brzdy - spíš nastuduj videa servisu hydrauliky. Pokud neni štelování bodu záběru tak dolít kapalinu a upuštěním nastavit bod záběru. Zavzdušnění se projevuje měkkým chodem páky (pruží)

Servisy si berou raketu, mění i díly které vyměnit vůbec nepotřebujou a často tam jsou lamy který to servisovat ani moc neumí.

Já nepotřebuju studovat tutoriály, my ty brzdy a přesmykače distribuujeme za Shimano pro celou ČR jako výhradní dodavatel. I ty oleje a odvzdušňovací sady. Kromě milionu dalších věcí.

Ta brzda naše není, přesmykač nevím.

asd1

Studování videa bylo pro tazatele, lepší než to tu vypisovat..

asd1: Jo aha...

mathew
hodnocení

3x
Pokud kolem toho kola nešli ti dva Japonci tak není důvod, aby byla brzda zavzdušněná nebo se musela seřizovat. Já bych začal zjištěním jestli tam jsou vůbec ještě brzdové destičky a pak se pouštěl do dalších akcí...
No a přesmykač bych nechal na servis než se s tím celý den drbat a stejně nemít výsledek.

hodnocení

2x

Ked sa musite pytat, ako na to a ani si nepohladate YT navod, tak to odneste do servisu, inak to cele rozstelujete.

Tam moze byt problemov viac, napriklad prehadzovacka bude ok, ale mate vyjazdenu retaz a v dosledku toho znicene ozubene kolesa. Tie dve skrutky nastavuju pravy a lavy doraz prehadzovacky, ale este sa nastavuje tah v lanku, aby v krajnej polohe bolo napnute. Na hrubo pri prehadzovacke, na jemno pri ovladacej packe.

asd1

Přehazovačka je úplně jiná součástka.

2024
hodnocení

1x
Nerejpejte se v tom.
Doneste to do servisu.
A než to tam ponesete, dejte tomu kolu alespoň základní očistu, tohle je hnus. Jak to má fungovat, když se o to nestaráte.
asd1

Tady se sešli elektrikáři s jejich univerzální radou "nehrab do toho blbečku"...

Ani bych neřekl. Pokud chce někdo odvzdušňovat brzdy a nemá o tom ani šajnu a žádné přípravky, tak je to jediná rozumná rada - ten servis. A pokud si nedokáže poradit se seřízením přesmykače a neumí si to ani najít na youtube (

tak jinou možnost také nevidím.

Jinak odvzdušnění brzd Tektro je zde, sice anglicky, ale k rozhodnutí, zda do toho jít nebo dát do servisu stačí

A to pominu, že mohou být ojeté desky, kotouč, nesouosost...

Když vidím dotazy ohledně např. indukční desky, tak obdivuji kolegy, kteří mají u některých tazatelů odvahu vůbec radit.

asd1

Přípravky jsou stříkačka + hadička a 20 ml brzdovky, spešl sada s koncovkama za stovku až dvě... Nic složitýho.

JAK ODVZDUŠNIT BR/...

Ad zapojení sporáku - pokud je někdo taková lama že i přes jasný schema dokáže fázi připojit na N, tak tomu nepomůže ani cykloservis, protože si na tom kole rozbije držku i s funkčníma brzdama *smich*

Ale souhlas, pokud si návody nedokáže najít sám, tak to lama asi bude.. Nebo počítačem nepolíbený (což je v dnešní době hodně velká rarita)

Myslím, že víš, jak jsem to myslel - pokud je člověk mechanicky zručný a chce se mu, dokáže si skoro vždy poradit. Pokud ale není, a takových vídám kolem sebe čím dál víc, neradím a doporučuji raději servis. Jo a v Tektrách není brzdovka ale minerální olej ;). Když jsem si teď odvzdušňoval Magury, s láskou jsem vzpomínal na předchozí Shimana, kde to bylo v pohodě. *smich*

asd1

Na tom videu vypadá jak ATF olej do aut. převodovky/ servořízení... Jde jen o to aby nebyl moc hustej a kamarádil se s těsněním a hadičkama..

Souhlas, chytrýmu napověz, stačí nasměrovat a najde si to sám.

2024

asd1: Když si vezmu, že hydraulické brzdy potřebují servis na MTB tak 1x za 5-8tis km a u silničního kola klidně i po 15tis km či více, pak mi investice do oleje a základního nářadí přijde zcela zbytečná, neb je to pro většinu lidí záležitost tak 5-8 let. Já si i tmel do bezdušových plášťů nechávám dolít v servisu, protože jednak to je téměř vždy s výměnou plášťů (které musím beztak objednávat, protože skladem nebývají) a jednak co bych dělal doma s litrem mlíka, když ho potřebuju 60ml/kolo?

asd1

Zbtečný? To mi nepřijde. V ČR plnicí sada do dvou stovek a deci originál oleje za 200, Alza 130 třeba; litrovka tři stovky = už na jednom kole jsi v plusu a nemusíš řešit servis. Temu komplet sada i s olejem tři stovky

Zběžný pohled na ceníky cykloservisů = jedna brzda ca 250,- a kolo má dvě, takže pětikilo.. Podle videa jednoduchá práce na chvilku. A v rodině těch kol bývá víc, rodiče + dvě děcka a už jsi v plusu skoro 2k, to už neni zanedbatelná položka, za to máš nový supr gumy.

Bude to podobný ATF oleji, akorát u těch se neudává bod varu, = ATF jako náhradu nebrat, vzít originál "minerální brzdovku" (bod varu ca 250°C)

ttt
Náhradu za minerální olej jsem kupoval LHM+ (do citroenu)

hodnocení

1x

Zadej si na google seřízení kotoučové brzdy a potom i seřízení přesmykače, dostaneš návody jednodušeji, než to tady vysvětlovat. A tu přehazovačku hlavně nejdřív pořádně vyčistit, vypadá docela zoufale!

kvido
hodnocení

Děkuji, odvzdušnit to zvládnu pomocí sady na odvzdušňování, jde mi o to aby ty závity pasovaly.
Tato sada by to třeba mohla být?
allegro.cz/...
Nebo máte nějakou zkušenost s jinou sadou a olejem?
Co se dívám, tak je to mastné okolo páčky u hadičky, zkusím to dotáhnout, jestli se to tím nezavzdušnilo.
Děkuji
asd1
Sada ok ale predrazena,to samé koupíš do dvou stovek z temu.
= není zavzdusnene ale netesne =únik kapaliny. Záleží kde přesně, netesnost je třeba odstranit jinak se to zopakuje.
kvido
hodnocení

Děkuji.
Já bych tu sadu potřeboval co nejdříve, na Temu prihdeiza jak dlouho?
Z Allegra do 5dnů
Stačily by mi ty přechodové části, hadičky a stříkačky není problém koupit a ten minerální olej.
Děkuji moc všem za rady a videa.
Ještě se zeptám, jak čistíte ten přesmykač?
Děkuji
asd1

Co potřebuješ víš od 11.3., z Temu to chodí ca týden = už jsi to mohl mít doma. Jestli jde o čas tak cykloservis za dvě tři stovky na počkání, na jednu brzdu to bude levnější než ta sada z Allegra.

Přesmyk odrbeš kartáčkem na zuby, stříkneš čimkoliv mastným (např. univerzální olej ve spreji z Lidlu) a utřeš hadrem. Nebo ostříkáš vapkou (nestříkat přímo na těsnění ložisek), vysušíš a mázneš, přebytečný utřeš hadrem. Vědu v tom nehledej..

Zatuhlej bovden - vyhákneš z koncovky a bovden posunuješ pa lanku, stříkneš olej, utřeš (tim to umeješ), mázneš složíš, přebytečný utřeš.

kvido
hodnocení

Děkuji,
odvzdušním to a dám vědět jak to dopadlo.
Děkuji za vše
kvido
hodnocení

Dobrý den,
tak se mi tu brzdu podařilo pomocí přípravků odvzdušnit, je to zadní brzda a při brzdění píská.
Vytáhnul jsem brzdové destičky a trochu je přejel jemným smirkem a moc to nepomohlo.
Nevíte jak odstranit to pískání?
Pak se chci poradit, potřebuju sehnat nějaký košík na horské kolo, nemáte nějaký tip?
Děkuji
Jak seřídit brzdu a přesmykač na kole? #4
Jak seřídit brzdu a přesmykač na kole? #5
trtr

Zdravím, důkladně odmatit - ideálně benzín, nebo čistič brzd. Sám kotouč stejně jako destičky má svoje minimum tloušťky, tak doporučuji zkontrolovat.

kvido
hodnocení

Děkuji a ty brzdové destičky jsou jako jediný typ nebo je více typů? Abych koupil ty samé.
Nevíte někdo kolik by měly mít destičky a kotouče minimální tloušťku?
Děkuji
trtr

Zdravím, destiček je vícero typů - organické (méně brzdí, ale většinou nepískají) a keramické (agresivní styl, mají snahu pískat). Jinak koutoče dle netu bývají nové 2.3 mm tloušťky, tloušťka 1.8 mm je na výměnu (dosaženo minima) . Všechny údaje bez záruky, je třeba hledat konkrétní brzdu - hesla tektor brzda minimum, atd.

Typ destiček máte napsaný na těch vašich na zadní straně - Tektro E10-11, tak si to dejte do googlu a budete mít představu, tady toto máte na Heuréce heureka.cz/... , ale doporučil bych vám, vemte si jednu destičku a zajděte do nějakého cykloobchodu, určitě je budou mít nebo poradí. Minimální tloušťka kotouče bývá napsaná na kotouči, Tektro jsem ale nikdy neměl, tak nevím, jestli je to tak i u této značky. K tomu pískání - zkontrolujte si u nových destiček, že máte brzdu(destičky) rovnoběžně s kotoučem.

kvido
hodnocení

Dobrý den,
děkuji za vysvětlení.
Chci se poradit, budou pasovat tyto brzdové destičky?
megaknihy.cz/...
Jinak ještě nemáte někdo i zkušenost s nějakým košíkem na kolo co vydrží i nákup více jak 5kg těžký?
Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]