Zmena na zdravé jezeni a cviceni a najednou častá nemocnost
Od:barvickaodpovědí:20změna:
Par měsíců doma obden cvicim a jim zdrave a jsem vic nemocná než kdy dřív kdy jsem měla sedavy způsob života, kazdy den vic jidla a nejake sladké apod. Je to možné nebo náhoda. Je fakt že změna byla ze dne na den radikální, dle kalorickych tabulek snizeni mnozstvi jidla a naprosté přestání jezeni sladkého slaneho. Něco napul u mě nefunguje takže proto tak. Konečně jsme sebrala odhodlani. Ale po X letech jsem měla chřipku a dlouho se nemohla zbavit kasle pak týden zdravá a zase a to stejně ještě jednou teď jsem zase slabá a mám rýmu a začíná kašel. Souvisí to nejak a co s tím? Jinak mi to vyhovuje jídlo mi stačí 1500kcal 3x-4denne od 8 do 18hod. spim od 23.00 až 4.40hod. Cvicim od 21.30 do 22.00.usnu v pohodě. Je neco spatne? Mě to takto vyhovuje po všech stránkách.
Tělo je přizpůsobivý ekosystém. Pokud bylo roky zvyklé na sezení a cukr, tak se tomu přizpůsobilo. To se týká například i střevní mikroflory, kde sídlí velká část imunity. Pokud změníte životní styl, tělu bude trvat, než se opět přizpůsobí. Dokonce bude reagovai i jakýmsi "absťákem", kterým se bude dožadovat cukru - drogy, na kterou si zvyklo. Tím "šokem" změny je tělo svým způsobem i oslabeno. Takže ano, změnou životního stylu nedojde automaticky a ihned ke zlepšení zdravotního stavu. Pár měsíců je velmi krátká doba.
barvicka
Tak budu doufat že pomůže delší čas. Abstak po sladkém nemám a to se celkem hodně divím dokonce mi nevadí že se kolem mě valí na stole protože ho ji kolem mě ostatní z rodiny. Mám konečně odhodlani a neláká mě to. Stačilo mi 14 dní to chutě byly ale vydržela jsem a teď vůbec. Dokonce jim tvaroh i bez špetky cukru jen do toho nakrájím ovoce např.
"Cvicim od 21.30 do 22.00." Tohle je asi nějaký relaxační cvičení před spánkem, že? S pořádnou pohybovou aktivitou na čerstvém vzduchu to nebude mít nic společného.
barvicka
Jedná se o pilates podle aplikace, náročné to je stredne pro mě. Já třeba odpoledne nemám energii po práci cvicit večer je pro mě nejlepší přes den relaxuji nebo aji zdrimnu
dijeho
V tom případě, kdo chrápe přes den, tak má nejspíš i spoustu jiných zdravotních komplikací, možná teprve latentních...
Jo a cvičit před spaním, no ještě si k tomu dejte kafe a naplňte žaludek, to je taky hloupost před spaním... Jako proč ne, můžu se drbat levou nohou za pravým uchem, taky to jde, ale efektivita tohoto počínání není moc optimální
barvicka
Kafe nepiju vůbec a poslední jídlo v 18.hod, ale k cvicwni se dřív jak ve 21 nedokopu
barvicka
Takže za vás je špatně cvicit takto večer? Dělám pilates a ještě 3xtydne činky zatím 2kg. Docela se zapotim. Pak zachvilu padnu do postele a aspon hned spím
1) Málo spíte. Tělo se nestíhá dostatečně regenerovat a vypořádat se se zvýšenou zátěží. Spánek má být kolem 8 hodin. 2) Snížením příjmu potravin snížíte i příjem různých živin (nemluvím o sladkém a chipsech), takže to chce nějaký doplněk stravy. Multivitamíny a minerály. 3) Jinak to máte myslím zmáknuté dobře, jen pozor na sůl. Solit se nemá moc, ale přestat solit je také špatně. Tělo sůl nezbytně potřebuje ke svému správnému fungování a při sportu dochází k jejímu zvýšenému vyplavování potem, oproti třeba sedavému způsobu života. Solte normálně, omezte jen sladké.
barvicka
Děkuji. Ano spánek vím ale jsem sova a neusnu dřív jak po 22.hodine a to se jeste musím nutit. Bohužel musím i brzo vstávat coz je pro me peklo O vikendu spim mnohem vic o nekolik hodin misto vstávání v 4.40 treba do 9-10hod. Ale zkusím na to najet vydrzet a třeba si zvyknu. Slané jsem myslela chipsy a tak jinak solim jidlo podle me normálně podle ostatnich co to jedi dokonce víc. Ale já se potim i mimo cvičení odjakživa víc. Vitaminy mám radši z ovoce a zeleniny ale zkusím asi něco koupit protože mě nebaví furt byt nemocná pak zas nemůžu cvičit.
Jestli to nebyla tzv. odléčovací reakce, kdy se tělo začalo zbavovat nežádoucího. Mělo by to logiku. Potvrzovalo by to, že to špatné odchází. I to je zátěž pro tělo. A mělo by to být dočasné. Pak je dobré zařadit více tekutin, aby se toxiny vyplavovaly snáze. Dobré je ráno nalačno vypít ohřátou vodu, třeba s kapkou citronu a mezi jídly taky pít. Kupte si jablečný ocet a do každého pití mezi jídly si dejte lžíci. Lépe se vyloučí škodliviny, má to přiznivý vliv i na metabolismus. Taky mějte na paměti, že v období kolem svých narozenin míváme sníženou imunitu.
S multivitamínem nesouhlasím, polovinu nepotřebujete, to je taky zátěž.. Vám by zatím stačil Mg+B6 z lékárny. To kvůli pocení a cvičení. Zařaďte zelenou petržel a hrstičku ořechů, to je lepší než tablety.
liska5
Ještě zařaďte do stravy klíčky a semínka, abyste měla Zn. Ten je protizánětlivý. A když onemocníte, tak dobré jsou kapky z Lichořeřišnice nebo Dačí krev. Kupte si knížečku Co nám chybí J. Janča.Pak se budete sama orientovat. A přidejte si pohyb v přírodě, vycházky do lesa, ideálně borovicového, ty silice ve vzduchu léčí.
Také bych se přikláněla k tomuhle. Multivitamíny jsou zbytečně vyhozené peníze. Celý život trpím nadměrným pocením, na to mi nepomáhá nic. Nesolím vůbec, protože v prodávané stravě je soli až až. Ta kniha od Janči je pěkně zpracovaná, hodně vysvětlí a pomůže chápat naše tělo. Nerada to píšu, ale já začala být nemocná až nějaký čas po těžším covidu. Fakt to na to nerada svaluji, ale do té doby jsem nevěděla, co je to nemoc. Ani obyčejný kašílek. Cvičím léta před spaním. Ale já spím 3,5-čtyři hodiny denně a s klidem si dám před spaním kávu- to Vám tazatelko nedoporučuji, v tomhle je fakt lepší poslouchat své tělo a raději spinkat déle. Zkuste odpoledne nedřímat a posunout ty večerní aktivity o chvíli dopředu. Tělo se naučí usínat dříve. Pokud se cítíte unavená, tak doplňte energii pomocí vhodných jídel. Ten cukr, který jste tělu vzala naráz, mu chybí, chybí mu ta energie. Mohlo ji používat k obraně. Tak baštit správná jídla, aby energie byl dostatek a tělo mohlo prosperovat jako celek.
barvicka
10.03.25 04:44
Děkuji
liska5
Cukr máte v ovoci, v pečivu i přílohách /v širším slova smyslu/, ale sůl nelze úplně vysadit. Zejména, když cvičíte. Pocením se sodíku navíc zbavujete. Jeho nedostatek vede ke křečím a horšímu výkonu. Sůl tedy jen omezte. Neuvádíte věk, ani zda berete pravidelně nějaké léky. To se těžko radí, když nevíte zda studentce nebo důchodkyni.
@liska5 : Opat ako vzdy uvadzate nicim nepotvrdene teorie. Priklady : Lépe se vyloučí škodliviny, má to přiznivý vliv i na metabolismus. Taky mějte na paměti, že v období kolem svých narozenin míváme sníženou imunitu.
Otazky : kto a ako u metodou na akej statistickej vzorke overil tie tvrdenia? Napriklad, co to je "znizena imunita"? To je siroky pojem. Aky parameter v rozbore krvi by mal inu hodnotu?
Tie vylucene skodliviny su kde? V moci? Potom sa zase pytam, aky parameter z rozboru mocu to je?
Koho to zaujima, tak ten pan Janca bol inzinier a rozne teorie o vyzive mal ako konicek, spolu s homeopatiou. Nie je to osoba s medicinskym vzdelanim.
liska5
Peter, kolik knih jste od Janči četl? Já mám doma 7, tedy většinu. Víc nebude, zemřel r. 2005. Poslední díl jeho unikátního sedmidílného /v Evropě uznávaného/ Herbáře obsahuje chemické rozbory rostlin, indikace a formy aplikace u různých diagnoz, receptář. Stopové prvky a kovy v přírodě, tam máte taky tabulky, souvislosti při vsrtřebávání. Pak přehled orgánů a jejich nároky na minerály. Jaké projevy karence... Ráda bych znala lékaře, který by v tomto oboru podobně publikoval. Dovedu si ale představit, jak J.J. musel vadit farmaceutické lobby. Jinak rozumní lékaři by jistě ocenili třeba jeho První pomoc alternativní medicinou, když pohotovosti jsou pro mnohé daleko. Jinak jeho dílo rozpracovává a sumarizuje jeho syn stejného jména.
Věhlasný fyzioterapeut Pavel Kolář taky není MUDr, ale tělocvikář... Jako já
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.