Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, u mého jízdního kola bych si rád vyměnil pedály, soused mi říkal že mají obrácenné závity, mám obavy abych je místo povolování neutahoval. Děkuji za odpověď Stanislav
Pravý pedál má pravý, teda normální závit, levý má levý, tedy opačný (musíte ho v mysli utahovat, je to na palici a je potřeba na to myslet).
Průšvih je, že ty závity maji tendenci doslova srůst se závitem v klice, takže se připravte na variantu, že to ven nedostanete nebo při tom poškodíte závit v té klice (pak budete muset koupit novou kliku nebo závitník na kliky (u dospěláckých 9/16 palce stoupání si napamatuju jestli 19 nebo 20 na palec, ale cyklistické potřeby to normálně prodávají jako závitník na kliky, většinou sadu pravý+levý)).
Naposledy jsem dostával šlapku z kliky za pomoci od souseda vypůjčeného metrového hasáku, až ten pohnul tím zarostlým závitem, jinak jsem s tím předtím zápasil asi hodinu. Nové šlapky jsem namazal vazelínou, tak by prý zarůst neměly, ale to se uvidí až je budu potřebovat zase vyměnit. (Ty minulé tam někdo dal zřejmě nasucho.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.