Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odblokovat omezení?

Od: doutnak® odpovědí: 28 změna:
Ahoj..Chci si koupit starší elektrokolo s motorem Bosch 1.generace v rámu..Vím,že se to asi nemá,ale jen mne zajímá...Jak se dá odblokovat omezení přípomoci do 25km/h..? Díky za rady;) PS:Cyklisty na silnici moc nemusím,ale teď budu jeden z nich *smich*

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Když si pořídíš elektrokolo, tak se napřed seznam s nastavením a vyzkoušej si všechny režimy.

Pak se můžeš znovu zeptat a bylo by to asi lepší s uvedením typu a označení motoru. Druhá možnost je zajet s kolem do servisu a ať ti poradí jestli a jak jde odblokovat.

Jestli to chceš odblokovat, tak si to na zkoušku odbloku a vyzkoušej si jízdu. Ale na reálné ježdění těch 25km/h bohatě stačí.

A píšeš, že chceš jet s kolem do lesa. Nevím jakou máš představu o jízdě přes les, ale 25km se v lese určitě nejezdí. Když opravdu vjedeš do lesa, tak budeš rád za jízdu rychlou chůzí. V lese potřebuješ reagovat na nerovnosti a změny. Tam jako začátečním nemůžeš závodit.

V lese se dají jezdit i traily, ale to je jiná kategorie. Stejně tak se dá dívat na cyklokros v televizi, ale absolvovat v reálu bych to já nedokázal. Na to jsou rozhodně jiná kola.

Ale on ten motor označil - Bosch gen1 je zcela jasné označení. A než na zkoušku do toho vrazit pár tisíc, tak radši si půjčit už čipnuté a vyzkoušet. Do lesa je to k ničemu - krouťák to nezvýší, ale je to každého věc.

hodnocení

Colombo..do toho lesa musím dojet po silnici..Já opravdu nepotřebuji slyšet, proč to neodblokovat,ale rád bych se dozvěděl jak to udělat;)
kdosi

Je zakázáno:
- Z7 - poskytovat návod k páchání trestných činů nebo nečestnému (podvodnému) jednání a také nelegálního šíření softwaru, autorských děl atd.

hodnocení

2x
To ti udělá kdejaký prodejce elektrokol. Známý si kupoval elektro, k tomu si vybral spoustu doplňků, brašny atd a prodejce mu poté volal, že už to má nachystané a zda to chce i odblokovat

hodnocení

1x

pumprdlik - melete nesmysly. Tady nejde o žádný výkon, ale je jasně stanoveno, že přípomoc musí být deaktivovaná při vyšší rychlosti než je 25km/hod. Max výkon motoru může být 250W. A odblok se nedělá u Bosche softwarově, ale hardwarově, krabička myslím stojí cca 4000,- + práce . K čemu vám ten odblok bude? Aby vám vítr čechral vlasy?

hodnocení

Nevím k čemu mi to bude..Svezl jsem se párkrát na odblokovaném kole a bylo to celkem fajn..Nejsem vášnivý cyklista,spíš naopak..Ale přesto jsem si teď jedno použité el.kolo pořídil,ptž chci třeba do lesa nebo tak..prostě tam,kam auta a motorky nesmí..což ctím..Tohle nedělá v lese rámus,tak to chci zkusit..

doutnák - ale jo, já proti ebiku nic nemám, jen nevím, k čemu bude ten odblok. 25km/hod už je slušná rychlost a pokud pojedete rychleji, bude úměrně rychlosti úbývat i kapacity baterky. Za mně- raději pomaleji a dál a bez nebezpečí, že se přinachomýtnu do nějaké zapeklité situace s policajtama a ještě budou zjišťovat, zda nemám speedbox

hodnocení

0x
A víš doufám, že pokud budeš mít nehodu s upraveným kolem, pojišťovna ti naúčtuje každý halíř...
hodnocení

Tohle vím, ale promiň..na to jsem se přece neptal..
km
Nemyslim si ze to apriori tak je.

Jak to myslíte? Pokud způsobí škodu, bude platit bez ohledu na úpravu kola, a pokud ji způsobí někdo jiný, platit bude ten někdo. Maximálně může dostat pokutu za porušení předpisů.

Každý speedbox má přeci tajný "kill switch" (aneb něco jako ty deaktivníční kódy, něco jako je ten hoax, že když zadáte pozpátku do bankomatu, tak to udělá něco tajného)

hodnocení

0x
Zeptej se prodejce, nebo vyrobce. Jinak odblokovani ti rozhodne neda takovy vykon aby to prokazatelne porusovalo vyhlasku. Pojistovna i policie by poznala a resila stejne jem to k cemu by ses sama priznala...
Ta Vaše poslední věta je sice nějakým nářečím, ale pokud žijete v tom, že pojišťovna neřeší technický stav kola, nebo obecně stav vozidla, jste na velikánském omylu. Oni se snaží minimalizovat vyplácené částky plnění, Takže třeba LED náhrady žárovek H7 přišly kolegu na velmi slušný balík.
k2

@promon: Vite o konkretnim pripadu, kdy pojistovna resila "vykon" elektrokola nebo motorky (otevrena vs. zavrena)?

kolemjdouci
02.02.25 02:23
hodnocení

0x
z7

z7 + kolemjdoucí - žádné pravidlo Z7. Není to zakázané a je to legální. Jen se pak nesmí jezdit po veřejných komunikacích. Bohužel, klasický legislativní paskvil, jak už u nás bývá zvykem. Oficiálně to nabízí skoro každý prodejce.

kolemjdouci
Což ale tazatel rovnou přiznává že má v plánu.

Což je čistě jeho věc, nikdo mu to zde neradí.

hodnocení

0x

Já jsem se zrovna na toto téma chtěl zeptat...Neboť na základě některých odpovědí a některých NE-odpovědí prodejců+servisů kol (elektrokol) se začínám domnívat, zda to odstranění omezovače rychlosti je nějak tajné, ilegální, zakázané, protiprávní, bojí se to dělat, atd. Má otázka na prodejce byla vcelku triviální a prostá = zda to dělají a pokud ano, tak za jakou cenu. Jedna odpověď byla že ne a druhá v duchu "šli tudy děti - seju len" = bohužel máme plnou kapacitu...ale já se neptal, zda mají volnou či plnou kapacitu...ale zda to dělají a za kolik. Takže jsem očekával například odpověď = děláme to, za x Kč, ale momentálně máme plnou kapacitu...a ne stupidní odpověď, na kterou jsem se neptal. No a od dvou prodejců pro jistotu bez odpovědi. Už z toho mi logicky vyplývá, že se něčeho asi musí bát, nechtějí to dělat a ne že to dělá každý prodejce kol bez problémů...Případně víte o někom, kdo by to udělal 100% v rámci Jižních Čech a neměl přihlouplé odpovědi či vůbec nereagoval? Díky za tip

Prodejcům se do toho nejspíš moc chtít nebude, protože by si mohli zkomplikovat vztahy se svými dodavateli. Nicméně na dotaz, zda a jak to lze provést, by měli umět dát odpověď. Provedení bych spíš poptával v nějakém menším servisu.

Deaktivace omezovač není tajná, ale je ilegální. Ano, běžně se to dělá, určitě existuje spousta cyklistů, co takové kolo léta provozují. Stejně, jako spousta cyklistů jezdí z hospody na kole. Ano, funguje to, ovšem jen do doby, než se stane průšvih- typicky dopravní nehoda. Přičemž k veselí stačí, když si dotyčný rozbije hubu sám. Pokud má pojišťovna vyplácet např doživotní následky, pochopitelně se z toho bude snažit vykličkovat. A podobný argument, jako je technicky nezpůsobilý kolo má svou váhu v případě soudního sporu. Proto každý prodejce, který má trochu pudu sebezáchovy, podobnou úpravu neudělá.

No názor na odblok už jsem tu sice psal, ale je to každého věc. A nabízejí ho i velcí prodejci, namátkou Akumo akumo.cz/... . Je tam k tomu i nějaké povídání, třeba Vám to pomůže. Ovšem zajímavý je text u jiného prodejce, který tuto úpravu také nabízí. Opravdu netuším, jak na tuto úpravu pohlíží při nějakém problému Policie. Text: Upozorňujeme, že provoz takto upravených elektrokol na pozemních komunikacích může být v rozporu s platnou legislativou některých zemí. Výrobce, ani prodejce nenese žádnou zodpovědnost za škody vzniklé použitím produktů SpeedBox. Elektrokola vybavena produkty SpeedBox není dovoleno používat na pozemních komunikacích, cyklostezkách a veřejných prostranstvích. Elektrokola vybavena produkty SpeedBox je možno používat výhradně na svém vlastním pozemku, výhradně na svou vlastní zodpovědnost. Použitím produktů SpeedBox může dojít ke ztrátě záruky Vašeho elektrokola.

Když si tam to kolo koupíte, udělají vám to za pár stovek navíc. Výkon je pochopitelně nastavený na bezpečné vyvíjecí limity baterie a také motoru s ohledem na životnost a záruku. Veřejně se tím chlubit nikdo nebude. Hraje tam roli i legislativa, ale policie nemá jak zjistit, zda je výkon takový nebo makový.

mando
hodnocení

0x
Udela to skoro kazdy prodejce, mne to stalo tusim tri stovky.

hodnocení

0x

Spíš mě zajímá, co třeba prodejci hrozí, pokud tam přijde právě agent provokatér a zjistí, že ty úpravy dělají a taky rovnou to úpravu udělá. Je třeba nějaká možnost, jak se z toho prodejce vyviní ,třeba že ho poučí, že s tím už nemůže jezdit po veř, kom.?

re4zon
Kdyz to bude agent od dodavatele a s tim bude mit zasmluvnene, ze to delat nebude, tak mu hrozi to co je ve smlouve. Jinak mu nehrozi nic.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]