Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rotoped prošlapává

Od: g68® odpovědí: 10 změna:

Zdravím, mám rotoped HOUSEFIT TIRO 100 iTrain, cituji z parametrů: Brzdný systém: Magnetická brzda, Regulace zátěže: Elektronická s možností programů. Už delší dobu jsem pozoroval občasnou krátkodobou ztrátu odporu při šlapání, takové prošlápnutí dopředu. Nejprve krátké a občasné, teď už je to prošlápnutí i skoro půl otáčky a už se to nedá. Navíc se mi subjektivně zdá, že ač slyším motorek měnit zátěž v rámci cyklu, tak odpor se nemění. Nejsem na rotopedy žádný odborník, ptám se jen, jak moc vážná závada to může být, zda nebude lepší pořídit rovnou nový (už mi odešlo sedlo a nejde vyměnit)?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jk2021
hodnocení

1x

To prošlápnutí by mohl způsobovat zpuchřelýa částečně už rozpadlý klínový řemen, který v tom rozpadlém místě nemá dostatečný kontakt s řemenicí.

mate59
hodnocení

0x

Určitě to bude rozpadlý klínový řemen,budou na něm vylámané zuby.Vše vydrolené z něho vyčistit,hlabně magnet,řemen vyměnit a mrkněte i na ložiska.Kutil zvládne nahradit i sedlo /z kola/ nebo zkuste ve Sportissimu

g68®
hodnocení

Tak bohužel řemen to není. To jeho podélné vroubkování je neporušené. Problém je v zadní hřídeli se závažím. Řemen jsem sundal a rukou jemně otáčím hřídelí tak, aby se závaží nepředběhlo. V určitých okamžicích je jasně cítit, že hřídel ztratí jakýkoliv odpor oproti závaží a jde jí otáčet úplně volně. To až zmíněné půl otáčky. Pak se zase chytí. Obávám se, že je to konečná. Nevidím nic, co by se dalo otevřít, přitáhnout,...

doplněno 27.11.24 06:37:

Díky za to schéma, zjevně se něco vysypalo v tom mechanismu mezi setrvačníkem a řemenicí. Ale jak říkám, tohle už bude nad moje síly... Je čas poodlédnou se po novém.

Nechcete to místo prokluzu nafotit?
g68®
26.11.24 20:19
hodnocení

Rotoped prošlapává

A jste si jistý, že se protáčí ta drážkovaná řemenice oproti tomu litonovému setrvačníku? Nejlépe na obojí namalovat značku lihovým fixem, nebo udělat vryp. Stále platí, že by spíš mohl prokluzovat ten podélně drážkovaný řemen, pokud není dost napnutý. (Tuším tam nahoře vidím přítlačný napínák.

Pokud to jisté je, pak lze jistě povolit ty matice, setrvačník vysunutím z rámu vyjmout a problém vyřešit. Ale dost bych se divil, kdyby to proti protážení nebylo jštěné perem a drážkou, tisícihranem, nebo něčím takovým. Pokud opravdu ne, jistě by tam např. da drážka šla poměrně snadno dodělat.

Je potřeba to demontovat a vyzkoumat, jak to k sobě mělo držet. Obojí je zřejmě na ložiscích na té hřídeli se šrouby. Něco pak musí propojovat ten setrvák s řemenicí, třeba nějaký čep, který se trhnul a bude stačit ho vyměnit.

Tady je rozkres dílů, ale na hranici čitelnosti.

fitham.cz/...

Tady čitelnější podobný typ:

insportline.cz/...

Asi jsou tam zalisovaná drážkovaná ložiska, ale jak je spojen setrvačník a řemenička z toho nevidím, snad ne jen těmi drážkami.na ložisku.

Podle rozkresu se zdá, že ta malá řemenice 73 má prodloužení, kterým se vsouvá do setrváku. Pokud toto opravdu prokluzuje, tak to bude poškozené/ožvýkané v tomto místě.

Rotoped prošlapává #2
g68®
hodnocení

Díky za to schéma, zjevně se něco vysypalo v tom mechanismu mezi setrvačníkem a řemenicí. Ale jak říkám, tohle už bude nad moje síly... Je čas poodlédnou se po novém.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]