Nejste přihlášen/a.
pavlik: tomu lozisku vubec nic neni. Po 7mi letech provozu hladky chod, bez vule, bez zadrhavani. Mam pripravene nove, ale nebyl duvod jej menit. Sundavat prachovku jsem nezkousel z obavy abych ji v poradku vratil zpet. Ale ani nevim proc bych to delal, radeji vsechna loziska po tech letech vymenim nez riskovat ze tam potece. Jinak jsou obrovske rozdily v utesneni stredoveho slozeni levnejsich kol. U detskeho kola zaca stred po roce vykazovat vuli, po rozdelani kulicky bez vazeliny, vsude voda a rez. Letos jem vymenoval loziska stredoveho slozeni u sveho bajku (SH XT), nakonec se ukazalo ze loziska byla v poradku, ty pazvuky sly z ramu. Takze ja opravdu nemam duvod domazavat prumyslova loziska na svych kolech (XT/Ultegra) a neznam nikoho kdo by to delal. Kdyz je problem tak vymena. Pravda nejezdim v zime a nepouzivam wapku.
Tomu ložisku by bylo líp, kdyby se při servisu zamázlo z obou stran vhodnou vazelínou. To je celé. Stojí to pár haléřů,. Nic víc v tom nehledej. Ale jestli nechápeš proč by se to mělo dělat, tak to mě mrzí.
Na ložiska ze "značkových" nejlíp zelená Shimano, jinak stejnou službu udělá řádově levnější "cokoli na ložiska + vlhko". Na závity grafitka nebo Molyka (MOS2). Ceny ca stovka za 400g tubu.
Řetěz nejradši grafitový sprej (z Lidlu za pade), drží dlouho i ve vlhku, klidně 500 km než začne popískávat. Nastříkáš a zvenku otřeš protočením v hadru. Někdo maže naftou. Různý speciály jsou řádově dražší a lepší nejsou, navíc je s tim sr..í kapat to po jednotlivých článcích.
Do bovdenů a řazení něco teflonovýho, slušnej je i uni olej z Lidlu
Již strašně dlouho používám toto: oleje-vazeliny-cistice.he/...
Hlavové složení, střed + osa, ořech (mezi ořech a kazetu), sedlovka, případně i pedály. Krásně to maže, vytěsňuje vodu. Zamáznu tím i všechna průmyslová ložiska (zvenku z obou stran). Nedostane se k nim voda a bordel. Ta tuba vydrží roky.
Pak mám ještě nějakou "normální"vazelínu, např. do pedálů, nebo do ořechu. Opět vydrží roky a hodí se i doma na ostatní.
Pak mám ještě spešl do vzduchové vidlice.
Ovšem tohle je 4x dražší než top vazelíny od Shell, Total apod.. Prodejce koupí barel běžný vazelíny, nechá to přebalit do tubiček a spočítej si kolik na jednom barelu vydělá.. Tohle nepodporuju.
Jen jsem sdělil, s čím mám dobré zkušenosti asi 10 let. Na MTB se vzduchovou vidlicí a hydraulikama si dělám servis komplet sám, včetně repase vidlice a odvzdušňování brzd, již mnoho let a jsem zvyklý se řídit vlastní hlavou. O širší diskuzi nemám zájem. Často se setkám s tím, že lidi hledají nejlevnější vazelínu a pak si dávají 2x ročně kolo do servisu a platí x tisíc za výměnu pár o kroužků a trochy oleje a vazelíny. To zase nepodporuju já.
To byla jen poznámka, že tyhle produkty nejsou žádný speciál, ale naprosto běžná vazelína. Nejde o levnou náhražku ale o to samé za výrazně lepší cenu... Pokud jde o velikost balení, tak můžeš vyškemrat v každý druhý (auto)dílně za pivo a nabereš si do skleničky.
Pokud někdo musí dávat kolo často servisovat, tak to určitě není z důvodu používané vazelíny. Podle mě postačí jakákoli značková, nejlépe syntetická vazelína. Na cenu bych až tak nekoukal, tuba 100g vydrží léta. Tedy s výjimkou řetězu, na ten je vhodné používat speciální mazivo na cyklořetězy, i když s obyčejným olejem podle mých zkušeností také lze vystačit, pokud člověk nemá nějaké vysoké roční nájezdy.
asd1, orion: máte pravdu oba dva. Nicméně vím moc dobře proč mám právě tuto. Obecně je fajn mít vazelínu, která nepustí bordel a vodu do ložiska, která je zároveň velmi kluzká a přitom neleze ven z míst, kde je. Jestli si myslíte, že to umí každá běžná, kterou vyžebrám v autoservise, tak OK, ale já si to nemyslím.
Teflonovej prach přidanej do běžý vazelíny neni nic extra. Jasně že ne jakákoliv, ale vhodná pro konkrétní použití. Jestli myslíš že v automobilovým průmyslu se používá něco podřadnýho a na kola něco extra, tak je to spíš právě naopak.
Tady máš to samý bez cyklopříplatku:
a odobných je hafo...
Lehce si plete tření s viskozitou. Mmch. nižší viskozita je sice menší odpor v ložisku, ale taky snížení životnosti. Když tam stříkneš olej tak pojede s ještě menším odporem, ale taky ještě míň vydrží.
Taky si plete montážní pastu s vazelínou..
Tyhle přebalený běžný produkty a 1000% marže - to nepodporuju. Překupník nic speciálního pro kola nevymýšlí, jen vybere vhodnou naprosto běžnou vazelínu, koupí barel, přebalí to do tubiček se svojí značkou a prodává jako speciál..
Ano gumový díly ve vidli se nekamarádí s lithiem, proto se tam používá silikonová (platí hlavně pro elastomerový pružiny který nabobtnaj a pro těsnění ve vzduchovkách)
PS Štěrba je obchodník, takže vychválí to co prodává. Dělá to dobře, ale nechá si to sakra dobře zaplatit. Lidi to kupujou tak by byl hloupej kdyby to nepodporoval.
Já teda používám to samé, čím si mažu ruce - bílá vazelína (vaselinum petrolatum). Když už teda něco potřebuje vazelínu (třeba když rozeberu a skládám ložiska). Jinak používám olej na jízdní kola a šicí stroje, přičemž ty šicí stroje už tam ani nepíšou. Svého času jsem používal "mazací tuk na jízdní kola"( oleje-vazeliny-cistice.he/... ) , co jsem koupil normálně v železářství, kde jsem tehdy kupoval záplaty, bylo to takové červené v tubě, použil jsem ho asi třikrát a nechal v kočárkárně a zmizel a už se neobjevil. Takže od té doby buď olej nebo právě pleťovou vazelínu, tam kde by olej vytekl. Když jsem ještě měl staré kožené sedlo, mazal jsem s ní i to, aby bylo vláčné a nenasákalo vodu. Teď mám plastové a to snad mazat nepotřebuje. No ale já mám docela staré kolo.
Na ložiská vyhovie akékoľvek viacúčelové ložiskové mazivo, hustota NLGI 2, zahusťovadlo líthne či vápenné mydlo alebo sulfonát vápenatý (calcium sulfonate). Častokrát sú dnes k dostaniu s vysokotlakými prísadami. Na bicykel ani nie sú potrebné, ale nevadí.
Ja mám odskúšané nasledovné: Motorex 2000, Autol Top 2000 long-life (podľa mňa to isté ako Motorex), Den Braven (vo vytlačovacej kartuši ako silikón), Ams Oil Multi-Purpose, Dynamax LTA 2 EP, Liton LT 2 EP. Žiadne veľké rozdiely som v prípade bicyklov nepozoroval. V prípade náročnejších aplikácií - ložiská a otvorené ozubené kolá na rôznych poľnohospodárskych strojoch a kosačkách, kde sa dosť práši a lieta mokrá tráva som si predsa len všimol, že tá syntetická od Ams Oil trochu vyčnieva. Príde mi trochu stabilnejšia, menej do seba ťahá špinu, a nemusím to tak často rozoberať.
Na závity používam hliníkovú montážnu pastu. Osobne mám síce predraženú AAS Juice od Juice Lubes, ale tú istú prácu urobí aj napr. násobne lacnejšia tuba od Lavia.
Brzdy - šrouby držiace ramená na čape - lepím modrým lepidlom na závity. Dtto šroubky držiace kladky na prešmykači.
Reťaz voskujem z dôvodu nešpinenia.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.