Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chtěl bych se zeptat na problematiku garanční prohlídky u elektrokola...Doporučuje se udělat max. do 2 měsíců od koupi s najetím cca 100 - 200 km. Při této první kontrole by se mělo zkontrolovat, zda je kolo seřízené a případně se odstraní drobné nedostatky, které vznikly při nájezdu prvních kilometrů. A záznam o provedení garanční prohlídky se pak zapíše do záručního listu. Toť teorie...A moje dotazy jsou, 1) zda se musí nutně udělat u prodejce a pokud se neudělá, 2) zda to má či nemá vliv na klasickou 2-letou záruku...Kupoval jsem ho přes internet u prodejce vzdáleného od mého bydliště zhruba 180 km = tam a zpátky 360 km, za cestu dáte 1000 Kč, ale bude levnější prohlídka za 300 Kč. Sice nevím za kolik by tu garančku udělali jinde (např. v místě bydliště), kde jsem elektrokolo nekupoval...ale možná to vyjde v globálu přibližně stejně, ale na čas určitě ne. Anebo to povinnost není, děkuji
Garanční prohlídka není povinná a na zákonnou záruku vliv nemá.
Po pár desítkách km si díly sednou a je třeba doladit seřízení, dotažení šroubů atd., může to udělat kdokoliv kdo to umí. Je dobrý veškerý šrouby "ocel v hliníku" máznout grafitkou, podobně sedlovka v rámu, 4hran na klice apod. Na sucho se to do sebe zažere tak že to je po čase problém rozebrat. Seřídit konusový ložiska (to je lepší hned - z výroby často bývaj přetažený = 1. jdou ztuha 2. rychle odejdou, pokud tam jsou věnečky tak je vyházet a přidat kuličky), dotahnout 4hran na klikách (ten je třeba dotahovat pravidelně jinak se vymačká), docentrovat kola atd. atd., je toho dost. Většina garanček z toho udělá jen minimální část, zbytek neřeší a pokud si vyžádáš všechno výše uvedené tak tam necháš raketu. Dost mechaniků to ani pořádně neumí, např. konusy v nábě - neví že s vyndaným kolem se musí ložisko seřídit s malou vůlí (kterou následně při upnutí vymezí stlačení osy rychloupínkem)..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.