Musím se nejdřív zbavit tuku a pak získat svaly, nebo to lze současně?
Od:daviddodpovědí:7změna:
Ahoj, dejme tomu, že mám relativně vysoké procento tělesného tuku, asi 16% a velmi malé svalů - jen to odhaduji, asi 2 roky zpět mi to takto vyšlo a nyní to bude podobné. Mám taky ale velmi vyrovnané BMI. Cíl je získat svaly - viditelně. Musím se teda nějak odděleně zaměřit na shazování tuku a následně na budování svalů (případně naopak). Nebo lze dělat obě nějak zároveň? Děkuji za odpověď
Posilováním jednak získáváš svaly, jednak spotřebováváš energii. Ale počítej, že to nebude asi pokaždé 1g svalů za 1g tuků, takže ti váha bude různě kolísat. A svaly jsou na objem těžší než tuk.
Chceš nejdříve nabrat co nejvíce svalů, přitom se automaticky spálí část tuků (více svalů = rychlejší úbytek tuku) a před sezónou uděláš tzv. cut, kdy se zaměříš čistě na shození tuku a tím se odkryjí ty svaly pod nimi.
Bylo by to moc krásné, kdyby to fungovalo tak, jak píšou ostatní. Nabírat svalovou hmotu a zároveň se zbavovat tuku. V praxi to však takto u normálního člověka nefunguje. Na vás je rozhodnout, co chcete. Buď chcete nabírat svalovou hmotu, pak je třeba mít o trochu vyšší kalorický příjem než výdej, ale je třeba počítat, že naberete nějakej ten tuk. Anebo chcete hubnout a rýsovat, a to pak je třeba mít o trochu menší kalorický příjem než je výdej. Ale objem svalové hmoty příliš nezvětšíte (spíše jen zpevníte). Spoustu lidí ve fitku to dělá tak, že přes zimu nabírají a pak to na léto rýsují.
Sice píše viditelné svaly, ale tohle je nejlepší začátek. Až zhubne, budou se mu svaly budovat s předchozím posilováním lépe, už bude mít nějaký základ.
@elisa24: Je úplně jedno, jestli chce být nabušenej kulturista nebo jen nabrat trochu svalové hmoty. Je potřeba se rozhodnout, co je cíl - redukovat tuk nebo nabírat novou svalovou hmotu. Pokud nemá nějakou super genetiku, tak nejde dělat oboje najednou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.