Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dospělý začátečník na kole?

Od: alena350® odpovědí: 11 změna:
Zdravím všechny a prosím o Sdílení zkušeností: naučili jste se někdo z vás jezdit na kole až v dospělosti, řekněme ve středním věku?
Mám kamarádku, která jezdit na kole neumí, celkem by to ráda zkusila, jen není jasné, jak začít? Myslíte že by pomohlo, kdyby to zkusila nejdřív například na obyčejné koloběžce?Že by jsi i jako na trénovala rovnováhu… Nebo jak začít? Děkuji za vaše zkušenosti.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kdosi
hodnocení

6x

Koloběžka (ale dvoukolá) není špatný nápad, hlavně se na ní může naučit, že se řídí přenáčením váhy, nikoli točením volantem a že ve větší rychlosti musí i ty zatáčky dělat větší.

Kolo bych pro začátek volil dámské, spíš menší, aby snadno dosáhla na zem oběma nohama ze sedla a hlavně ne "levné", ale přímo "laciné", ideálně z druhé ruky a obouchané, aby neřešila bezpečnost (natož vzhled) kola, ale hlavně svojí. S tím, že až se trochu naučí jezdit, tak si pořídí teprve to "první opravdové", tohle že je jen cvičení pomůcka, která je odepsaná k zahození už při koupi.

Já bych dal přednost "torpedu", kde se brzdí zášlapem v protisměru (ale vybaveném oběma brzdama, a to tak, že dobře a silně brzdícíma), oproti "přehazovačce", kde je to právě o to přehazování složitější, při blbém používání padají řetězy a podle zařazaných stupňů se to pokaždé chová jinak - někdy to nejede ať šlape jak chce rychle (nízký stupeň vhodný do prudkých kopců), jindy to nejenže nejede, ale ani se to nedá ušlapat (vysoký, vhodný pro rozjeté kolo na rovině) a pokud to jede, tak pokaždé jinak. (Samozřejmě, že až si pořídí "opravdové" kolo, tak bude přehazovačku chtít, ale tou dobou už bude schopná přemýšlet o zařazeném stupni, nikoli zoufale řešit, jak nespadnout.)

Pro začátky bude príma, pokud by u toho měla kámošku s nekonečnou trpělivostí, která na ni nebude tlačit a nebude se jí smát a když si to bude zkoušet někde za vesnicí na nepoužívaném parkovišti, lesní cestě nebo jiném "letišti" - bez blbých čumilů.

Já se sice naučil na kole už na základce, ale třeba na kolečkových bruslích až po 40 a třeba taiči jsem začal cvičit až v důchodu a spoustu dalších věcí se učím za pochodu až teď. Čím jsem starší, tím víc si toho předem vyhledám na různých jůtůbech a jiných internetech a tím víc si předem prostuduju teorii. Jako mladý jsem se prostě do všeho vrhnul po hlavě a případně si nabil nos. Teď už dávám přednost sázkám na jistotu a mám víc trpělivosti se něco učit.

Ale mnohem důležitější než jak začít je doopravdy chtít a doopravdy začít *smich* (a nenechat se odradit tím, že to ze začátku samozřejmě vůbec nepůjde).

asd1
hodnocení

4x

Spíš odrážedlo - z kola sundat šlapky (resp. celý kliky), sedlo aby dosáhla nohama na zem a může si chodit. To je nejlepší způsob jak se naučit držet rovnováhu, zatáčet a brzdit. Až to bude umět přidá šlapky. Kdo by se jí smál tak je debil.

Koloběžka jde taky, spíš nějakou větší s většíma kolama, ale je tam jiný pozez než na kole, spíš tedy postoj. Koloběžka je víc podobná běžkám než kolu.. Ale pro nácvik rovnováhy OK. Hůř brzdí, má snahu blokovat přední kolo a pokládat se na bok..

Až zvládne jet, tak klidně nějaký kurz jízdy od profíka který umí a umí učit, základ je umět zatáčet, brzdit a projíždět různý díry, výmoly atd. + umět se pohybovat v provozu, ať už na cyklostezce nebo mezi autama.

amperr

z kola sundat šlapky (resp. celý kliky)...

Takhle jsem učil holky (dcery), s technikou souhlasím, akorát je problém, že dolů musí i středová osa a řetěz. Řetěz bez tácu nemá na čem viset a středová osa překáží a hrozí zraněním.

lmgify
hodnocení

4x

Začal bych tím, jak stát s kolem ("padnout do strany a postavit se na nohu")

Pak jak brzdit (pomalá jízda z kopečku nebo ji tlačit, jemně stlačit brzdu, těsně před zastavením padnout na stranu a vystrčit nohu)

Pak rovnováha: samospádem z mírného svahu (nebo tlačit na rovině), často brzdit a zastavovat.

Pak šlapat do pedálů na rovince, často brzdit a zastavovat. Vysvětlit, že musí jet určitou minimální rychlostí, jinak je těžké udržet rovnováhu.

Zatáčení až nakonec, spíše samoučení. Vysvětlit, že se zatáčí natočením a nakloněním.

Kolo bych použil běžné, dámské, s běžnými brzdami (ne tu dětskou zášlapnou brzdu), zvolit rovný trávník (lépe se padá), možná velmi mírný svah.

Hlavně po naučení základů hodně jezdit a nechat experimentovat.

Velmi správně to popisuje imgify
Aby se hned v začátcích nezranila, tak je nutné naučit se co dělat, když na kole ztratí rovnováhu. Je potřeba brzdit a zároveň vystrčit nohu na tu stranu, kam se kolo naklápí. O vystrčenou nohu se opře a zabrání tím pádu na bok. Lze to řešit i tak, intenzivně zabrzdit a ihned po zastavení seskočit ze sedla rozkročmo kvůli rovnováze. Je potřeba vyzkoušet, co jí bude vyhovovat a bude spolehlivější, tím bych určitě začal.
Je potřeba si uvědomit, že při jízdě krokem se jezdit nenaučí, kolo je v takové rychlosti velmi vratké. Učit se jízdu je potřeba při nějaké minimální rychlosti, čím jede kolo rychleji, tím snadněji se na něm udržuje rovnováha.
Začínat ježděním na koloběžce není dobrý nápad, to je natolik něco jiného, že si tím pomůže minimálně, pokud vůbec.

Ta videa jsou naprostý bizár. A neberu to, že se adept na kole učí. Takhle získá nesprávné návyky.

Správné seřízení výšky sedla je zde: kolacihal.cz/...

Obraz 1. (z "instruktážního videa") špatně

Obr. 2 správně

Dospělý začátečník na kole?
Dospělý začátečník na kole? #2
lmgify

Souhlasím s @ernie se správným nastavením výšky sedačky a řidítek před prvním použitím kola. Považoval jsem to za samozřejmé, asi jako nastavení sedačky auta v autoškole.

Také mě ty pokrčené nohy pod břichem vadí, když vidím lidi takto jet.

hodnocení

Děkuji za doplnění, cenné informace.

hodnocení

2x
Koloběžku bych nezatracoval. Žena na kole umí, ale je velmi nejistá. Na koloběžce je spokojená. Doporučuju aspoň 20" kola pro pohodlnou jízdu. A nekupovat supermarketové trháky za 3000...

fram
hodnocení

0x

Pro začátek radím městské kolo s pohodlným nástupem. Na můj TREK se v užších kalhotách natupuje a slejzá s rizikem hubního pádu. cyklospeciality.cz/...

Učení: držet za sedlo a pustit, když o tom neví: Hele, už to umíš!.

pb®
hodnocení

0x

Já. Tedy ne že bych na kole neudržela rovnováhu, to jsem uměla už od dětsví, ale technika hrůza. Nasedání mizerné, vždy jsem umístíla zadek na sedlo a šlápla do pedálu, přes šlapku ani náhodou, to umím tak dva roky. Přehození nohy přes sedlo nebudu umět asi nikdy. Sesedání přes šlapku jsem taky neuměla, vždy jsem zastavila a čekala, na jakou stranu se převážím. Z kopce jsem nejezdila. Nasedání a sesedání jsem trénovala na liduprázdném opuštěném vyasfaltovaném plácku za barákem. Jezdit pravidelně jsem začala za covidu a drží mě to dodnes. Docela jsem se vyjezdila, už zvládám i lesní či polní cesty, cyklostezky vedoucí po silnici, kopce které jsem dřív nesjížděla. Přesto dobrý jezdec na kole nikdy nebudu, ale takhle mi to stačí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]