Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zhoršení v běhu

Od: kristyna odpovědí: 12 změna:
Zdravím,
Nerada se obracím na poradnu, ale už vážně nevím co dělat.
Začala jsem běhat cca v prosinci 2023. Moc se v běhu nevyznám a proto jsem chodila jenom běhat. Snažila jsem se uběhnout čím dál větší vzdálenost a takhle to šlo až do dneška. Někdy jsem zařadila intervaly, fartleky apod. V dubnu a v květnu jsem na začátečníka co neuběhl ani kilometr, naběhala 5 km za průměrný čas 5:35 na kilometr. Ale potom se to začalo nějak zhoršovat. Při každém dalším běhu naběhám o něco horší čas a někdy i menší vzdálenost. Teď běhám zhruba 6:40- 7 minut na kilometr a nevím co dělat. Cítím se strašně. A myslím že to přetrénováním nebude, pravidlo 80:20 dodržuji. I když u mě jakožto u začátečníka to nejde poznat, jelikož nedokážu běžet rychleji takže běhat 6:40 "mým nejrychlejším tempem" a 7-8 minut "pomalým tempem".

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

runner2
hodnocení

1x

Běháš velmi krátce a pravděpodobně z nízké kondice před tím. Přestaň běhat podle hodinek, běhej pravidelně, pomalu podle pocitu a spíše na pohodu aby jsi z běhu měla radost. Se zrychlovaním nespěchej, účelem je aby se běh pro tebe stal přirozeným pohybem. Prostě umět opakovaně v týdnu uběhnout třeba 10km a být s tím v pohodě. Spousta lidí dělá chybu, že běhá na jejich poměry a zkušenosti rychle a neumí běhat pomalu.Prostě potřebuješ se vyběhat a né honit tempo na které nemáš. Taky nevím koik ti je, jakou máš váhu.. A běh prokládej i jinými sporty - kolo, plavání, rychlá chůze. Běh tě má bavit a ne se po něm cítit "strašně".

runner2 Přestaň běhat podle hodinek, běhej pravidelně, pomalu podle pocitu a spíše na pohodu aby jsi z běhu měla radost.

Znám dost lidí, co místo užití si přírody a pohybu, takjsou neskutečně vystresovaný z toho, za jak dlouho ujeli úsek, který pravidelně jezdí, furt čumí na tachometry/mobil. A domů se vracejí ještě ve větším stresu než když šli, jeli ven

hodnocení

0x

Běháš každý den? Zkus vynechat nějaké dny. Já vynechala pár týdnů (měla tři týdny na ruce sádru + pak ještě období po sundání sádry) a první běh: 2. nejlepší tréninkový čas na 10 km, druhý běh: 1. nejlepší tréninkový čas na 10 km a to jsem se vůbec nesnažila. Asi běháš jen pro zábavu, tak proč se tím vůbec stresuješ? Běháš pár měsíců, tak choď jen pro radost, třeba prodlužuj dál vzdálenost, časem se to zlepší samo a pak se zaměř na časy. K tomu běhu také posiluj, hlavně nohy a střed těla.

kristyna
hodnocení

Každý den neběhám. Většinou běhám obden to znamená 3-4 týdně. Ale děkuji za radu.

Používáš HR pás? Možná by ses mohla řídit dle toho.

krikri
hodnocení

0x
Ahoj, kolik ti je? Nenastaly v tvém životě nějaké změny?
Asi ti moc neporadím, ale stalo se mi něco podobného. Chodila jsem běhat 3x týdně, pak jsem zkusila i soutěže a bavilo mě to. Možná to bylo pubertou nebo mi chyběl čas na jiné věci, a najednou jsem se zhoršovala a zhoršovala. Dřív jsem uběhla 800 za 2m 50s a postupně to šplhalo až na 4 minuty. Tak jsem přestala. Teď nedobehnu ani na zastávku.
Takže ať to s tebou dopadne jakkoli, nevzdávej to!

asd1
hodnocení

0x
Oproti jaru je tepleji, takže klidně en ze spatne snasis přehřátí.. zkus až bude chladněji, jinak změnit pohyb třeba za plavání, kolo, beachvol apod. Přetěžování to klidně být může taky, začínáš a tělo se brání, 5:30 nijak oslniv tempo není, pořád to je pomalý běh.. Od veci není ani sportovni lekar.
kristyna
hodnocení

Já chodím běhat ráno, kdy ještě teplo není, takže myslím že přehřátím to nebude. Taky se nijak nepřetěžuji mám spíš pocit, že bych toho zvládla mnohem víc.. Ano vím že 5:30 není rychlé tempo, ba naopak pro většinu lidí pomalé, ale pro mě to je moje nejrychlejší.
asd1

Právě, pořád jsi "pomalík", takže přetrénování to klidně být může i když běháš relativně málo...

dco
hodnocení

0x
Co je ten fartleak?
runner2

Fartlek je zpusob treninku, kdy stridas rychle a pomale tempo. Napr. mas v planu bezet 10km, a stridas useky 1km rychle a pomalu. Nebo treba v clenitem terenu bezis kopce rychle, zbytek pomalu.

hodnocení

0x
1. neběhal bych každý den, aby se stačilo tělo zregenerovat 2. měřící appky apod bych vůbec neřešil a nějak prostě podle sebe. Nemůžeš su furt přidávat, když nezvládáš stávající tempo nebo vzdálenost. Já si taky na koloběžce kdysi vše měřil a je to k ničemu. Člověk si v infarktovém stavu zvýšil průměrku o naprosté minimum oproti "pouhé" fajn svižné jízdě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]