Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Domácí výroba sáněk

Od: kacu* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

konečně začalo sněžit i v Brně a opět si nedokážu poradit .. :) všude jsem hledala - alespoň myslím.. a nemůžu najít : potřebovala bych sáně, ale ne jenom si je koupit nebo půjčit, ale chci si je vyrobit (asi si říkáte blbej nápad), ale už mě nebaví jenom pořád dokola chodit na nejbližší kopec nasednout na koupené sáňky a sjet dolů, ale taky si je vytvořit... kdyby se to podařilo byla by to pohádka... dokud bych ovšem neskončila s dírou v kalhotech :) Stručně řečeno : jak si vyrobit vlastní sáně?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

0x
kacu*
hodnocení

děkuji... trochu složité ale přesto se možná pokusím :)

Celkem deset vrstev jasanové dýhy natřeme vodotěsným klihem na ... dál jsem to nedočetl, tahle věta mě zbourala, to je jako z rad ptáka Votvíráka :)) Ale k dotazu. Postavit si sáně není až tak složité, ale chce to mít aspoň základní truhlářské vybavení ( pila, srovnávačka...) a nářadí (svěrky, dláta, čepovku...) Dělat sanice z vrstveného dřeva podmácku mi přijde lehce nešťastné, lépe je určitě ohnout napařený (dá se i povařený) hranolek. Samozřejmě do šablony, ta je nezbytná. No a pak jen začepovat vrchní díl, prolepit nejlépe PUR lepidlem (Soudal 60A)- Optimální bych to viděl oměřit z existujících saní. Já, ač původem truhlář, mým dítkám jsem sáně nevyráběl, nýbrž jsem zrepasoval saně, které jsem dostal coby dítko od svých rodičů. Jsou tudíž 40let staré a přesto nové :) Menší zlepšováček - původně měly sáně sedadlo propletené nějakým ,,hadrovitým´´ popruhem, ten však po letech shnil, jako výborná náhrada se ni osvědčily bezpečnostní pásy z auta - je to pevné, nenasáká to vodu - a bylo to na vrakáči za ,,pěkně děkuju´´.

buss
hodnocení

0x

Mám takový dojem, že jsi školou povinná ještě, podle minulosti. Jak umíš dělat s tvrým dřevem, kdo ti je ohne? Pamatuji, že to otec kdysik nám dělal, i lyže, ale pára, svorky ... mrkni se, jak se dělají u Thona židle... Nebo ještě z hliníkových trubek, ale kdo ti to svaří? Taky ze starých lyží, i dětských, možna jednodušší. Nebo jsem jezdil na plechu z kamen, třeba Petry. Co tak duše z auta, PE pytel něčím nacpaný, lavor ... zapřemýšlej, vše co klouže.

doplněno 28.11.10 23:11:

ještě i vyhozené prkno, snowboard

jabraka*
hodnocení

0x

Je tu v poradte.cz jeden dotaz:Jak vyrobit perpetum mobile?Tato je trochu lehčí,ale jen trochu.Vyrobit cokoliv ze dřeva umí kde kdo.Vyrobit něco ze dřeva a vědět,jaké to dřevo má vlastnosti,je už složitější.Vyrobit něco z kvalitního dřeva,aby to za něco stálo,každý neumí.A ještě to musí fungovat a ještě to musí být bezpečné.Tato hlediska musíš splnit,pokud chceš vyrobit sáně.A ještě ke všemu na to musíš mít patřičné nářadí.

JABRAKA

1jara*

Postup výroby sání. Staré sjezdové lyže, na ně přilepíte a doplníte vruty starou zkrácenou židli může býti s opěradlem. Veselé sáňkování.

hranol*
hodnocení

0x

Já jako malej měl oblíbený pytel s poskládanou dekou (bylo to to nejrychlejší) deka nebo polštářek být nemusí, ale jízda je pohodlnější a není cítit každý hrbolek *smich* A to nemluvím o tom, že po jízdách byl sníh jak zrcadlo. ti nejlepší zvládnuli i s pytlíky na nohou (jako při branném cvičení) Saně a boby byla zavrhnutá věc. Dokonce si vybavuju, že jeden měl takovou jakoby koloběžku, jen místo koleček byla lyže, Ale už nepovím, zda to byla nějaká domácí výroba, nebo něco z tuzexu (už jsem to nikdy nikde neviděl)

kacu*
hodnocení

Dík za rady.. sem vděčná a nevíte, když jedu na plastové lopatě... (blbej vynález, stějně polovinu svahu sjedu po zadku :D ) aby mi nepadal sníh do očí..? mám brýle a je to docela nepříjemný. nicméně fakt díky zkusim ty lyžosáňky... a ohýbat dřevo mi může táta v dílně ... ten tam má věcí že ani neví na co všechno to je :) to by nebyl ani takovej prolém..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]