Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koloběžka s nenafukovacíma odpruženýma kolama - zkušenosti

Od: hafhaf® odpovědí: 11 změna:

otázka zní jestli, resp. nakolik, odpružení obou (tj. i zadního) kol u koloběžky může kompenzovat to, že kola nejsou nafukovací (a pochopitelně coby PU (polyuretanový) patřičně tvrdý)

podle mě je jízda na nenafukovacích, a to i větších (20 cm) kolečkách prakticky v rámci města nemožná - to prostě drncá tak moc, že je jízda natolik otravná, že ji člověk (s výjimkou vysloveně nouzovejch situací) neprovozuje - moje osobní zkušenost (ono je dost otrava jezdit na pevnejch kolečkách i na drsnějšim asfaltu);
s jízdou na odpružený koloběžce ale vůbec nemám zkušenosti, takže bych a potřeboval vědět, jak moc odpružení nafukovací pneumatiku nahradí při jízdě po víceméně hrbolatý dlažbě apod., prostě hlavně v městskejch podmínkách

jistě to záleží na konkrétnim odpružení, k tomu můžu jen doplnit, že mi jde o tuhle koloběžku - lidl.cz/... - jde o typ, kterej Lidl prodává dlouhodobě, dřív ho občas nabízel i s brzdou ovládanou lankem (nějakýho dle mě naprosto idiotskýho typu, kdy i tahle brzda jen přiklápěla blatník na zadní kolo),
tahle koloběžka by teda měla mít přední odpružení asi pružinový a zadní asi gumový (?), kolečka sou 20 cm, celkem úzký a z tvrdý hmoty (zkušenost s jízdou na nejspíš přesně takovejhle (průměr, profil, pevnost) ovšem neodpruženej kolečkách mám, a tu právě za sebe hodnotím jako pro diskonfort nepřijatelnou (na rozdíl od jízdy na nafukovacích i stejně velkejch kolečkách))

kromě základní otázky - nakolik odpružení nahrazuje nafukovací kolečka - by mě samozřejmě zajímaly i jakýkoliv další poznatky k tématu - případný problémy z hlediska poruchovosti, případnej diskonfort kvůli zhoupávání při odrážení (? - zmínku o tom sem na netu zachytil)

jak píšu, jde mi hlavně o to, jak by se asi tak mohlo chovat odpružení na konkrétní výše uvedený koloběžce, nicméně i informace k odpružení (i jen předního kolečka) získaný na jinejch typech koloběžek mě zajímaj, jen mi jde o fungování kombinace odpružení + pevný kolečka (samozřejmě spíš menšího průměru zřejmě tak max. kolem těch 20 cm, ale ono se asi větší pevný koloběžkový kolečka ani nedělaj)

mimochodem, u daný koloběžky by mě taky zajímala vejška nášlapný plochy (stupátka) nad povrchem (je až absurdně debilní, že tenhle klíčovej údaj zásadně nikdo neuvádí...), podle obrázku to odhaduju tak na 9 cm, pokud by někdo přímo tenhle typ měl, byl bych za přesnou míru vděčnej
(jen pozor - je potřeba to změřit pořádně, tj. koloběžka nesmí bejt ani trochu nakloněná, to pak dává chybný čísla, tomu se zabrání tak, že se při měření (na rovnym povrchu) změří vejška na obou stranách stupátka - musí bejt stejná)

otázka dost spěchá - t.č. sou pro mě nejdůležitější odpovědi během tohodle sobotního dne do odpoledne (takže je pro mě lepší, když odpovíte dřív stručně, než pozdějc obšírně),
ale klidně pište k tématu i pozdějc (třeba i po roce, pokud na otázku nějak narazíte), odpružení u koloběžek mě pravděpodobně bude zajímat dlouhodobě a k odpovědím se můžu dostat kdykoliv...

Koloběžka s nenafukovacíma odpruženýma kolama - zkušenosti

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Odpruženou kolobku stejné konstrukce mám z decathlonu. Je to pocitově příjemnější oproti neodpružené, ale spíše jde o bezpečnější přejetí nějaké drobné nerovnosti - prasklina, malinký schodek(nájezd). Na velmi hrubém asfaltu, kočičákách apod je to stále nepříjemný a sebemrskačský kostitřas. Ta kolobka je dobrá např do města na krátké přejezdy v kombinaci s mhd apod. Na pěkném povrchu - hladkém asfaltu nebo rozumném chodníku to bude fajn a znatelně zrychlí přesuny po městě. Jen pozor, na mokru prakticky nebrzdí,ta brzda na páčku stále jen tře o vrch kola! Jinak koloběžka s běžnými 12" nafukovacími koly bude nesrovnatelně komfortnější a dá se použít na mnohem větší vzdálenosti. Jen nebrat z hypermarketu - ty mají malou nosnost, velmi špatné středy apod. Dá se ale někde do 5 tisíc koupit kvalitní. Skládací Kostka nebo Mibo 16" je prakticky plnohodnotný dopravní prostředek, ale bohužel nestojí dvanáct stovek, jako tady ta plechová chrchla z lidlu.
hodnocení

no sláva!, první rozumná odpověď k věci;
že by byla jízda s nafukovacíma a eště tak obříma kolečkama lepší než nějaký odpružení, nepochybuju (po městě je (pro mě) zcela přijatelná i jízda na nafukovacích 15 cm kolečkách...);
jde mi o to, nakolik teda daný odpružení zlepšuje konfort než jízda se stejnejma (20 cm, klasický užší, PU) kolečkama bez odpružení? (takovou koloběžku mám, takže vím, jak to vypadá (a hodnotim to jako už příliš blbý)); chápu, že odpověď nemůže bejt jasně jednoznačná, ale byl bych vděčnej za pokus o ještě podrobnější vylíčení (případně srovnání) jízdy s odpružením;
případně i za další postřehy jak k tomu odpružení (přeba stran trvanlivosti, možný poruchovosti), tak k daný koloběžce vůbec;
a zajisté bych velmi uvítal i to případný změření vejšky stupátka (tj. horní plocha stupátka (nezatíženýho) vůči ploše (rovný) terénu)...

(že je ta brzda blbost, sem si říkal hned, jak jsem viděl, jak má fungovat, to si můžu (s úplně stejnym efektem nadměrnýho opotřebovávání kolečka a dokonce i blatníku) na ten blatník šlapat rovnou, tady si jí už odpustili (čimž teda formálně deklasovali kolobku coby nepoužitelnou na veřejnejch komunikacích, prakticky jí vylepšili odstraněním zbytečnýho prvku)

hodnocení

(P.S. pochopitelně odvolávám prosbu na případný změření vejšky stupátka, pokud nepopisujete (pravděpodobně) úplně stejnej model jako ten z Lidlu, měl jsem pocit, že by mohlo jít o stejnej;
jinak přesně jako doplněk v kombinaci k MHD bych jí zamejšlel, neplánoval sem s ní dělat mnohakilometrový tůry, ale jde mi o tu jízdu po hrbolatym povrchu)

Na hrbolatém povrchu to fungovat nebude - kola jsou malé, tvrdé a úzké. Nebude to tolik drnčet do řidítek, ale kontakt s povrchem je stále stejný. Jestli je možnost otestuj v decathlonu.

hodnocení

no, to drnčení je to, co mi vadí... (-:, možná ne drnčení řídítek do rukou, ale vůbec celý koloběžky do celýho těla, už si to tak přesně nevbavuju, to bych si teď musel tu neodpruženou kolobku s obdobnejma (resp. asi stejnejma) kolečkama zas vyzkoušet, dobře si pamatuju podstatu, tj. že sem si to vyhodnotil jako až moc otravný...,
moje očekávání je, že právě odpružení, a dokonce na obou kolečkách, by mělo drncání slušně utlumit, a tady se snažím zjistit, jak moje očekávání odpovídá realitě (taky by mě specielně zajímalo, jak je znát tlumení zadního kola)
což o to, vyzkoušet a případně vrátit by měla jít i kolobka koupená přes Lidl (nevim teda jakou toleranci by měli k tak či onak ojetejm kolečkum, ale asi by ji měli), ale přece jen bych mnohem radši měl co nejlepší informace a představu předem, než to zjišťovat metodou objednávka - vrácení

(vidím, že moje loudění stran vejšky stupátka koloběžky jste taktně obešel... (-:, což chápu a jak se říká respektuju...)

jirib
hodnocení

0x
Odpoví vám p.Dunlop...
Sorry,ale nečetl jsem až do konce,ten román...
hodnocení

děkuji za naprosto hloupou, zcela nepřínosnou (koneckonců nejen mně, může to zajímat i jiný) odpověď...

mate59
hodnocení

0x

Volil bych větší kola ,t.j větší rychlost ale horší ovladatelnost.Určitě kola nafukovací,lepší komfort jízdy,kór ve městě,kde jsou silnice rozbité.

hodnocení

(mimochodem, je to přesně naopak - čim menší kolečka, tím horší ovladatelnost... - kdo nevěří, ať tam běží, tj. ať si zkusí sject stejnej kopeček na kolobce s 10 cm (8 cm), a třeba jen s 20 cm, natož eště většíma kolečkama (samozřejmě za nějakou hranicí (třeba u kola zvící kohoutovek (-: ) by to nejspíš přestalo platit, ale takový velekola ke kolobkám, kde by už jejich ovládání zas začlo bejt problematický, se myslím vůbec nedělají);
a opět bohužel zcela mimochodná odpověď, já se vůbec neptám na velikost kol, nebo na srovnání odpružení u pevnejch kol versus kolo nafukovací, já se ptám na to, co se od odpružení dá čekat - nakolik nahradí nafukovací pneumatiku

hodnocení

0x
Máme ji tak 3 roky a párkrát na ní jela manželka, která má 50 kg i s botama. Na takovouto dětskou zátěž to celkem ujde, ale s každým kilem navíc už je to horší. Na mě už to není. Pro normální chlapskou váhu bych chtěl nafukovací. Kdybych chtěl extra šetřit, tak možná upravit tuhle.
hodnocení

dík za odpověď; to mě trochu překvapuje - kolobka je deklarovaná do 100 kg zátěže, takže bych čekal, že by tak nějak mělo fungovat i odpružení (asi je potíž udělat ho tak, aby reagovalo cca stejně na celej možnej váhovej rozsah (ale aspoň by teda snad mělo mít optimální střed někde kolem 70 kg...));
podle vás teda čím vejš nad 50 kg, tím míň odpružení funguje? (máte představu jak to vypadá kolem těch 70 kg?)
(počítám, že se tlumení nedá nějak nastavovat?)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]