Zdravím, chtěl bych posílit core a zmenšit břicho. Bohužel u oblíbeného planku břicho skoro necítím (i když se ho snažím zapojit jeho cíleným zkrácením) a do půl minuty cítím, že se zapojují hlavně bedra, což je špatně. Podobně sed-lehy mi tahají hlavně záda. Jaký cvik je čistě na břicho, aby to za něj nepřebíraly ostatní svaly? Do toho ještě dělám 45s plank na každém boku a pak tuto sestavu, ale z toho zase cítím hlavně stehna... 50x high knee clap (koleno nahoru + tlesknout rukama pod kolenem, noha dolů + tlesknout nad hlavou) 50x high knee (ruce v úhlu 90° od těla a kolenem se dotknout dlaně) 50x side crunch (ruce za hlavou a loket se dotkne kolena na straně) 50x cross crunch (ruce za hlavou, loket pravé ruky se dotkne levého kolena a naopak)
Dobrý den, jako mladí jsme dělali na břicho normální české, moravské, slezské a slovenské "sklapovačky" (anglický název si musíte najít sám ). Zdravím!
jgff
To už dneska není in! Zjistilo se totiž, že to je škodlivé
Tak sklapovačky jsou svým způsobem ještě těžší leh-sedy, kde cítím, že mi spíš pracují záda než břicho. Ale zkusím, uvidím.. Jinak co se anglických názvů týče, nejde mi vůbec o to co je in nebo není. Prostě neznám český ekvivalent toho cviku. U planku mě napadá prkno, ale počítám, že většina lidí to zná pod anglickým názvem..
previt - rozumím. Pamatuji si ze školního tělocviku, kdy nám učitel tvrdil, že tento cvik je na břicho (jeho zpevnění) a poznáte to podle toho, kde Vás potom bude bolet.
Právě že mě bolí hlavně ty záda (dolní partie). Takže mi přijde, jako bych měl to břicho tak slabé, že ostatní svaly za něj přebírají práci skoro ihned...
Hledejte cvik na transversus abdominis. Cvičí se na zádech v neutrální pozici a vlastně jde o dechové cvičení, při kterém má možnost se zapojit. Při sklapovačkách, zkracovačkách, prknech, se zapojují silnější svaly a transversus ne. Je to sval, který obepíná trup jako korzet a dělá štíhlý pas. Když se podíváte na fotky kulturistů, často lze najít fotky, kdy mají sice six pack, ale pod ním povolený transversus a třeba i s diastázou, břicho vyvalené. To protože posilovali přímý sval břišní a ne ten příčný. Přímý sval v podbřišku se podvléka pod příčný, proto tzv. spodní břicho zpevníme jen cviky na transversus. Zkrátka silný transversus je klíč k silnému core, plochému břichu a zeštíhlení pasu. A prkno nebo sklapovačky k tomu nevedou.
Díky za konkrétní tip! Už jsem si vygoogloval a zkusím, jak mi půjde to zapojit..
Protože jsem (kromě výše uvedených cviků) zatím dělal hlavně to co znám z dětství, tzn. zkracovačky, nůžky a i takové to šlapání nohama jako na kole v lehu, ale tam prostě člověk cítí hlavně ty přepínané spodní záda (bederní vzpřimovače). Takže člověk pak po těchto cvicích má spíš pocit jako starej dědek, kterej se předklonil pro něco těžkého a už se nemůže narovnat. A břicho je přitom úplně v klidu..
žádná přirozená metoda na zmenšení břicha a současné zachování všech ostatních parametrů lidského těla neexistuje, některé skuiny svalů vždy spolupracují , vžy se změní i další části, to se řeší umělými zákroky
To jsme se špatně pochopili. Nejde mi o to posílit jen střed těla bez ostatních svalů. Ale sám cítím, že střed těla je nejslabší a potřebuji se na něj zaměřit. A bohužel mi přijde, že místo posílení středu posiluji ostatní části (v tomto případě záda a nohy) a tak hledám cvik, kde by za břicho tu práci nemohl jen tak jednoduše převzít jiný sval. Abych se opravdu zacílil tam..
Sed-lehy jsou na břišní svaly správně, záda berte jako zadní stěnu. A nutno přibrat posilovač, posilují se i šikmé břišní svaly. Spíš to chce vytrvalost - úspěch zaručen.
Žebřiny, rukama se zavěsit na horní špricli a zvedat nohy ke stropu s cílem dotknout se prsty u nohou stropu. A pokud možno, nedělat to švihem. Pokud je dost místa, lze i mírně do stran.
Zkus hanging L-sit, střihání v hanging L-sit - pokud nejsi zvyklý pořádně viset, tak zase budeš cítit ramena / grip / ruce, ale i tak by core měl být intenzivní. Nebo by jsi mohl začít dead hangingem - tam je zapojený mimo mnoho dalších svalů i core, a když se naučíš pořádně viset, otevře se Ti celá řáda možností cviků na core v hanging pozici. Dobré cviky jsou i s pomocí TRX: zahákneš nohy trochu nad zemí a můžeš se pohybovat mírně dopředu dozadu, dávat pod sebe kolena - najednou, střídavě, dostrany, ... Co se závaží týče, zkus si vzít činku, kotouč, medicimbál a vytačet závaží dostrany - nohy i horní část těla jsou nad zemí.
doplněno 19.02.24 06:29:
Když děláš jakýkoliv cvik na core, mysli na core, zatni se. Když se soustředíš třeba u planku, měl bys core alespoň ze začátku cítit. Když začneš cítit propadajíci bedra, ukonči dané opakování.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.