Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Posílení středu těla

Od: previt® odpovědí: 13 změna:
Zdravím,
chtěl bych posílit core a zmenšit břicho. Bohužel u oblíbeného planku břicho skoro necítím (i když se ho snažím zapojit jeho cíleným zkrácením) a do půl minuty cítím, že se zapojují hlavně bedra, což je špatně. Podobně sed-lehy mi tahají hlavně záda.
Jaký cvik je čistě na břicho, aby to za něj nepřebíraly ostatní svaly?
Do toho ještě dělám 45s plank na každém boku a pak tuto sestavu, ale z toho zase cítím hlavně stehna...
50x high knee clap (koleno nahoru + tlesknout rukama pod kolenem, noha dolů + tlesknout nad hlavou)
50x high knee (ruce v úhlu 90° od těla a kolenem se dotknout dlaně)
50x side crunch (ruce za hlavou a loket se dotkne kolena na straně)
50x cross crunch (ruce za hlavou, loket pravé ruky se dotkne levého kolena a naopak)

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x
Dobrý den, jako mladí jsme dělali na břicho normální české, moravské, slezské a slovenské "sklapovačky" (anglický název si musíte najít sám ). Zdravím!
jgff

To už dneska není in! Zjistilo se totiž, že to je škodlivé :)

hodnocení

Tak sklapovačky jsou svým způsobem ještě těžší leh-sedy, kde cítím, že mi spíš pracují záda než břicho. Ale zkusím, uvidím..
Jinak co se anglických názvů týče, nejde mi vůbec o to co je in nebo není. Prostě neznám český ekvivalent toho cviku. U planku mě napadá prkno, ale počítám, že většina lidí to zná pod anglickým názvem.. ;)
ben®
previt - rozumím. Pamatuji si ze školního tělocviku, kdy nám učitel tvrdil, že tento cvik je na břicho (jeho zpevnění) a poznáte to podle toho, kde Vás potom bude bolet.
hodnocení

Právě že mě bolí hlavně ty záda (dolní partie).:) Takže mi přijde, jako bych měl to břicho tak slabé, že ostatní svaly za něj přebírají práci skoro ihned...

galen
Plank tomu u nás nikdo neříká. Je to prkno.

pb®
hodnocení

2x
Hledejte cvik na transversus abdominis. Cvičí se na zádech v neutrální pozici a vlastně jde o dechové cvičení, při kterém má možnost se zapojit. Při sklapovačkách, zkracovačkách, prknech, se zapojují silnější svaly a transversus ne. Je to sval, který obepíná trup jako korzet a dělá štíhlý pas. Když se podíváte na fotky kulturistů, často lze najít fotky, kdy mají sice six pack, ale pod ním povolený transversus a třeba i s diastázou, břicho vyvalené. To protože posilovali přímý sval břišní a ne ten příčný. Přímý sval v podbřišku se podvléka pod příčný, proto tzv. spodní břicho zpevníme jen cviky na transversus. Zkrátka silný transversus je klíč k silnému core, plochému břichu a zeštíhlení pasu. A prkno nebo sklapovačky k tomu nevedou.
hodnocení

Díky za konkrétní tip! Už jsem si vygoogloval a zkusím, jak mi půjde to zapojit..

Protože jsem (kromě výše uvedených cviků) zatím dělal hlavně to co znám z dětství, tzn. zkracovačky, nůžky a i takové to šlapání nohama jako na kole v lehu, ale tam prostě člověk cítí hlavně ty přepínané spodní záda (bederní vzpřimovače). Takže člověk pak po těchto cvicích má spíš pocit jako starej dědek, kterej se předklonil pro něco těžkého a už se nemůže narovnat. A břicho je přitom úplně v klidu..;)

paveldvorak
hodnocení

0x

žádná přirozená metoda na zmenšení břicha a současné zachování všech ostatních parametrů lidského těla neexistuje, některé skuiny svalů vždy spolupracují , vžy se změní i další části, to se řeší umělými zákroky

hodnocení

To jsme se špatně pochopili. Nejde mi o to posílit jen střed těla bez ostatních svalů. Ale sám cítím, že střed těla je nejslabší a potřebuji se na něj zaměřit. A bohužel mi přijde, že místo posílení středu posiluji ostatní části (v tomto případě záda a nohy) a tak hledám cvik, kde by za břicho tu práci nemohl jen tak jednoduše převzít jiný sval. Abych se opravdu zacílil tam..

fram
hodnocení

0x

Sed-lehy jsou na břišní svaly správně, záda berte jako zadní stěnu. A nutno přibrat posilovač, posilují se i šikmé břišní svaly. Spíš to chce vytrvalost - úspěch zaručen.

runner2
hodnocení

0x

Žebřiny, rukama se zavěsit na horní špricli a zvedat nohy ke stropu s cílem dotknout se prsty u nohou stropu. A pokud možno, nedělat to švihem. Pokud je dost místa, lze i mírně do stran.

hodnocení

0x

Zkus hanging L-sit, střihání v hanging L-sit - pokud nejsi zvyklý pořádně viset, tak zase budeš cítit ramena / grip / ruce, ale i tak by core měl být intenzivní. Nebo by jsi mohl začít dead hangingem - tam je zapojený mimo mnoho dalších svalů i core, a když se naučíš pořádně viset, otevře se Ti celá řáda možností cviků na core v hanging pozici. Dobré cviky jsou i s pomocí TRX: zahákneš nohy trochu nad zemí a můžeš se pohybovat mírně dopředu dozadu, dávat pod sebe kolena - najednou, střídavě, dostrany, ... Co se závaží týče, zkus si vzít činku, kotouč, medicimbál a vytačet závaží dostrany - nohy i horní část těla jsou nad zemí.

doplněno 19.02.24 06:29:

Když děláš jakýkoliv cvik na core, mysli na core, zatni se. Když se soustředíš třeba u planku, měl bys core alespoň ze začátku cítit. Když začneš cítit propadajíci bedra, ukonči dané opakování.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]