Ahoj, zajímá mě jestli je lepší běhat jakoby do vyčerpání tj. hecovat se a překračovat tu mez, kdy je to ještě snesitelné - "jít za hranu", a nebo běhat vždy lehce pod svoje možnosti, v klidu vydýchávat, dávát pauzy, když je potřeba, nepřesilovat se. Který způsob je dlouhobě lepší pro trénink? Takový analogie, která mě taky zajímá,: jako děti nás při protahovní na tréninku aikida vždy "tlačili" do bolesti a musím říct, že to během let přineslo výsledky, ale nedávno jsem četl, že má člověk vždy protahovat na tu mez, kdy mu to ještě není nepříjemní - nebolí ho to tolik, a že tato metoda je rychlejší.
Funguje obojí. Buď v klidu nabehat spoustu klidných aerobnich běhů nebo vyčerpávajících anaerobních. Jít za hranu je zbytečné, ale každý tu hranu vnímá jinak. Jde samozřejmě i o věk a zdraví. První postup je zdravější. Alespoň si to myslím. Důležité je vědět, co je smyslem. Dokázat vyběhnout kopec jako takový nebo za určitý čas... V obou případech musíte jít za komfort jinak zlepšení nenastane.
Na bežeckých webech behej.com a bezvabeh.cz najdeš návrhy na tréning běhů na 5 nebo na 10 km. Podle nich můžeš trénovat, a postupně přidávat kopce. Najdeš tam i rady, taky se na spoustu věcí můžeš zeptat, poradí ti. Běh do kopce? Stejně jako na rovině musíš začít s rozumem a nezahltit se v úvodu, důležité je vydržet. Zůčastňuj se běžeckých závodů, tam získáš zkušenosti a poučíš se. Jsou přístupné pro všechny! Jejich seznam najdeš na webech které jsem uvedl, také např. na mkseitl.cz, iscarex.cz, nebo si najdi český pohár běhů do vrchu. Vždy v oddíle termínovka. Tak ať se ti daří!
To je hodně obecná otázka. Myslíte kopce v rámci úseků? Úseky nemá moc smysl běhat volně, běhají se stalou rychlostí, nebo se tempo zrychluje, dbá se na zvedání kolen, po dobehnuti úseku následuje volný seběh zpět a další úsek. Intenzita dle kondice, délky úseku. Naproti tomu u souvisleho tempoveho běhu nemůžete vyběhnout kopec do padnuti, když pokračujete dále. Podobně tak u fartleku.
runner2
My jsme v zimní přípravě vždy po hlavním tréninku chodili výběhy např. 10x100m se stupňující se rychlostí, závěr v podstatě naplno.
Není univerzální rada. Každý jsme v jiné kondici, v jiné situaci. Před výběhem protáhnout, procvičit a na závěr vyklusat je ale zákon. Ve Vašem případě běhat tak, abyste druhý den mohl znova a těšil se na to. Pak si vyběhnout podle toho, jak se zrovna cítíte. Jak Vás začnou bolet nohy do šesti hodin po výběhu, tak jste to přehnal. Na všechny zátěže běžte postupně. Zpočátku lehce, příští měsíc už nadoraz. Je chyba se hned strhat a pak týden ležet, že to ještě bolí. Taky není jasné, jaký máte sportovní základ, věk, nadváhu...
Pro začátečníka jednoznačně to druhé, nejít na doraz, vydychavat, dávat pauzy.. Na speciální trenink s max. Zatížením musíš mít nabehano a vědět přesně co děláš a čeho chceš dosáhnout.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.