Zdravím, jaké pedály na horské kolo si myslíte, že by bylo dobré pro 9-leté dítě? Nejedná se o žádného závodníka. Nášlapné asi určitě ne a rozhoduji se mezi platformou a klasikou. Ale tam si nejsem jistý. Trošku se u platformy bojím, jak by dopadla jeho noha, pokud by se mu nějak svezla z pedálu a ten ho pak trefil do lýtka. A nakonec jak je to s rozměry pedálu? Díval jsem se, že jsou různých velikostí a v tom jsem ztracený úplně..
Tyhle věci míval Kaufland, pedály stávaly nějakých 150 korun pokud si pamatuju. Za podobné ceny to má i alza (např. alza.cz/... ). Jen je potřeba vědět, jestli jsou dětské nebo už normální. Od jaké velikosti kol se dávají normální se závitem 9/16"u kola pro 9 letého si netroufám spekulovat, jestli tam už jsou normální.
Ano, bez problému. Odkaz co jsem dával výše, to jsou stejné pedály, jen se liší cena (ale dle ceny jsem nehledal). Syn nechtěl na MTB nášlapy, tak jsem mu tam dal stejné jako tyto v odkazu.
asd1
Vhodný je seřídit ložiska, z výroby bývají konusy přetažený a 1. jdou ztuha, 2. vyjedou se oběžný dráhy a udělají se v nich výtluky. Akorát konus je pod kontramatkou pro klíč blbě přístupný, tak na dotažení kontramatky proti konusu je třeba vybavení..
Při montáži závit máznout grafitkou, jinak se hliník s ocelí zažerou do sebe a po čase to nejde povolit, závit osy umí až vytrhat hliník z kliky..
Pedály mají tu výhodu, že se od válečných let nezměnily. Takže se rozlišuje dětské kolo (závit 1/2 palce) a normální kolo (závit 9/16 palce). Na pravé šlapce normální závit, na levé levý závit. Ale minimálně 50 let je to stejné (když vezmu co všechno se změnilo...).
Já osobně (pro sebe) vždy beru to nejlevnější. Ono to nějaký rok vydrží. Hlavně před zašroubováním je to potřeba namazat, jinak to z kliky nedostanete. (Já to kdysi nevěděl, tak jsem ulomenou šlapku ještě s pomocí souseda dostával ven metrovým hasákem, a to už jsem spíš byl smířený s tím, že budu kupovat novou kliku.)
Hlavne namazať. Aby nedošlo ku galvanickej korózii v závite medzi hliníkovou kľukou a oceľovou oskou pedálu (dtto mazať štvorhran / viachran kľuky na stred či hromadu ostatných spojov na bicykli). Zatuhnúť dokážu ale aj spoje oceľ / oceľ. Nenamazané nejde po pár rokoch urvať bez použitia veľmi hrubej sily s rizikom poškodenia dielov. Ideál je hliníková, keramická, či medená montážna pasta (tieto pasty len pre závity). Vyhovie ale aj kdejaká univerzálna vazelína na ložiská. Alebo núdzovo aspoň olej. Ten by som ale do roka premazal…
Tak si říkám, jestli je vůbec nutné ty pedály mazat, když ta pasta stojí 200,- a víc. Protože reálně za celý život jsem nikdy nemusel pedály sundavat a ani neznám nikoho, kdo by je musel měnit...
asd1
V každý dílně ti trošku daj, nebo nastrouhej tuhu do sádla, nebo aspoň tim sádlem. Nenamazaný se to opravdu umí zažrat že vytrhneš hliníkovej závit z kliky. Ale jestli to měnit neplánuješ tak mazat nemusíš..
To samý platí i o duralovou sedlovku v ocelovým rámu apod. Jednou jsem jí musel chytit svěrákem a točit rámem... A sedlovku jsem ukroutil, v rámu se nehla
Plastové, s odrazkami. Platformy robia tiež s plastovými špuntami. Uložené na guličkách alebo zapúzdrených ložiskách (drahšie). Nie klzné uloženie (najlacnejšie). U detských bicyklov pozor na veľkosť závitu. Môže byť 1/2” (12,7 mm) namiesto dospelej 9/16” (14,3 mm). Šublerou zmeráte vonkajší priemer závitu na pedále.
Já jsem rozhodně za platformy! Až ho (vás) někdy chytne na kole déšť, bude vám vděčný! On si to vlastně neuvědomí, protože bude v bezpečí a neublíží si, ale rozdíl mezi obyč kovovými a platformovými pedály je propastný. Ty plastové ani nezmiňuji, leda byste ho chtěl vědomě nechat si ublížit. Být vámi, jdu do platforem. Je to věc, která vydrží hrozně dlouho, přežije několik výměn kol a je to to nejlepší, co jde sehnat. A nemusí to být žádné extra drahé za 2 000,-. Samozřejmě, může si tu a tam odřít holeně, to však i s těmi obyčejnými kovovými. Že by mu z nich však sklouzla noha? Narozdíl od těch kovových toto nehrozí ani v dešti (a jen výjimečně v blátě). Z bot vyroste dříve, než stihne jejich podrážky rozedřít. Za mě není co řešit. Platformy mi vydržely přes 10 let (5let aktivního ježdění denně - prasárny, skoky, sjezdy - vše, co kluka jen může napadnout). Není nic horšího, než si v mokru tzv. "ustlat na varlatech" díky pitomým pedálům. Jedině platformy. Ideálně celokov.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.