Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
je mi 29 let, měřím přes 190 cm a vážím cca 125 Kg. Z jistých důvodů, které zde nechci rozebírat, chodím 6x v týdnu na procházku vždy cca 10 km, což mi zároveň pomáhá i s hubnutím, ale při mé enormní váze vytváří velký kalorický deficit (ještě měsíc zpátky jsem měl o 10 kg víc). To vede i k tomu, že moje tělo bude spalovat nejdříve svaly a nejen tuky.
Došel jsem k závěru, že abych snížil (nikoliv eliminoval) pálení svalů, tak bych měl zvýšit příjem proteinu, který mám teď skoro nulový. V tomhle odvětví se vůbec nevyznám a vše beru na základě materiálů z internetu, proto popisuju jak jsem k úvaze došel, aby mě mohl kdokoliv opravit.
Našel jsem, že existují proteinové doplňky (např. pilulka.cz/... ), kdy v jedné odměrce je např. 30 g proteinu. Také jsem zjistil, že bych měl za den přijmout alespoň cca 120 g proteinu. Znamená to tedy, že když si tento doplněk stravy koupím, budu ho pít 3x denně (tj. 90 g) a k tomu doplním protein třeba z pár vajec a nějakého pečiva, tak bych měl být dlouhodobě v pořádku a můžu to takto dělat třeba rok v kuse? Byl bych nerad, aby mi odešel nějaký orgán, nebo bych si zhoršil zdravotní stav.
--------------------- Upřesnění:
- chápu, že nejlepší by bylo získat protein z potravy. To je ale při mém zdravotním stavu nereálné (mám na mnoho potravin alergii (nemůžu např. kuřecí, krůtí, ryby, fazole, hrášek atd atd.), nesnášenlivost (laktóza) a zbytek mi prostě nechutná (např. řečký jogurt, cottage sýr, tofu atd.). Musel bych tedy sníst 25 vajec denně, což je nesmysl. Pokud bych musel jíst něco, co mi vyloženě nechutná, tak se na to vykašlu po dvou dnech, což je škoda.
Budu rád za všechny odpověd i na svůj dotaz (tučně). Rady jak to dělat jinak (např. snížit deficit na 500 kcal, vyváženě cvičit/odpočívat a za 5 let budu hubený) nejsou pro můj fyzický a psychický stav aplikovatelné. Nechci to zde více rozepisovat, ani si na nic stěžovat (a určitě ne se litovat) ale podstatnou část svého života jsem strávil v nemocnici a tahle forma je jediná pro mě přijatelná a udržitelná. Až zhubnu na nějakou rozumnější hodnotu, tak bych chtěl třeba začít běhat a o jídelníčku se poradit s expertem (tj. přejít na více zdravou formu redukce váhy)
Ano, mělo by to nahradit bílkoviny ve stravě. Samozřejmě to není ideální. Co na to lékař, který ví, že máte alergii na tolik věcí, které jsou hlavními zdroji bílkovin? Mohl byste jíst libové hovězí nebo vepřové. V nabídce je velká řada výrobků bez laktózy. Nezmiňujete, jestli byste třeba jedl tvaroh, sýr nebo jogurt bez laktózy. Nebo co byste řekl cottage sýru s ovocem nebo třeba napodobenině pizzy z cottage sýrem? Stejně tak řecký jogurt - nechutná Vám i přidaný třeba do koláče? Na čočku, hrách (sušený) nebo quiontu máte také alergii?
Děkuji za zprávu. Každou informaci se snažím ověřit z vícero zdrojů. Informaci o alespoň cca 120 g bílkovín jsem získal z těchto zdrojů:
1. eshop.alfafit.cz/... - tento článek uvádí "při redukci váhy by to mělo být asi 1-1,5 gramu na kilogram váhy."
2. calculator.net/... - tento kalkulátor uvádí:
American Dietetic Association (ADA): at least 125 - 225 grams/day.
The Centers for Disease Control and Prevention (CDC): 97 - 341 grams/day (10-35% of daily caloric intake).
World Health Organization safe lower limit: 104 grams/day.
3. zdravyzivot.com/... - tento článek říká: "I když si uberete kalorie, dávka proteinu by měla být dvojnásobně vyšší než minimální příjem – přibližně 1,6 g na kg váhy."
4. brainmarket.cz/... - zde se uvádí: "Příjem bílkovin a hlavně jejich množství během dne je pravděpodobně ve světě výživy nejdiskutovanější téma. Pokud chcete zhubnout, zaměřte se na denní příjem bílkovin mezi 1,6 - 2,2 gramy bílkovin na 1 kilogram tělesné hmotnosti. Aktivní sportovci by měli konzumovat 2,2 - 3,4 gramů bílkovin na kilo hmotnosti."
a další. Samozřejmě ale mohu nějakou informaci špatně interpretovat, protože v tomto odvětví nemám vzdělání.
U něj 120g bílkovin ano, to je normální.
Jen zírám, jak složitě někdo jídlo rozpitvává, místo aby si pochutnal na jednoduchých oběděch a večeřích. Jestli máte špatné střevo, berte probiotika. Asi bych Vám poradila dobrého nutričního neboli výživového poradce.
Existuje pečivo bezlepkové, jogurt bezlaktozový
Děkuji za odpověď. Jakmile se dostanu na rozumnější váhu (snad to bude za pár měsíců), tak výživového poradce určitě navštívím a změním i způsob sportování, aby vše probíhalo rozumněji a zdravěji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.