Doposud jsem si vystačila bez nich, na mých 20-25km to nebylo třeba. Ale začala jsem s kolegyní jezdit delší trasy a svoji městskou skládačku s dámským sedlem vyměnila za pořádné spřevodované kolo se sedlem pánským. A zadek bolí. Včera jsem málem nedojela 60km, i přes potah na sedle z paměťové pěny. Únava lehká, nohy ruce nebolely, ale zadek ke konci pekelně. Dnes jsem dala jen 10km zase na měkkém sedle a víc bych nedala, zadek bolí furt. Pomohou kvalitní cyklokraťasy?
To se asi budete divit.. Ony ty extra měkká sedla jsou na sportovní cyklistiku k ničemu a lepší jsou tvrdší a užší sedla. Kraťasy trochu pomůžou, ale zázraky neudělají. Zadek se prostě musí "osedět", a to trvá i pár set kilometrů. No a pokud nejezdíte i v zimě, tak budete začínat každý rok znovu. To je prostě cyklistika. Na potahy na sedlo zcela zapomeňte. Každé cyklokraťasy jsou polstrované (některé lépe, některé hůře) a mají antibakteriální vložku.
Právě že jezdím i v zimě, když počasí dovolí. Dobré 2-3 roky 1-3x v týdnu, ale pouze těch 20-25km. Dřív jsem jezdila na koni, tak zadek by mohl být zvyklý. Ale není, 60km ke konci fakt už bolelo.
Jasně.. Ale 20-25km je hodina, 60km jsou pro Vás asi i více než 2, možná i 3h. A to je velmi podstatný rozdíl. Samotné kraťasy to nezachrání, je třeba zkusit i jiné sedlo. A to že se má kole jezdí bez spodního prádla asi víte. Od toho jsou totiž největší otlaky.
K Martinově radě už snad jen drobnost. Výběr sedla je tak trochu alchymie. Co jednomu vyhovuje, na tom druhý může trpět. Ve speciálce si lze nechat změřit ani ne snad pozadí, poněvadž tím se na sportovním kole nesedí, a nechat doporučit sedlo, ovšem asi si to nechají zaplatit. Osobní zkušenost nemám. Pro moje trasy 2x20 km za den se příslušná část těla omlátí nejpozději do týdne. Obecně ale platí (nebo za mých mladých let platívalo), že pro ženy se vybírají sedla o něco širší, než pro muže.
Tak tak, bikefitting asi paní absolvovat (a platit) nebude. Ono těch 60km znamená pro někoho, že na kole sedí 4h, pro jiného je to záležitost na 1,5h a to je také podstatný rozdíl. Na novém sedle jsem prvních pár stovek kilometrů trpěl už po 2h (což bylo velkou měrou zapříčiněno tím, že jsem nemohl dlouho trénovat), ale teď už 4-5h trénink je v pohodě.
Martin to napsal dobře. Jinak by bylo dobré zajít někam do cykloprodejny, kde tomu rozumí, aby vám na kole nastavili i trošku správný posed-jak výšku, tak sklon sedla+sedací kosti vs sedlo. To je dost důležité, jestli to člověk s jízdou na kole myslí alespon trošku vážně. Časem se můžou totiž projevit bolesti zad, nohou..a to díky nesprávnému nastavení sedla/sedlovky a výběru sedla.
Asi před půlrokem jsem si koupil nové kolo. Na něm bylo trošku jiné sedlo než na bývalém, které jsem následně prodal. A zase jsem si musel znovu "otlačit" zadek, který už jsem měl dávno přizpůsobený předešlému sedlu. Takže jsem začal jakoby odznova. Ted nemám problém jezdit několik dní po sobě celodenní vyjíždky. Chce to ze začátku pozvolna, ale pravidelně. Já se snažím jezdit i přes zimu a když je fakt hnusně (sníh, mrzne..), tak mám doma trenažer. Pak nemám problém z jara ani s otlačeným zadkem ani znova budovat fyzičku.
Jinak kvalitnější cyklokratase s vložkou jsou základ. Je to sice investice, ale ty vám vydrží hodně let. Navíc vám cyklooblečení velmi citelně zpříjemní cyklotoulky.
Nevhodný sedlo,polstry nejsou řešení. Obecně měkký sedla jsou na delší vyjížďky naprosto nevhodný. Těžko říct který sedlo ti sedne,obecně něco dámského sportovního,ani nemusi byt extra drahe. Osedet je treba, ale ne stovky km,pokud sedne tak bohate stačí během tydne dvě vyjížďky po 50 km. Vložka-vadí mi ty co mají sev v místě dotyku se sedlem, vozím bezešvé.
Já už se chystám vyměnit sedlo na silničce asi 60tis km. Tohle zažívám každé jaro, po třech hodinách už se nedá usedet. Další den si připadám jak fakír, ale pokud člověk jezdí pravidelně, tak prdel se přizpůsobí a po zbytek sezóny je klid. Ono možná pomůžou kvalitní kraťasy s vložkou, ale to vydrží pár týdnů a pak se stejně vymačká. Dá se koupit levně na alíku, k tomu indulona a jede se dál doplněno 04.09.23 15:40: .
Moje zkušenost. Pokud bolí zadní část sedací partie, tak je sedlo moc široké, koupit uzší. Pokud bolí přední část, tak koupit sedlo co má uprostřed díru. Polstrování spíše nepomůže. Vhodné je zkusit změnit náklon sedla a posun dopředu dozadu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.